Zmiana felg 15 na 17 spalanie i dobór opon.
- kris25-05
- ____________________
- Auto:: Caddy 09, Caddy 11
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Zmiana felg 15 na 17 spalanie i dobór opon.
Witam. Mam zamiar wymienić felgi ze stalowych 15 na aluminiowe 17 i tu pojawi się kilka pytań.
1. Felga ma szerokość 7.5” czy opona 205/40 będzie sprawiała efekt „naciągniętej”
2. O ile wrośnie spalanie po takiej wymianie zakładając ze opona to 205mm
3. Czy takie felgi dobrze sprawdza się w zimę?
Z góry dzięki za pomoc
1. Felga ma szerokość 7.5” czy opona 205/40 będzie sprawiała efekt „naciągniętej”
2. O ile wrośnie spalanie po takiej wymianie zakładając ze opona to 205mm
3. Czy takie felgi dobrze sprawdza się w zimę?
Z góry dzięki za pomoc
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Zmiana felg 15 na 17 spalanie i dobór opon.
Duzo zalezy od szerokosci opony. Sama srednica nie jest taka istotna. Triszke delikatny naciag bedzie jak na 7.5 cala. Na zime to napewno bedzie gorzej z dwoch powodow. Naciag powoduje ze musisz pompowac wiecej powietrza w kolo- gdzies okolo 3 bary albo i 3.2 bedziesz musial. Opona bedzie twarda no i ugiecie bedzie mniejsze co na zime spowoduje gorsza przyczepnosc.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
1. Opona bedzie wyglądała normalnie na równo.
2. Ciężko powiedzieć, zależy od stylu jazdy, ale to są dane "po przecinku".
3. Wiadomo, że im większa felga to i profil opony niższy, a za tym idzie gorszy komfort jazdy. Ale to też jest bardziej indywidualne podejście do tematu. Ja bym zmieniał na alu jak masz okazję
przynajmniej od soli ruda nie zje Ci felg ;-)
3. Wiadomo, że im większa felga to i profil opony niższy, a za tym idzie gorszy komfort jazdy. Ale to też jest bardziej indywidualne podejście do tematu. Ja bym zmieniał na alu jak masz okazję

Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
http://www.willtheyfit.com/ kalkulator zobaczysz ile się koło wymiarami
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
- kris25-05
- ____________________
Waśnie tego się obawiałem ponieważ przyczepność w zimę najważniejsza...wesol pisze:Duzo zalezy od szerokosci opony. Sama srednica nie jest taka istotna. Triszke delikatny naciag bedzie jak na 7.5 cala. Na zime to napewno bedzie gorzej z dwoch powodow. Naciag powoduje ze musisz pompowac wiecej powietrza w kolo- gdzies okolo 3 bary albo i 3.2 bedziesz musial. Opona bedzie twarda no i ugiecie bedzie mniejsze co na zime spowoduje gorsza przyczepnosc.
Ja akurat po pl nie jeżdżę. Głównie Szwedzkie autostardy.ciaplo1 pisze:15 na zimę to jedno z lepszych rozwiązań, szczególnie w naszym kraju
Chcialbym właśnie zmienić bo już mam dość tych 15... Dzisiaj nawet przymiarkę robiłemVWariaT pisze:1. Opona bedzie wyglądała normalnie na równo.
3. Wiadomo, że im większa felga to i profil opony niższy, a za tym idzie gorszy komfort jazdy. Ale to też jest bardziej indywidualne podejście do tematu. Ja bym zmieniał na alu jak masz okazjęprzynajmniej od soli ruda nie zje Ci felg ;-)

PS. Ile powinna wystawać szpilka z felgi? Ponieważ moje obecne wystają z nowych felg 21mm
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Soli może nie sypią, ale mają chemię.która szkodzi bardziej niż sama sól.robiłem tam ponad 3 lata i jak widziałem 2-3 letnie auta pordzewiale to nie wierzyłem w to.kiedyś mi właśnie wszedłem powiedział że to jakiś roztwór Chemiczny którym leje drogi i auta dostają po dupie.wystarczy wejść w ogłoszenia aut ze Skandynawii i zobaczyć jakie są skorodowane. Wracając do tematu ja osobiście używam 15 na zimę i myślę że to najlepsze rozwiązanie
wystukane z garażu z kluczem w ręku
wystukane z garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- cykraz
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
- Imię:: Olek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
fajny kalkulatorkarolek_ust pisze:http://www.willtheyfit.com/ kalkulator zobaczysz ile się koło wymiarami

cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
-
- Zaawansowany
Po co takie bajki piszesz. 3 bary to ja pompowałem jak w polo miałem 17/7.5 i do tego opona 165/40 - zobacz sobie jaki to naciąg.wesol pisze:Naciag powoduje ze musisz pompowac wiecej powietrza w kolo- gdzies okolo 3 bary albo i 3.2 bedziesz musial.
Fakt, touran jest cięższy, ale bez przesady. 2.6~2.7max pompuję przy normalnych oponach. Letnie mam 18" i na takim powietrzu latam.
kto bawił się w naciągi to zna tą stronkę nie od dziścykraz pisze:fajny kalkulator

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Jedna zime juz jezdzilem turkiem. Powiem tak: mam stalowe 15 i 16 zimowe wiec wybor mam i powiem ze smigam zima na 15- duzo lepiej i pzyjemniej. Za to na alto mam jeszcze alu 16 i tu tez jest okej. Rozdzina, dwojaka dziecii o kolach 17 czy 18 cali mozna zapomniec.
w tuku masz juz pompowac 2.7 jak go dobrze zaladujesz na standardowych oponach a jesli jest naciag to zeby nie scieralo opon po zewnetznych stronach trzeba nadymac wiecej powietrza. W zwyklej astrze G 2.0 diesel mialem tez na felgach 7.5 cala szerokich opony 205 i pompowac musialem ponad 3 bary.
w tuku masz juz pompowac 2.7 jak go dobrze zaladujesz na standardowych oponach a jesli jest naciag to zeby nie scieralo opon po zewnetznych stronach trzeba nadymac wiecej powietrza. W zwyklej astrze G 2.0 diesel mialem tez na felgach 7.5 cala szerokich opony 205 i pompowac musialem ponad 3 bary.
Ostatnio zmieniony pn paź 02, 2017 20:51 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Zaawansowany
Mam rodzine i 2jke dzieci i 18" więc z doświadczenia moge napisać że to się ze sobą nie gryzie. Na 215/45 lata się bardzo komfortowo.
Na zimę czekają 16" w standardowym dla turana rozmiarze 205/55.
Ale jak zawsze do takich tematow potrzeba indywidualnego podejścia. Każdy ma inny poziom komfortu. Dla jednego ta sama opona będzie pontonem a dla drugiego wozem drabiniastym.

Na zimę czekają 16" w standardowym dla turana rozmiarze 205/55.
Ale jak zawsze do takich tematow potrzeba indywidualnego podejścia. Każdy ma inny poziom komfortu. Dla jednego ta sama opona będzie pontonem a dla drugiego wozem drabiniastym.

- kris25-05
- ____________________
Dokładnie poziom komfortu to dość subiektywne odczucie... Ja nigdy nie śmiałem na takich kołach wiec lepiej spróbować i żałować niż żałować i niewiedziec. Głównie chodziło mi o naciąg i spalanie a na to już mam odpowiedz . Dzięki Panowie !!
Nie chce zakładać nowego tematu ponieważ ten temat jest nie jako powiązany. Na wiosnę mam zamiar kupić zestaw obniżający Eibach Pro Kit -40mm przód i tył. Do tego potrzebne są amortyzatory i teraz pytanie jakie? Szukać do golfa 5 czy Tourana ? No i jaka firma (w grę wchodzą tylko markowe jak eibach, koni, bilstain)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie chce zakładać nowego tematu ponieważ ten temat jest nie jako powiązany. Na wiosnę mam zamiar kupić zestaw obniżający Eibach Pro Kit -40mm przód i tył. Do tego potrzebne są amortyzatory i teraz pytanie jakie? Szukać do golfa 5 czy Tourana ? No i jaka firma (w grę wchodzą tylko markowe jak eibach, koni, bilstain)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- karolek_ust
- Specjalista
Do - 40 raczej nie musisz zmieniać na takie z krótkim skokiem , a jak zmieniasz to Sahs , monroe wystarczająco .
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
- kris25-05
- ____________________
karolek_ust pisze:Sahs
Czytałem na kilku forach że bez wymiany amortyzatorów bardzo pogarszają się właściwości trakcyjne i auto prowadzi sie tragicznie... tak więc lepiej dołożyć trochę więcej i mieć wszytko jak trzeba (nie tylko ja jeżdżę tym autem)karolek_ust pisze:Do - 40 raczej nie musisz zmieniać na takie z krótkim skokiem , a jak zmieniasz to Sahs , monroe wystarczająco .
PS.
Fota z wczorajszej przymiarki

Ile powinny wystawać szpilki z felgi? na tej feli mam 21mm
- karolek_ust
- Specjalista
A miała być 19stka na lato