Ubytek płynu - wymiana uszczelki pod głowicą - koszty.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Ubytek płynu - wymiana uszczelki pod głowicą - koszty.

Post autor: tomcio1600 »

Witam.

1. Od pewnego czasu ubywa płynu chłodniczego.
Dolewki to jakieś 100-150ml/500km.

Brak wycieków, układ sprawdzony od "A" do "Z". Żadnych innych objawów. Pali od strzała, żadnych spadków mocy, nie kopci na biało, nie przybywa oleju, brak mazi ani śladów oleju w zbiorniczku wyrównawczym.

Wykonany test na obecność spalin w układzie chłodzenia - płyn się ZABARWIŁ. Test powtórzony - drugi raz płyn zmienił kolor.

Czy to musi oznaczać uszkodzoną uszczelkę pod głowicą ??
Jak sytuacja się ma w przypadku uszkodzonej chłodniczki spalin? Czy jeśli układ jest tam nieszczelny i płyn idzie w wydech, to test również wtedy pokaże wynik pozytywny - obecność spalin?

2. Koszty.

Jakie są koszty wymiany uszczelki pod głowicą ?? Czytałem trochę forum i nijak to ma się do rzeczywistości :/ Znalazłem informację, iż większość osób po wymianie UPG zmieściło się z kosztami grubo poniżej 1000zł.

Mój mechanik (zaufany) mówi, że jak robić to robić do dobrze - ściągnąć "górę" wszystko umyć, splanować, sprawdzić szczelność, poskładać...

Usiedliśmy i zaczeliśmy liczyć...
- uszczelka pod głowicą
- uszczelka pod klawiaturą
- uszczelka vacum
- uszczelka kolektora wydechowego
- uszczelka przy turbo
- komplet uszczelnień pompek
- komplet śrub
- rozrząd z pompą wody (to tak przy okazji - planowana wymiana wypada za jakieś 15tyś.)
- planowanie głowicy
- sprawdzenie szczelności głowicy
- czyszczenie wszystkiego "na około" - w tym EGR.
- płyn chłodniczy

Być może czegoś zapomniałem, ale w całości wyszło jakieś 2500 zł (w tym za robotę jakieś 1300zł). Ewentualnie minus koszt rozrządu, ale nie wymienienie jego, byłoby głupotą...

Pytanie czy to nie za dużo i jakim cudem inni robią to za 800zł skoro w samych częściach jest to dużo większy koszt ?? ?? ??

Rozumiem że nie da się sprawdzić szczelności i splanować głowicy, jeśli się jej nie rozbierze w całości i nie wykona tych wszystkich czynności ??

Proszę o konkrety, fachowy rzut okiem na sprawę... ;)
Ostatnio zmieniony śr lip 26, 2017 06:34 przez tomcio1600, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Ubytek płynu - wymiana uszczelki pod głowicą - koszty.

Post autor: marcyb3 »

Bardzo dużo wyliczyles. Robota całej głowicy to koszt max 450 zł, do tego uszczelka około 120 zł. Uszczelki pod.kolektor wydechowy to jakieś 15-20 zł to samo pod ssący. Nie wiem co to za uszczelka przy turbo??a Przy vakupompie nie wymieniam. Oringi na pompki około 120 zł (Boscha) rozrząd komplet około 500-550 zł. Śruby 100zl,skąd te 1300 zł się wzięło to nie mam pojęcia. Dla mnie cena prawie 4 tyś to kosmos. Ale może dlatego że ja robię sobie sam takie rzeczy i wychodzi dużo dużo mniej

wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Ubytek płynu - uszczelka pod głowicą - koszty

Post autor: wesol »

Sprawdz jeszcze tzw chlodniczke spalin oraz wymiennik ciepla pod filtrem oleju. Robienie upg bywa na rozne sposoby. Ja u siebie zrobilem za 200 zl w tdi. Tylko wymienilem uszczelke glowicy i sruby. Do dzis latam. Pare innych tez tak zrobilem. Kolega planuje glowice i bloki silnikow np kamieniem szlifierskim i robil tak nawet silniki 8 garowe. Kwestia myslenia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

marcyb3 pisze:Bardzo dużo wyliczyles. Robota całej głowicy to koszt max 450 zł, do tego uszczelka około 120 zł. Uszczelki pod.kolektor wydechowy to jakieś 15-20 zł to samo pod ssący. Nie wiem co to za uszczelka przy turbo??a Przy vakupompie nie wymieniam. Oringi na pompki około 120 zł (Boscha) rozrząd komplet około 500-550 zł. Śruby 100zl,skąd te 1300 zł się wzięło to nie mam pojęcia. Dla mnie cena prawie 4 tyś to kosmos. Ale może dlatego że ja robię sobie sam takie rzeczy i wychodzi dużo dużo mniej
Robota mechanika 1300 + w częściach 1200zł (w tych 1200zł usługi "na zewnątrz").
Tak na szybko:
uszczelka pod głowicą jakieś 150zł, pod klawiaturę + vacum 80, komplet uszczelnienie "wydechu" 120zł, planowanie 100zł, szczelność 120zł, uszczelnienia pompek 120zł, śruby 100zł, płyn 70zł. Kompletny rozrząd z pompą 420zł
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Ok źle przeczytałem. Ale i tak drogo według mnie. Ostatnio robiłem toledo to wszystko wyszło z robotą 1250 Zł. Bez rozrządu.

był
Jest
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Polowa rzeczy niepotrzebnie wymieniona. Glowice daja do planowania a nawet nikt nie pomyslal o sprawdzeniu plaskosci linialem. Czemu nie planowac w takim razie kolektorow?
Po mojemu jesli nie bylo problemow z innymi podzespolami to moze lepiej tego nie ruszac. Unas na sga pamietasz Marcin Tomkowi tez robil mechs upg i posmarowal silikonem pompe tandem i tak mu zalatwil 4 pompowtryski. Taki byl nadgorliwy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Pamiętam tą sytuację Paweł. Ja już bym z torbami poszedł jak bym takie pieniądze płacił.jak dla.mnie 1200 zł za robotę to dużo.U mnie w warsztatach tobiorą max 500. Za wymianę silnika biorą do 700 zł ale.można Też trafić że za 400 wymienią ;P

był
Jest
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: yogicc »

wesol pisze:Sprawdz jeszcze tzw chlodniczke spalin oraz wymiennik ciepla pod filtrem oleju. Robienie upg bywa na rozne sposoby. Ja u siebie zrobilem za 200 zl w tdi. Tylko wymienilem uszczelke glowicy i sruby. Do dzis latam. Pare innych tez tak zrobilem. Kolega planuje glowice i bloki silnikow np kamieniem szlifierskim i robil tak nawet silniki 8 garowe. Kwestia myslenia.
i tu sie pierwszy raz z Toba zgodze. Sam robilem u siebie upg i koszty wyszly w granicach 200zl wliczajac w to upg, uszczelki pod kolektory i plyn do chlodnicy.
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ludzie poprostu przesadnie robia niektore roboty. Nawymieniaja a potem auto i tak niesprawne. Niewiadomo za co sie potem brac. Albo przy okazji pompki poniszcza. Ja nawet ich nie wyciagalem z glowicy. Z kolektorow tez nie wyciagalem bo jakbym mial wymieniac przy kazdym wyciaganiu turbiny to chyba bym zbankrutowal. Zreszta dobra nieprzepalona uszczelke wymieniac?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

Ponowie pytanie, które mnie bardzo interesuje:

Czy w przypadku uszkodzonej chłodniczki spalin, test na obecność CO2 w układzie chłodzącym wyjdzie pozytywny ?? Tzn. czy spaliny dostaną się na tyle do układu, aby zabarwić testowy płyn??
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

te testy spalin to ja odradzam bo tu czasami tylko cos wykaze. To kiepski test. Jeszcze pewnei zalezy jaki ten test mamy-producent marka itp. pare razy mi nic nie wkazal a upg zwalone. Pokaze wtedy gdy juz jestem tego w 100% pewny ze jest zwalona uszczleka i pcha kopresje w kanal wodny.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany

wesol pisze:te testy spalin to ja odradzam bo tu czasami tylko cos wykaze. To kiepski test. Jeszcze pewnei zalezy jaki ten test mamy-producent marka itp. pare razy mi nic nie wkazal a upg zwalone. Pokaze wtedy gdy juz jestem tego w 100% pewny ze jest zwalona uszczleka i pcha kopresje w kanal wodny.
Nadal się nie rozumiemy... chodzi o to, że test POKAZAŁ zawartość CO2. Pytanie czy w przypadku uszkodzonej chłodniczki spalin również test wyjdzie pozytywny (pokaże CO2)??

Chodzi mi o to czy pozytywny test = w 100% pewność, że uwalona UPG ?? Czy jest taka możliwość, że pozytywny test - uszkodzona np. chłodniczka spalin, a UPG jest OK.
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Powiem szczerze ze nie wiem ale chyba nie bo nie ma az tak duzego cisnienia w recykulacji spalin by pchac ja w uklad wodny. Co innego kompresja z tloka ktora wcisnie dowolna ilosc spalin w kazdy uklad czy to wodny czy paliwowy. i to im bardziej depczemy na gaz tym wiecej pcha spalin w uklad.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

Kumplowi w Seacie Altei W BKD tez tyle wyparowywało. 0.2l na 1000km. Tez juz było szalenstwo głowica UPG chłodnica spalin itd itp... . Wlał jakiegoś doszczelniacza polskiego za niecałe 20 zł i zapomniał o problemie. Moze od tego zacznij. A nóż ...

Pozdro
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To akurat kiepski pomysl. Stalem obok kiedys w Gdansku i czekalem na modzenie auta jak Robert wyszedl do jakiegos znajomego ktory mial problem z temp silnika. Podjechal tym autem i mowil ze zapodal jakiegos specyfiku na to. Rob odrazu mu powiedzial ze to bardzo niedobrze. Po mojemu to tak sie aut nie naprawia. Podobnie sytuacja sie ma z tymi prepatatami na leczenie wtryskow. Znikaja w sklepach ale nigdy ci to nie naprawi ani pompki ani wtrysku cr. Nie wierzysz to spytaj Jacka.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ