wiazka przewodów prawych przednich drzwi

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
LUKI2905
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

wiazka przewodów prawych przednich drzwi

Post autor: LUKI2905 »

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na tym forum nowy. Zwracam się do was z uprzejmą prośbą o pomoc. Potrzebuje informacji dotyczących centralnego zamka drzwi z prawej strony. Nie działa u mnie zamek tylnych prawych drzwi. Wyświetlacz w liczniku w ogóle nie widzi kiedy drzwi są otwarte, a kiedy zamknięte.
Doszedłem do tego. ze przewód odpowiedzialny za impuls z informacja o stanie otwarcia lub zamknięcia drzwi tylnych jest doprowadzony do kostki w słupku drzwi przednich prawych.
Dowiedziałem się, ze moduł przednich prawych drzwi steruje tylnymi drzwiami.
Sytuacja wygląda tak, ze w moim samochodzie poprzedni właściciel wymienił kompletne przednie prawe drzwi od Tourana przed liftem i niestety instalacja różni się od tej, która powinna być zamontowana i w efekcie nie owy przewód nie ma żadnego połączenie z modułem.
Moja prośba polega na tym, by któryś życzliwy forumowicz podał mi ilość i kolory przewodów w kostce przy słupku przednich prawych drzwi. Jeżeli istnieje taka możliwość prosiłbym o zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

kolego... najszybciej poszukaj na aukcjach, czasami robią dokładne zdjęcia wiązek... ja ostatnio szukałem do golfa V i znalazłem aukcje gdzie dokładnie wszystko było widoczne...

P.S. Zapraszamy do powitalni...
LUKI2905
Kandydat

Dodi pisze:kolego... najszybciej poszukaj na aukcjach, czasami robią dokładne zdjęcia wiązek... ja ostatnio szukałem do golfa V i znalazłem aukcje gdzie dokładnie wszystko było widoczne...

P.S. Zapraszamy do powitalni...

Przeszukałem już całe allegro. Wysyłałem wiadomości z prośba o dokładne zdjęcia. Niestety wszystko na marne.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

chyba nie końca tak jest jak piszesz, ja u siebie wymieniłem w 2005r. sterownik w drzwiach przednich na 2011r. i wszystko śmiga (zamek), mam gdzieś zdjęcia dokładne kostek z kablami bo dokumentowałem na wszelki wypadek całość operacji, ale u ciebie to chyba jednak jakiś inny problem niż nie podłączenie jednego kabelka (chodzi chyba o magistralę LIN w której podłączasz sterowniki w trybie Master-Slave), ale ty elektryk więc pewnie i tak lepiej to wiesz ode mnie :)

oczywiście gdybyś chciał schemat instalacji drzwiowej to mogę ci przesłać, a nawet 2 dla różnych wersji rocznikowych :)
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
LUKI2905
Kandydat

jarry pisze:chyba nie końca tak jest jak piszesz, ja u siebie wymieniłem w 2005r. sterownik w drzwiach przednich na 2011r. i wszystko śmiga (zamek), mam gdzieś zdjęcia dokładne kostek z kablami bo dokumentowałem na wszelki wypadek całość operacji, ale u ciebie to chyba jednak jakiś inny problem niż nie podłączenie jednego kabelka (chodzi chyba o magistralę LIN w której podłączasz sterowniki w trybie Master-Slave), ale ty elektryk więc pewnie i tak lepiej to wiesz ode mnie :)

oczywiście gdybyś chciał schemat instalacji drzwiowej to mogę ci przesłać, a nawet 2 dla różnych wersji rocznikowych :)
Owszem elektryk, ale cały czas się uczę:P Byłbym bardzo wdzięczny za schematy.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

napisz do mnie na maila, odbiję ci ze schematami
pozdraVWiam, jarry

LUKI2905
Kandydat

Wszystko ładnie pięknie, schematy pomogły z tym, ze serwis mnie dobił :( . Zadzwoniłem, by dowiedzieć się oryginalnych numerów modułu jaki powinien być u mnie zamontowany.
Numer modułu 1T0959702 S
Numer wiązki 1T0971121 AC
I wszystko było by pięknie, gdyby szło takie coś kupić :evil: . Może któryś z szanownych forumowiczów posiada jakiś program by sprawdzić, czy ten moduł można zastąpić jakimś innym z innymi numerami. Nie wiem już co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam! ;)
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

pewnie że idzie, praktycznie każdy pasuje, w przednich drzwiach to tylko uważaj na ilość pinów w gnieździe lusterka, od tego zależy ilość funkcji modułu
pozdraVWiam, jarry

LUKI2905
Kandydat

jarry pisze:pewnie że idzie, praktycznie każdy pasuje, w przednich drzwiach to tylko uważaj na ilość pinów w gnieździe lusterka, od tego zależy ilość funkcji modułu
Teraz mnie zaskoczyłeś :shock: . W serwisie twierdzą, ze musi być taki sam numer i dodatkowo jeszcze kodowanie. Moduł 1180zł + kodowanie :shock:
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

taa... a świstak siedzi i zawija w sreberka...
pozdraVWiam, jarry

LUKI2905
Kandydat

Jeżeli jest tak jak mówisz to byłoby super. Jutro postaram się przerobić instalacje według schematu z modelu 2003r na 2008r. I jeżeli faktycznie silniczki nie maja znaczenia to powinno wszystko działać. :roll:
jarry pisze:w przednich drzwiach to tylko uważaj na ilość pinów w gnieździe lusterka, od tego zależy ilość funkcji modułu
W moim przypadku lusterko akurat działa tak jak powinno, wiec jest nadzieja... :D

[ Dodano: Pią Mar 30, 2012 15:54 ]
Witam! Przerobiłem wiązkę według schematów przesłanych od Jarr'ego. Niestety efekty marne bo po przerobieniu nie działają zamki w przednich i tylnych prawych drzwiach. Wyświetlacz nie widzi w ogóle drzwi... Po przerobieniu nawet piny w sterowniku nie pasują do kostki wiązki, wiec raczej nie ma szans działać.
jarry pisze:pewnie że idzie, praktycznie każdy pasuje, w przednich drzwiach to tylko uważaj na ilość pinów w gnieździe lusterka, od tego zależy ilość funkcji modułu
Niestety w moim wypadku bez wymiany sterownika na poliftowy się nie obędzie.
Awatar użytkownika
gienas1224
Początkujący
Auto:: touran 13 i 14 rx3
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: gienas1224 »

witam kolego LUKI2905 posiadam taką wiązkę z takimi numerami oraz mam dwa moduły z silniczkami podnoszenia szyb przód lewy i prawy. wiazka jest z drzwi prawych z 2008 roku.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

o tyle jest to dziwne że jak napisałem w moim 2005 1T1 wsadziłem sterowniki z 2011r. 1T3 i śmigają (trzeba było poprzepinać oczywiście kabelki), w drugą stronę zatem też powinno działać, może też być tak że masz jakieś inne uszkodzenie które powoduje ten efekt lub jeszcze jakaś korekta kabelków?

jeśli jednak upewnisz się że faktycznie sterownik nowszy musi być to będzie to cenna uwaga dla innych

jakbyś jechał przez Łódź to zapraszam, mam moje oryginalne sterowniki z drzwi przednich, możemy popróbować
pozdraVWiam, jarry

przepit
Początkujący

Post autor: przepit »

Trochę z innej bajki ale nie chce zakładać nowego tematu. W drugim samochodzie czyli w Golfie V przerywał mi coś głośnik jak się otwierało i zamykało prawe przednie drzwi. Poruszałem coś "harmonijką" przy otwartych drzwiach i najprawdopodobniej wtedy wyskoczył mi błąd poduszki. Może to mieć coś wspólnego ? I nie jestem w stanie usunąć tego błędu.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

przepit pisze:Trochę z innej bajki ale nie chce zakładać nowego tematu. W drugim samochodzie czyli w Golfie V przerywał mi coś głośnik jak się otwierało i zamykało prawe przednie drzwi. Poruszałem coś "harmonijką" przy otwartych drzwiach i najprawdopodobniej wtedy wyskoczył mi błąd poduszki. Może to mieć coś wspólnego ? I nie jestem w stanie usunąć tego błędu.
uszkodzone przewody w harmonijce to bardzo częsta przypadłość... jak poruszałeś nią to mogłeś na dobre przerwać którys z przewodów... mógłbyć to właśnie przewód od czujnika uderzeniowego, który jest w drzwiach... dlatego nie możesz skasowac błędu poduszki...
ODPOWIEDZ