Witam po cięzkich bojach w końcu zarejestowałem swojego turka.. Oczywiście poszedł skan vcds i wypluwa mi 3 błedy w 08:
I 9472882 - Motor for Fresh Air / Recirculated Air Flap
B108B 54 [009] - Missing Calibration / Basic Setting
II 9481200 - Refrigerant Pressure
B10AB F0 [009] - Too Low
III 9478421 - Diagnostic Line for Front Air Blower
B10A1 15 [009] - Open or Short to Plus
Z II nie ma problemu klima do nabicia na dniach, I mimo przyuczenia BS nie znika błąd, III sam nie wiem silnik kreci się luźno autko ma 76kkm przelotu także dość świeże do końca śmigało w rajchu. Bezpieczniki przejrzałem wszystkie ok.
Czy błąd nr I może powodować brak działania dmuchawy??
Za wszelkie sugestie wielkie dzięki..
Brak dmuchawy touran 1T3
- ŁYSY
- Początkujący
- Auto:: Touran 1T3, CAYC 2011r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Brak dmuchawy touran 1T3
Witam
Spróbuj zrobić kalibrację dla poz. 1 tak jak sugeruje błąd: Missing Calibration / Basic Setting.
Co do klimy to lepiej najpierw sprawdzić szczelność hydrogenem, często, gęsto trafione są skraplacze bo to on jest narażony na uderzenia kamyków.
Mogę podpowiedzieć to, że ja jak robiłem klimę i wymieniałem skraplacz to zakupiłem w motoryzacyjnym taki arkusz aluminiowej siatki i zamocowałem ją od wewnątrz zderzaka, nie widać jej za bardzo.
Życzę miłej zabawy.
Spróbuj zrobić kalibrację dla poz. 1 tak jak sugeruje błąd: Missing Calibration / Basic Setting.
Co do klimy to lepiej najpierw sprawdzić szczelność hydrogenem, często, gęsto trafione są skraplacze bo to on jest narażony na uderzenia kamyków.
Mogę podpowiedzieć to, że ja jak robiłem klimę i wymieniałem skraplacz to zakupiłem w motoryzacyjnym taki arkusz aluminiowej siatki i zamocowałem ją od wewnątrz zderzaka, nie widać jej za bardzo.
Życzę miłej zabawy.
Było:
Golf II 1.6l pb 75 KM 1991r
AUDI 80 B4 2.0l 90 KM 1993r
GOLF IV 1.9l TDI 90 KM 1999r
Jest.
TOURAN 1T3 1.6 TDI BMT 105 KM 2011r
Golf II 1.6l pb 75 KM 1991r
AUDI 80 B4 2.0l 90 KM 1993r
GOLF IV 1.9l TDI 90 KM 1999r
Jest.
TOURAN 1T3 1.6 TDI BMT 105 KM 2011r
-
wrhz
- Początkujący
- Auto:: 1T3, 2.0TDI, 2012
- Imię:: Paweł
Re: Brak dmuchawy touran 1T3
Temat ogranięty
I = pomogłem klapie ręcznie po czym kilka razy dałem wysterowanie, teraz już pracuje ok kalibracja przechodzi bez problemu
II = to było jasne - uzupełniony czynnik chłodniczy i wszystko gra
III = okazało się, że razem z "jajkiem" od webasta które sobie ktoś pożyczył został przecięty kabelek sterujący dmuchawą pod panelem climatronica
(teraz się zastanawiam jak jajko i telestar były wpięte
)
A tak na marginesie wg elsy przekaźnik nr 4 nad bezpiecznikami C odpowiada za dmuchawę a tam go fizycznie nie ma i nie było...hmmm
Pozdrowionka
I = pomogłem klapie ręcznie po czym kilka razy dałem wysterowanie, teraz już pracuje ok kalibracja przechodzi bez problemu
II = to było jasne - uzupełniony czynnik chłodniczy i wszystko gra
III = okazało się, że razem z "jajkiem" od webasta które sobie ktoś pożyczył został przecięty kabelek sterujący dmuchawą pod panelem climatronica
(teraz się zastanawiam jak jajko i telestar były wpięte
A tak na marginesie wg elsy przekaźnik nr 4 nad bezpiecznikami C odpowiada za dmuchawę a tam go fizycznie nie ma i nie było...hmmm
Pozdrowionka