KODOWANIE

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz
Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

KODOWANIE

Post autor: mexaris »

Witam , ostatnio przyszło mi na myśl , że można by stworzyć na podstawie tego przykładu , w jaki sposób można kodować różne podzespoły elektroniczne.W programie VCDS jest pomocnik kodowania , ale nie tylko VCDS obsługuje kodowanie , a w innych urządzeniach tego pomocnika nie ma.(Brak rozbicia na bajty i bity)Więc jakby wiedzieć kody XEH lub DEC , można by samemu sobie kodować te urządzenia nie mając VCDS-a a mając prostrzy kabel lub tester diagnostyczny obsługujący kody HEX lub DEC.Za przykład posłużę się sposobem kodowania zegarów.A więc tak :

KOD LICZNIKA – ustalenie kodu

??xxx: wyposażenie dodatkowe:
01 - zużycie klocków hamulcowych
02 - kontrolka pasów bezpieczeństwa
04 - kontrolka płynu spryskiwacza
08 - aktywne MFA (MultiFunktionsAnzeige, wyświetlacz LCD komputera w liczniku.).
16 - aktywna nawigacja
pierwsze dwie cyfry to suma powyższych kodów np. 17xxx - 01+16 aktywacja funkcji zużycia klocków hamulcowych i nawigacji.

xx?xx: kraj
1 - Europa (EU)
2 - USA (US)
3 - Kanada (CDN)
4 – Wiel.Brytania (GB)
5 - Japonia (JP)
6 – Arabia Saudyjska (SA)
7 - Australia (AUS)

xxx?x: wskazania serwisowe (dotyczy po 09/2000)
0 - Stały termin bez czujnika poziomu oleju (QG0)
1 - LONG LIFE (QG1)
2 - Stałe z czujnikiem poziomu oleju (QG2)
3 - (USA,Kanada)

xxxx?: skrzynia biegów:
1. manualna skrzynia biegów
3. automatyczna skrzynia biegów.

Próbowałem w/w kodowanie i u mnie działa , więc myślę , że inne podzespoły koduje się podobnie.U mnie w aucie ktoś wyłączył (chyba mu przeszkadzało)
01 - zużycie klocków hamulcowych
02 - kontrolka pasów bezpieczeństwa
04 - kontrolka płynu spryskiwacza

Ja z powrotem to włączyłem ustalając kod z w/w danych i przeliczając je na kod HEX odpowiednim kalkulatorem dostępnym w sieci.Ktoś może ma więcej wiedzy w tym temacie i mógłby się nią podzielić?

Drugi przykład to taki , że kodowanie drzwi u mnie to 180 ale co te cyferki oznaczają i skąd się wzięły , nie mam pojęcia...
Ostatnio zmieniony pn lut 06, 2017 13:49 przez mexaris, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: KODOWANIE

Post autor: marcyb3 »

Kolego ale kodowanie np skanerem v-scan 5350 (bo taki posiadam) to robię tak samo jak vcds posługuje się listą kodowan od vcds(koko sciaga).bo w nim nie mam pomocnika i mimo to można wszystko zakodować wystarczy sobie z sieci ściągnąć sciage z kodowaniem vcds .

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

marcyb3 pisze: wystarczy sobie z sieci ściągnąć sciage z kodowaniem vcds .

:P
Właśnie takiej listy szukam od tygodnia po sieci i nie mogę znaleźć.Mógłbyś się tymże pomocnikiem podzielić i wrzucić tu na forum?
Ostatnio zmieniony pn lut 06, 2017 14:16 przez mexaris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Zaraz , albo ja czegoś nie rozumiem , albo źle wam tłumaczę.Na podstawie tego co wrzuciłeś jeżu , opisz jak sprawić żeby aktywować Tryb Świateł Ameryka Północna nie posiadając pomocnika kodowania.Tak będzie prościej chyba.

-- Pn lut 06, 2017 13:36 --

Znalazłem jeszcze coś takiego ale tego nie sprawdzałem !To jest procedura dodania opcji automatycznego zamykania drzwi po przekroczeniu 15km/h

Procedura kodowania:
1) Wchodzimy do sterownika:
STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem)
2) Wybieramy
STG Codierung -> Funktion 07
3) Odczytujemy wartość w Software Coding

UWAGA: Koniecznie zapisać wartość kodu sprzed zmiany by wrazie niepowodzenia (nie zadziałania, itp) wpisać go ponownie.
Rozszyfowując tą wartość mamy:
+ 008192
+ 004096
+ 000512
+ 000064
+ 000001
SUMA = 12865
tym samym rozszyfrowaliśmy jakie funkcje mamy włączone - patrz lista kodowania powyżej.
4) dodajemy funkcję zamykania zamków po przekroczeniu 15km/h i odblowowywania ich po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka. W tym celu musimy dodat wartość kodu:
+ 000032
nowa Suma = 12897

I o takie coś mi chodzi właśnie...

-- Pn lut 06, 2017 17:39 --

Doszedłem do tego , że V-SCAN 5053 ITS ma możliwość długiego kodowania ale i tak mam problem.Wrzucam zdjęcie z kodowaniem Centr.Zesp.Elektr. i jeśli mógłby ktoś napisać co zrobić , żeby zakodować bajt 0 bit 4 byłbym wdzięczny. Nie chciałbym schrzanić tego kodowania.Czy grupa to pierwsze dwie cyfry?A następne dwie to następna grupa ? A może bajt to pierwsza cyfra , a druga cyfra to bit z pierwszej grupy?Może mi to ktoś wytłumaczyć?
Załączniki
DSC_0224.JPG
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

co Ty tu miąchasz ? ;))) kodowanie krótkie, a długie to róznica, krótkie to liczba DEC i jest sumą liczb DEC, które odpowiadają danej funkcji, więc od biedy tym skanerem bez pomocnika zakodujesz.

Długie kodowanie to bajty/bity, które wyrażane są za pomocą wartości HEX, wiec aby stworzyć sobie własnego pomocnika, musisz sprawdzić, jakie bity zaznaczone są w danym bajcie (liczba binarna) następnie przekonwertować na HEX i dopiero taką wartość wpisać w kodowaniu w danym bajcie.

Apropos Twojego pytania skad suma 180 w sterowniku drzwi ? ano jakbyś mial pomocnika z VCDS to zobaczyłbys, że jest to suma wartosci DEC, które odpowiadają, za funkcje, które ten sterownik obsługuje. (kodowanie krótkie)

Po drugie komfort to STG 46 nie 35 i ma długie kodowanie, więc opis, który znalazłeś (15 km/h...) ma się nijak do nas... ;)

P.S

Byte 0 Bit 4 to wartość HEX = 10 i taką warość zamaist 00 musisz wpisać w Byte 0

Komunikat na fotce oznacza,że skanner nie wyswietla pelnego kodowania, tylko dzieli je na grupy i tak: jeśli sterownik ma np. 30 Byte, to:

Grupa 1 byte 00 - 09 ( max 10 bajtów)
Grupa 2 byte 10 -19
Grupa 3 byte 20 -29

Pamiętaj: każdemu bajtowi w długim kodowaniu odp 2 cyferki i to właśnie jest wartość HEX ;) co do krótkiego kodowania to napisałem wyżej :)
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

Kupiłeś interfejs bez instrukcji obsługi? Albo brak w niej opisu sposobu kodowania? Idź do sprzedawcy, niech Ci wyjaśni, w jaki sposób korzystać z dostępnych funkcji interfejsu. Nie będzie umiał, albo nie będzie chciał - niech odda kasę. A ty kupisz inny interfejs, który będzie miał pomocnika kodowania, albo wyczerpujący opis kodowania w instrukcji.

A na przyszłość - najpierw lepiej poszukać informacji i opinii o dostępnych interfejsach i wybierać z głową. To, co polecają inni, albo to co ma odpowiednie wsparcie producenta.

Trudno oczekiwać, aby społeczność forum wyręczała producenta (importera) interfejsu i pisała instrukcję kodowania sterowników przy pomocy danego sprzętu.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... o i racja, taki zakup to tak, jakby niewidomemu przydzielić psa przewodnika i kazać mu samemu go wytresować ;)
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

yox dziękuję za pomoc.... Aaaa i jeszcze słówko do poldiver, zajmij się tym, co potrafisz lepiej
od dawania dobrych rad bo tych mam pełny strych a oprócz nabicia postów
nic konstruktywnego w Twojej wypowiedzi nie widzę. Z dużym szacunkiem oczywiście do Twojej wiedzy jeśli takową posiadasz bo tu raczej się nie wykazaleś.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

mexaris pisze:
marcyb3 pisze: wystarczy sobie z sieci ściągnąć sciage z kodowaniem vcds .

:P
Właśnie takiej listy szukam od tygodnia po sieci i nie mogę znaleźć.Mógłbyś się tymże pomocnikiem podzielić i wrzucić tu na forum?
... takiego 'gotowca' raczej nie znajdziesz o ile pliki VCDS/labels są w formacie .lbl możesz je sobie odczytać w zwyklym notatniku, natomist .clb to juz inna bajka trzeba dekodować do .lbl ;)
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Dobra , skupmy się na fotce którą wrzuciłem.Jeśli dobrze rozumiem , pierwsze dwa zera to pierwsza grupa = bajt , więc druga grupa to 8B , dobrze rozumiem? Wiec dalej....w moim rozumieniu druga grupa , czyli 8B jest w ten sposób wpisana bo po przeliczeniu na HEX = 139 więc zastąpiono to literką B ?Więc PRZYKŁADOWO , jeśli chciałbym w trzecią grupę (czyli 8F) wpisać 124 to powinienem tam wpisać 7C ? I jeszcze jedno pytanie , jak doszedłeś do tego (ewentualnie jak obliczyłeś) że Byte 0 Bit 4 to wartość HEX = 10 ?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

:omatko: o czym Ty piszesz ? przecież napisałem wyrażnie, ze Twój skaner ma za mały wyswietlacz, dlatego kodwanie, które jest dłuższe niż 10 bajtów dzieli na grupy po 10 bajtów każda:

-------------------------------------------------------------------------------
Address 09: Cent. Elect. Labels: 3C0-937-049-30-H.lbl
Part No SW: 3C8 937 049 AC HW: 3C8 937 049 AC
Component: Bordnetz-SG H64 3205
Revision: 00H64000 Serial number: 00000007094661
Coding: F5898F230004150047140C0014000000001930036400010C004020000000
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 72EC42E76DBC86AE5B-8026

GRUPA 1
GRUPA 2
GRUPA 3

To co Ty nazywasz grupą to są właśnie Bajty Bajt 0 = 00, Bajt 1 = 8B, itd
Jesli chcesz zakodować bit 4 w bajcie 0 musisz zamiast 00 wpisać 10, to jest właśnie wartość HEX, reszta bajtów zapisana jest również jako HEX, więc po co konwertujesz HEX do HEX ? ;) i głupoty Ci wychodzą

Jak do do tego doszedłem, że ma być 10 ? ano tak:
Załączniki
CODING.jpg
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Noooo.... teraz rozumiem :)(mam nadzieję) Teraz wiem co to grupa , i faktycznie wyświetlają się po kolei 3 grupy jedna po drugiej , umiem zaznaczyć kolejny bit w bajcie i zrozumiałem że pierwsze dwie cyfry to bajt 0. Teraz mam nadzieję że tego nie spieprzę. Jeszcze spróbuję rozszyfrować co (na podstawie wyświetlonej grupy na fotce) jest pozaznaczane .Tak więc na przykładzie tej fotki i powiedzmy bajtu 2 czyli 8F , mam pozaznaczane :
- Tylna wycieraczka aktywna w przerywanym trybie pracy wycieraczek przedniej szyby
- Funkcja komfortu kierunkowskazów poprzez lekkie naciśnięcie dźwigni kierunkowskazu
- Diagnoza lamp typu zimnego
- Zarządzanie energią aktywne
- Zainstalowane podgrzewane fotele

Popraw mnie jeśli się mylę

Poczekam też , co odpiszesz bo muszę mieć pewność , że zrozumiałem dobrze.Nie mniej jednak od biedy da się zakodować poszczególne urządzenia moim urządzeniem i o to chodziło. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas i cierpliwość .
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

noo wreszcie ;) ja nie pamiętam z głowy co tam w pomocniku jest, ale robisz tak np:

- kalkulator, tryb porgramisty, zaznaczasz HEX i wpisujesz: 8F
- patrzysz na wartość BIN: 10001111
- to jest bajt, który ma 8 bitów, bity czytasz od tyłu od bitu 0 do bitu 7
- z tego wynika, że w tym bajcie masz zaznaczone: bit 0, bit 1, bit 2, bit 3 oraz bit 7
- teraz szukasz opisów za co odpowiadają te bity i wsio :)

analogicznie, jeśli znasz wartość BIN (które bity zaznaczone) to odczytujesz wartość HEX i taką wartość wpisujesz w swoim skanerze w odp bajcie

- prościej się nie da :P
Awatar użytkownika
mexaris
Przeglądacz

Tak , tak właśnie to zrozumiałem ! Jeszcze jakby ktoś miał opisy tych bitów i wrzucił tutaj , to temat można by zamknąć.Super i jeszcze raz dzięki za pomoc i cierpliwość . A ostatni post z objaśnieniem to dopełnienie tematu. Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2017 12:03 przez mexaris, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ