Jazda z telefonem przy uchu

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Jazda z telefonem przy uchu

Post autor: Eljot »

To plakaty, które w jakimś państwie robią za straszaki.
Obrazek
Obrazek
Moim zdaniem, już bodaj każdy telefon posiada choćby słuchawkę, dzięki której można bezpieczniej prowadzić auto (nawet jeżeli to automat). Nie mówiąc już o zestawie głośnomówiących czy bluetooth.
Ciekaw jestem Waszych opinii (z czymś podobnym wyjechałem na forum VWgolf- byłem załamany :( )
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Ci ludzie nawet nie siedzą w aucie,....co za reklama. A z CB mozna kozystać, palic papierosy, jesc Hamburgera, obsługiwac radio w aucie....dlaczego to nie jest zabronione ?
Co tak naprawde daje Ci zestaw HF - ze nie trzymasz telefonu w ręku, a dalej się na rozmowie skupiasz, nie na jeździe. Dla mnie bez sęs, telefon to kropla w morzu powodów.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

spacewalker pisze:Ci ludzie nawet nie siedzą w aucie,....co za reklama.
space: nie wiem czy napisałeś to z ironią, ale chodzi o to, żeby na takie zachowania (rozmawianie przez telefon podczas jazdy) reagowali również nasi bliscy rozłączając się w chwili gdy słyszą że prowadzimy z telefonem przy uchu (tak mam z moją siostrą, która nie będzie rozmawiać ze mną, jeśli nie jest przekonana że rozmawiam z zestawu głośnomówiącego).
Swoją drogą daje do myślenia ta akcja...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

To wytłumacz mi co za róznica pomiedzy : telefonem, CB radiem, hamburgerem, papierosem?
papieros moze więcej szkody narobic nic telefon, bo jak cię poparzy to nie siedzisz i nie wyjesz z bólu tylko się wiercisz i patrzysz czy się jajka nie pala.
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Kontakt:

spacewalker pisze:Ci ludzie nawet nie siedzą w aucie,....co za reklama. A z CB mozna kozystać, palic papierosy, jesc Hamburgera, obsługiwac radio w aucie....dlaczego to nie jest zabronione ?
Co tak naprawde daje Ci zestaw HF - ze nie trzymasz telefonu w ręku, a dalej się na rozmowie skupiasz, nie na jeździe. Dla mnie bez sęs, telefon to kropla w morzu powodów.
A nie pomyślałeś, że to krew tego CO JEST W SAMOCHODZIE I GADAŁ??
Jestem załamany widząc jak ktoś próbuje skręcić i zmienić bieg, trzymając w ręku telefon...
To ŻENADA!!
Najczęściej są to aby było śmieszniej właściciele (ki) drogich autek.
Zawsze masz lepsze pole widzenia, możliwość jakiegokolwiek manewru, czy "cokolwiek" zrobienia mając 2 ręce wolne.
Prawda??
Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

spacewalker pisze:To wytłumacz mi co za róznica pomiedzy : telefonem, CB radiem, hamburgerem, papierosem?
żadna
spacewalker pisze:papieros moze więcej szkody narobic nic telefon, bo jak cię poparzy to nie siedzisz i nie wyjesz z bólu tylko się wiercisz i patrzysz czy się jajka nie pala.
myślę, że przykładów co wolno, a czego nie można by wskazać wiele. każdy sam musi rozgraniczyć: co chce, co może, a co powinien zrobić w danej sytuacji.
Ustawodawca, wprowadzając zapis o zakazie rozmawiania z telefonem przy uchu miał na celu wyeliminowanie w krótkim czasie gwałtownie rosnących zachowań, które doprowadzały do kolizji lub też drastycznych wypadków. To że powstaje coraz więcej McDonaldów w Polsce nie spowodowało (widocznie) drastycznego zwiększenia wypadków (bo ludzie 15 lat temu też jedli za kierownicą samochodu) tak jak to miało miejsce w przypadku telefonów komórkowych i trzymania ich ręką przy uchu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

rock4 pisze:
Ustawodawca, wprowadzając zapis o zakazie rozmawiania z telefonem przy uchu miał na celu wyeliminowanie w krótkim czasie gwałtownie rosnących zachowań, które doprowadzały do kolizji lub też drastycznych wypadków.
Super - czyli uzywanie zestawu HF, trybu glosno mówiącego z telefonu czy z głosników auta ma wyeliminowac w (jak to nazwałes) "krótkim czasie gwałtownie rosących zachowan". Normalnie nie wiedziałem ze mój HF działa jak tabletki uspokajaace ;) Jak się wq***** to przynajmniej nie rozwale o podłoge bo jedyne co mam pod ręką to kierownica ;)
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

pisząc: "wyeliminowanie w krótkim czasie gwałtownie rosnących zachowań" miałem na myśli trzymanie jedną ręką telefonu przez co nie sposób używać jej równocześnie podczas kręcenia kierownicą i manewrowania samochodem na ciasnych polskich drogach (szczególnie w miastach).
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

rock4 pisze: nie sposób używać jej równocześnie podczas kręcenia kierownicą i manewrowania samochodem na ciasnych polskich drogach (szczególnie w miastach).
o ... i tego stwierdzenia brakowało. Ciasne polskie drogi gdzie kazdy jedzie jak pirat (bo są wąskie i ciasne) 120km/h, manerując o 360st kierownicą jak na torze kartingowym i buum ;)
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Chyba każdy telefon ma funkcję wyłącz,odrzuć,ewentualnie nie odbieraj podczas jazdy, bądź zjedź na pobocze(w bezpieczne miejsce) i wtedy nawijaj ile wlezie do wyczerpania darmowych minut i wyczerpania baterii ;) ale jak ktoś ma komórę schowaną w kaburze (lub miejscu trudno dostępnym) to zanim go wygrzebie to się trochę musi powiercić i pas odpiąć bo przeszkadza a najlepiej wyjść z auta podczas jazdy wtedy będzie wygodniej. :P Przeważnie to damessy i kierowcy skakanek-firm nawijają ile wlezie podczas jazdy (średnia prędkość ok.40-60km/h ;) no ale jak się chce odbierać przy 150-200km/h to nie lada wyczyn ;) Podam przykład jeszcze za łebka jechałem z szefową na saksy do roboty Sharanem I ona jechała ciągle ponad 200km/h w ciąży 8m-c,jadąc lewym pasem autobahną ,handy dociskała prawym ramieniem do ucha a lewą ręką ustawiała Navi trasy to jest dopiero kobieta multimedialna :mrgreen:
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Awatar użytkownika
T.ran
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: T.ran »

spacewalker pisze:A z CB mozna kozystać, palic papierosy,
z CB nie można bo wg przepisów kwalifikuje się do urządzeń wymagających trzymania w ręce
"
Przepisy Kodeksu Drogowego precyzują że można rozmawiać przez telefon przy użyciu zestawu który zapewnia wolne obie ręce kierowcy. Ustawa O Ruchu Drogowym w art. 45 precyzuje to następująco: "Kierującemu pojazdem zabrania się (...) korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku."

tka co można gadać prze CB ale bez rąk - czyli np obsługując gruche nogami :shock:

palenie? - może to
Palenie tytoniu lub spożywanie pokarmów w czasie jazdy przez kierującego przewożącego osobę pojazdem silnikowym
Wg:
art. 63 ust. 5
Grzywna:
do 60 zł. (bez pkt karnych)

o jedzeniu chyba nic nie ma
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Kontakt:

Zawsze niestety trafiam na potwierdzenie twierdzenia:
"Tam gdzie kończy się rozum i logika- tam się Polska rozpoczyna..."
Niemniej ja i tak od zawsze korzystam z bluetootha (słuchawki- taka narośl przy uchu).
:)
Obrazek
ODPOWIEDZ