Progi lewa i prawa strona.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Progi lewa i prawa strona.

Post autor: miemik »

Panowie, chciałem progi wymienić z lewej i prawej strony w puszce bo trochę rdza się zadomowiła, a tu blacharz dzwoni i mówi że progów na rynku nie ma, reperaturek też a nowe oryginały po 2k na stronę w saloonie. Prawda to to jest ? Robił ktoś progi ostatnio ? Coś mówił że z golfa v spróbuję dobrać. Jakieś rady jak sprawę ugryźć ?
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Progi lewa i prawa strona.

Post autor: gordon »

Jeżeli chodzi o reperaturki:
Jeden łan,
drugi łan,
trzeci łan.
Podsumowując jest tego trochę na znanym portalu aukcyjnym. Najlepiej idź do lokalnego sklepu motoryzacyjnego na pewno też znajdą, ale ... Właśnie zawsze jest jakieś ale, sprawdź dokładnie gięcie/profil progu czy jest takie samo jak oryginału, ja wymieniłem na reperaturkę i nie jestem zadowolony. Nie wiem czy to blacharz kiepski czy reperaturka. Myślę, że po trochę jedno i drugie :-(
Ostatnio zmieniony śr maja 17, 2017 10:11 przez gordon, łącznie zmieniany 1 raz.
miemik
Użytkownik

To widzialem. Ale dochodzą jeszcze tzw. Kolanka czyli przód i tył zakończenia progów. Będę szukał.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

No to faktycznie, tego chyba nie znajdziesz. Zapytaj Jeża, on handluje częściami może coś Ci znajdzie.
Awatar użytkownika
Krzych-sob
Przeglądacz
Auto:: VW Touran AVQ, 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Krzych-sob »

Zawsze,w przypadku braku dostępności elementów można przed rozpoczęciem prac:
1-odzyskać elementy od zdrowego "dawcy" - co będzie graniczyć z cudem,
2-znaleźć takiego Mistrza jak ten :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=Ep202O_4RxU - to tak na rozgrzewkę ,(a dla zainteresowanych polecam jego kanał i filmiki, szczególnie z Land Cruiser i BMW e9 ).
Dla niego takie progi to pikuś.
Co prawda ceni się zdrowo - no, ale.
turbokozik
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 TDI AVQ 2004
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: turbokozik »

Kolego. Zrobiłeś te progi? U mnie też próchnieją. Daj znać proszę jak sobie poradziłeś
Awatar użytkownika
adas110780
Przeglądacz
Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy

Post autor: adas110780 »

A u mnie dzisiaj takie cudo wyszło... myślałem, że to rdza na powierzchni, obstukując zrobiłem dziurę! :) lata z chlapaczami zrobiły swoje, dopiero w tym roku pozbyłem się dziadostwa. A teraz co? Cały próg czy tylko ten kawałek do wspawania?
Załączniki
68613A8B-F725-458F-9C98-001240F6F68B.jpeg
54EA164B-83CF-4BDB-B278-0A087ADA000F.jpeg
Szpachla na dole się ujawniła...
Szpachla na dole się ujawniła...
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Zgnił bo był wcześniej naprawiany,w dodatku auto chyba ze Skandynawii , chlapacze nic tu nie mają wpływu,z drugiej strony też tak jest?
Zrywasz baranka aż do zdrowego i +10cm i tyle trzeba wstawić albo wytnij ten kawałek i zobacz jak wygląda próg od wewnątrz
miemik
Użytkownik

Kolanek jako reperaturek nowych nie ma - z tego co wiem golfa V się ćwiczy - czy Niemiec czy Skandynaw nie ma znaczenia - mój zgnił (mniej niż na fotach) choć cała buda bezwypadkowa - zrobiony ładnie wygląda na 3 lata mam spokój bo brzydko to wydalało - jest teraz OK - że tak powiem "rodzinny" blacharz mi robił na wschodzie wiec cała afera w 1k zł się zamknęła. To rdza powierzchniowa nie ma wpływu na bezpieczeństwo ale badziewsko okrutnie to wygląda. Od siebie dodam, że bydle handlarz ładnie zakrył kolanka i po pół roku dopiero wyszły. Ale czego się można było spodziewać od mendy z Tarnobrzegu.
aaaa. PS. i turek ma racje teraz już wiem, że progi już wcześniej były robione bo nie było trójkącika wskazującego gdzie się podkłada lewar. No ale mądry Polak po szkodzie. Bydlak handlarz tego Ci nie powie.
Awatar użytkownika
adas110780
Przeglądacz

turek pisze:Zgnił bo był wcześniej naprawiany,w dodatku auto chyba ze Skandynawii , chlapacze nic tu nie mają wpływu,z drugiej strony też tak jest?
Zrywasz baranka aż do zdrowego i +10cm i tyle trzeba wstawić albo wytnij ten kawałek i zobacz jak wygląda próg od wewnątrz
Autem jeżdżę w Norwegii, prawa strona ok. Faktycznie ktoś wcześniej robił bo szpachle widać.
miemik pisze: aaaa. PS. i turek ma racje teraz już wiem, że progi już wcześniej były robione bo nie było trójkącika wskazującego gdzie się podkłada lewar. No ale mądry Polak po szkodzie. Bydlak handlarz tego Ci nie powie.
Z ciekawości sam zobaczę u siebie po prawej stronie, czy jest trójkącik, bo po lewej jak widać, nic nie widać... :hahaha:
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Prosze lewy http://allegro.pl/vw-touran-ii-1t0-lift ... 76309.html
trochę drogi ale lewych gdzieś mało, prawych od zatrzęsienia, oczywiście oryginalnych
Awatar użytkownika
adas110780
Przeglądacz

Ok, prawy też zaczyna brać...Z progu wyciągałem co jakiś czas kilo ziemi i syfu... Dlatego myślłem, że to chlapacze.
Dla mnie to tylko kawałek, przód progu do wycięcia a na aukcji jest jakby środek?
ODPOWIEDZ