GQN - buczenie przy przyspieszaniu (70-90km/h)

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
zqlbn
Początkujący
Auto:: 1T1, BKC
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

GQN - buczenie przy przyspieszaniu (70-90km/h)

Post autor: zqlbn »

Witam,
Trochę już forum przestudiowałem pod kątem skrzyni biegów i problemów z buczeniem. Przejrzałem też forum golfa, passata i leona, niestety nigdzie nie trafiłem na opis problemu podobnego do mojego, dlatego zakładam nowy wątek.

Skrzynia GQN, silnik BKC (chociaż to nie ma zapewne znaczenia).
Przed zakupem była oczywiście jazda próbna, nic się nie działo. Kłopoty zaczynają pojawiać się, jak zespół napędowy osiągnie wyższą temperaturę (kilkanaście kilometrów jazdy lub kilka kilometrów przy starcie z ciepłego garażu). Problem pojawia się przy 70km/h i znika w okolicach 90km/h. Zakładam, że to skrzynia, odgłos przypomina odgłos bączka zabawki (takiej starej kręcącej się zabawki dla dzieci). Przy 70km/h odgłos jest dość niski, i robi się coraz wyższy aż do 90km/h, gdzie znika. Kolejna sprawa - dźwięk pojawia się jedynie przy rozpędzaniu i utrzymywaniu prędkości, przy hamowaniu nic nie słychać. Na zimnym silniku/skrzyni jest OK, nie ma problemów również, jak dam mu w palnik (być może wtedy silnik zagłusza skutecznie). Nie ma też znaczenia, na jakim biegu jadę - problem występuje na 4, 5 i 6, odgłos niezależny od biegu, zależny od prędkości. Na budę nie przenoszą się żadne drgania, poduszki wyglądają OK. Niestety skrzynia wygląda, jakby była rozpoławiana (wszędzie zamiast uszczelek jest silikon), zalana jest chyba nowym olejem - żadnych śladów 'zużycia', przepracowania (poziom jest OK).

No i teraz pytanie - skrzynia *(łożyska, mechanizm różnicowy)? sprzęgło? łożyska?
Pewnie napiszecie, że z tego nikt nic nie wywróży i mechanik musi obejrzeć, ale może akurat ktoś miał podobną sytuację i będę miał jakiś punkt zaczepienia. Zrzucanie skrzyni i kupowanie regenerowanej, ewentualna naprawa tej, którą mam, to już są jakieś koszty. Co mogę podstawić bez rzeźby zamiast tego GQN (chodzi o dłuższe biegi)? Chodzi mi o podstawienie bez żadnej modyfikacji, tj. biorę skrzynię i zakładam.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Re: GQN - buczenie przy przyspieszaniu (70-90km/h)

Post autor: PIOTREL »

Kolego a sprawdzałeś opony i łożyska kół?
zqlbn
Początkujący

Problem występuje na 2 kompletach opon (jeden zestaw to nówki zimówki z przebiegiem 200km).
Łożyska przy obracaniu kołem na podniesionym aucie nie wydają niepokojących odgłosów. Gdyby to były łożyska to naprawdę byłbym szczęśliwym człowiekiem :)
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

A jak jest w zakrętach, na łukach drogi? Co do kół sprawdź czy opony nie mają ząbków. To że przyczyna występuje na dwóch kompletach w małym procencie może stawiać na opony ale może ktoś nie zadbał o to i są wyząbkowane.
zqlbn
Początkujący

Opony na bank 'czyste'. Zweryfikuje dzisiaj wracając do domu zachowanie w łukach, ale wydaje mi się, że nie ma różnicy.

-- Wt lut 28, 2017 08:10 --

W zakrętach nie zauważyłem różnicy. Za to 'pod górkę' jest zdecydowanie ciszej.
ODPOWIEDZ