Falujący odbiór RCD-300

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Falujący odbiór RCD-300

Post autor: krankor »

Mam w Touranie z 2004 RCD-300. Zwykłe radio z dwiema (chyba) antenami w szybach. Na dachu jest była antena po taxi (niepodpięta do niczego). Od dłuższego czasu radio zaczęło odbierać z czkawką, jakby każde drzewo, słupek na chwilę zasłaniał sygnał. Prawie rytmicznie przycicha, rozgłasza się i cichnie. Najczęściej auto jeździ pośrodku między Poznaniem a Bydgoszczą i tam odbiera fatalnie. Po zbliżeniu się większego miasta słaby odbiór znika. Przeczytałem manuala z blogu modyfikacje-vw.blogspot.com pt. "antena-w-szybie-bocznej". Stamtąd jest poniższy obrazek , który pokazuje różnice w antenach bocznej i dachowej, dodatkowo zainstalowanej.

Image
Do mojego radia dochodzą dwa oddzielne kabelki beżowy i brązowawy. Zrobiłem skanowanie bloków pomiarowych 7,8,9.
Image

W grupie 8 siła sygnału Tunera I zmieniała się od 30 do 38, a w drugim "0". Blok 9 sam przeskoczył na 10-ty, a przy usilnym ponownym wskazywaniu wyskakiwał Error. Czy do tego bloku trzeba by włączyć jakoś radio?, a może to się robi na działającym radiu.

Czy mogła paść jedna antena i popsuć odbiór? Czy zwykłym miernikiem da się wyłapać awarię anteny, przerwę? Podobno są jakieś wzmacniacze. Czy zawsze?
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Falujący odbiór RCD-300

Post autor: Gerardos »

To czy działają dwie anteny można chyba sprawdzić w ukrytym menu diagnostycznym radia , trzeba przytrzymać menu .Tu mała podpowiedź : https://www.youtube.com/watch?v=10anKfZluag

Tylko pytanie czy to na pewno radio ? Jakiś czas temu tez miałem problemy z odbiorem stacji radiowych trasa poznań mosina śrem i okazało się ,że remontują gdzieś jakiś komin i niestety powyłączali anteny nadawcze .
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany

Z menu spróbuję. Sądzę, że przyczyna jest w aucie. Szybkie falowanie, czasami wręcz zanikanie wszystkiego (poza radiem z ryjem) trwa od dobrego roku. Wystarczy się jednak zbliżyć do Poznania czy Bydgoszczy i mu mija :evil:
Wg manuala z blogu, gdzieś pod tapicerką na słupku przy szybie z anteną jest kostka wzmacniacza. może to padło. Jak go ewentualnie sprawdzić, czy działa.

Pytanie: czy jeśli do radia wchodzą 2 wtyczki z antenami, to są 2 anteny, używane razem? W moim przypadku - po taksówkowym- to anteny w szybach?
I co jeśli jedna padnie, to druga nie wydoli sama?
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Gerardos »

W meni radia zobaczysz na pewno czy dwie anteny masz działające , antena 1 ON lub OFF i antena 2 ON lub OFF . Ja na przykład zmieniałem z rcd 300 na rcd 310 i okazało się że mam dwa kable antenowe w aucie doprowadzone do tylnych szyb w których są anteny , lecz jak się okazało mam tylko antenę z w jednej szybie a do drugiej dochodzi tylko kabel poniewaz moje rcd300 miało tylko jedno gniazdo do anteny .
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany

Niestety klapa. W menu wyświetla się, że wszystko ok. Obie anteny są ON.
Brakuje mi pomysłów gdzie szukać i co jestem w stanie sam zmierzyć.
Czy ktoś rozbierał (może raczej prześledził) kable antenowe zwykłego radia w taxi? Dokąd one idą? Pod którym plastikiem kabel antenowy łączy się z wyjściem z anteny w szybie, czy w ogóle się łączy?
Image
Udało mi się z trudem zdjąć osłonę słupka C. Kierując się wyżej wspomnianym blogiem szukałem tam wzmacniacza i nie znalazłem.
Czy któryś z Kolegów posiadających byłe taksówki (inny układ anten) przeglądali kiedyś swoje instalacje antenowe?
Mam niby anteny w obu szybach, czy obie są czynne?
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

krankor pisze:Niestety klapa. W menu wyświetla się, że wszystko ok. Obie anteny są ON.
Brakuje mi pomysłów gdzie szukać i co jestem w stanie sam zmierzyć.
Czy ktoś rozbierał (może raczej prześledził) kable antenowe zwykłego radia w taxi? Dokąd one idą? Pod którym plastikiem kabel antenowy łączy się z wyjściem z anteny w szybie, czy w ogóle się łączy?
Image
Udało mi się z trudem zdjąć osłonę słupka C. Kierując się wyżej wspomnianym blogiem szukałem tam wzmacniacza i nie znalazłem.
Czy któryś z Kolegów posiadających byłe taksówki (inny układ anten) przeglądali kiedyś swoje instalacje antenowe?
Mam niby anteny w obu szybach, czy obie są czynne?
Wzmacniacze antenowe są w słupku "D" (klapa bagaznika)odpowiednio po lewej i prawej stronie.Wystarczy zdjąć plastikową listwę u góry w bagażniku i reką odgiąć delikatnie tapicerkę i ukaże się wzmacniacz.
A tu fotki
viewtopic.php?t=20400&p=240463#p240463
ODPOWIEDZ