Touran dziwnie gaśnie ...
- kkstargard
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1, 1.9tdi+, 2003
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Touran dziwnie gaśnie ...
Witam Panowie,
Mam mały problem z moim tourkiem.
Przy gaszeniu, słychać metaliczne uderzenie, a pod nogami (na budzie) czuć wstrząs... Wszysyko trwa dosłownie sekundę ... Silnik się nie buja (zaglądałem też z zewnątrz czy nie buja)...
Dodam, iż nie słychać aby odzywała się dwumasa ...
dodatkowo, jak wrócę skądś, zgasze (z stuknięciem), odpale ponownie i ponownie zgaszę, gaśnie elegancko - bardzo miękko ...
Jakieś pomysły ? Przerabiał ktoś temat ?
Pozdrawiam ;-)
Mam mały problem z moim tourkiem.
Przy gaszeniu, słychać metaliczne uderzenie, a pod nogami (na budzie) czuć wstrząs... Wszysyko trwa dosłownie sekundę ... Silnik się nie buja (zaglądałem też z zewnątrz czy nie buja)...
Dodam, iż nie słychać aby odzywała się dwumasa ...
dodatkowo, jak wrócę skądś, zgasze (z stuknięciem), odpale ponownie i ponownie zgaszę, gaśnie elegancko - bardzo miękko ...
Jakieś pomysły ? Przerabiał ktoś temat ?
Pozdrawiam ;-)
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
- kkstargard
- Przeglądacz
- Kontakt:
Re: Touran dziwnie gaśnie ...
Hm, szczerze mówiąc wątpię... Mam to od kilku miesięcy - a 2 tyg temu wymieniałem wałek rozrządu razem z popychaczami .... hm ...swimmer pisze:Wytarta krzywka na wałku lub walnięty któryś popychacz.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
nie sadzisz ze warto takie informacje napisać wcześniej? co i kiedy robiłeś przy silniku żeby ewentualnie wykluczyć?kkstargard pisze:Hm, szczerze mówiąc wątpię... Mam to od kilku miesięcy - a 2 tyg temu wymieniałem wałek rozrządu razem z popychaczami .... hm ...swimmer pisze:Wytarta krzywka na wałku lub walnięty któryś popychacz.
zresztą, to że było robione nie znaczy że jest sprawne.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Uszkodzona klapa pluje błędem na zegarachwesol pisze:Klapa gaszaca nie dziala z jakiegos powodu.
-
- Użytkownik
- Auto:: Toledo 1,9 BXE-
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
No jak od krzywki czuć wstrząs w podłogę.swimmer pisze:Wytarta krzywka na wałku lub walnięty któryś popychacz.
Spróbuj zgasić z wciśniętym sprzęgłem jak i z wyciśniętym. a znając życie to jakaś pierdoła.
- kkstargard
- Przeglądacz
- Kontakt:
Wybacz.swimmer pisze:nie sadzisz ze warto takie informacje napisać wcześniej? co i kiedy robiłeś przy silniku żeby ewentualnie wykluczyć?kkstargard pisze:Hm, szczerze mówiąc wątpię... Mam to od kilku miesięcy - a 2 tyg temu wymieniałem wałek rozrządu razem z popychaczami .... hm ...swimmer pisze:Wytarta krzywka na wałku lub walnięty któryś popychacz.
zresztą, to że było robione nie znaczy że jest sprawne.
W ostatnim czasie przy silniku było robione :
- alternator
- wałek rozrządu - FEBI
- uszczelki pod PD - Bosch
- popychacze
- rozrząd INNA
- wszystkie filtry, olej ...
Od początku roku (mniej więcej) tak gaśnie, więc sądzę, że wałek, szklanki etc. są zrobione dobrze.
Gaszę tylko z wbitym sprzęgłem. Dzisiaj jednorazowo wykonam próbę z nie wciśniętym ...konradkry pisze:No jak od krzywki czuć wstrząs w podłogę.swimmer pisze:Wytarta krzywka na wałku lub walnięty któryś popychacz.
Spróbuj zgasić z wciśniętym sprzęgłem jak i z wyciśniętym. a znając życie to jakaś pierdoła.
Rozważałem właśnie czy przypadkiem się ona nie przycina i gasząc gwałtownie motor...wesol pisze:Klapa gaszaca nie dziala z jakiegos powodu.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
A osłony pod silnikiem te termoizolujace sie trzymaja. Mi kiedys 1 blaszka co ja trzyma przegnila tez dzwoniło. Na kostkach najbardziej. I przy gaszeniu. 2 sprawa moze poduszka pod skrzynia ma juz dosyc i jest wywalona. A 3 sprawa jak nic nie wynorasz to moze dwumas juz padac. Ciezko tak na odleglość szukać nawet nie słyszać. A moze bys to nagrał jak byś dał rade?
Pozdro
Pozdro
- kkstargard
- Przeglądacz
- Kontakt:
https://youtu.be/z9ZCxQxiEKkZimny Chirurg pisze:A osłony pod silnikiem te termoizolujace sie trzymaja. Mi kiedys 1 blaszka co ja trzyma przegnila tez dzwoniło. Na kostkach najbardziej. I przy gaszeniu. 2 sprawa moze poduszka pod skrzynia ma juz dosyc i jest wywalona. A 3 sprawa jak nic nie wynorasz to moze dwumas juz padac. Ciezko tak na odleglość szukać nawet nie słyszać. A moze bys to nagrał jak byś dał rade?
Pozdro
W końcu udało się nagrać. Co prawda tym razem zbyt mocno nie uderzyło, jednak słychać .... Proponuje podkręcić trochę głośniki ;-) na samym końcu filmu słychać :-)
Zauwazylem, że mocniej i częściej uderza jak klimatyzacja mocno chłodzi ...