chip box - ktoś stosował?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

chip box - ktoś stosował?

Post autor: tipos »

Witam, zainteresował mnie ostatnio temat chip boxów. czy ktoś zastosował u siebie, i czy dało jaki rezultaty?
1.9 tdi 2007
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Opinia wielu osób, które się znają:
"Chipbox" to tandeta, która może bardziej zaszkodzić silnikowi niż przynieść korzyści i myślę, że to bardzo dobre stwierdzenie, bo każda sztuka silnika jest inna, inaczej zużyta ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Tak jak kolega Rauko pisze chip box to szajs i więcej zaszkodzi niż pomoże. Lepiej uzbierać gotówki i wybrać się do profesjonalnego zakładu, który zajmuje się chip-tuningiem.
Awatar użytkownika
dudi1516
Początkujący

Post autor: dudi1516 »

W poprzednim moim aucie a było to A4 1,9 Tdi 110 KM wsadzidziłem boxa z Alledrogo, chyba za 59 lub 79 zł. Na pewno nie zaszkodził a przejechałem 100 tys. km z nim. Natomiast przyrost mocy wg. mojego "oka" to jakieś 5-7 KM :) na pewno też minimalne zmniejszenie zużycia paliwa, oczywiście bez szaleństw. Jeśli liczysz na poprawę momentu obrotowego to tak jak piszą koledzy wyżej lepiej profesjonalny chip. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bottlenose
Początkujący
Podziękował: 1 raz

Post autor: bottlenose »

Witajcie,
czytalem posty na temat chipowania programowego i tutaj opinie sa raczej pozytywne - w granicach rozsadku.
Zainteresowal mnie jednak temat chip boxow. Domyslam sie, ze jak pisal dudi1516, tanie rozwiazania moga nie dawac odpowiednich parametrow, ale co myslicie o rozwiazaniach drozszych np. CHIPTUNING V-TECH RED / GREEN BOX, czy POWERBOX by ickservice http://allegro.pl/sklep/583073_chiiptuning ???
opisy na stronach sa oczywiscie przekonujace, ale jak jest w praktyce?

pozdrawiam
Bez elektroniki i komputerów nie da się już żyć, ale z nimi jest jeszcze gorzej ;)
Czy powinniśmy się godzić, aby komputer decydował czy nasz samochód ma jechać i jak???
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Powiem Ci kolego krótko zwiężle i na temat gdyż mam z tym doczynienia na codzień. Oczywiście są BOXy i "BOXY". Najważniejsze, jeżeli juz upierasz się przy Boxie jest to, aby nie zakładać go do autka na oślep na jakiś tam poziom programu i w drogę. Boź należy ustawić na Hamowni, tak aby nie przekroczyć pewnych parametrów i nie uszkodzić autka. Widzę, że jesteś z Łodzi - masz do nas blisko , zapraszam może skusisz sie na grupowy chiptuning, który organizujemy dla naszego forum w 20 lipca. Ceny będą dużo niższe niż standard i autko będzie zrobione jak należy.

Wracając do tematu BOXów ...
My mamy dwa rodzaje Boxów:
1xchanell - podłączany tylko pod układ paliwowy
2xchanell - podłączany pod układ paliwowy i map sensor

Wiadomo 2xchanell lepszy po regulujemy i powietrzem i paliwem, ale i droższy.
Boxy zakładamy klientom, którzy mają autka na gwarancji, lub takim, których sterowniki nie są do zrobienia programowo.

Na koniec moje zdanie na ten temat...
Ja osobiście jestem zwolennikiem strojenia auta programowo. Ustawiamy wszystko w sterowniku jak należy i autko musi jeździć jak należy. Wszystko oczywiście pod kontrolą wyników z hamowni.

Pozdrawiam i zachęcam, zapraszam do dopisania się do listy na grupowy chiptuning w dziale silnik w podpiętych.

Jacek
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
ODPOWIEDZ