Witam.
Silnik BKC drugi raz obrócił panewki i trafił się rozbitek golf 4 ARL czy swap będzie bardzo skomplikowany i na jakie trudności natrafi mechanik żeby to razem poprzekładać?
SWAP z BKC na ARL
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: SWAP z BKC na ARL
Nie odpali nawet na kompie z BKC. Musisz przerobic otwor na czujnik walu i zdaje sie na wale zmienic zebatke.
Najlatwiej to miec blok taki z BKC BLS i do niego zapodac wal z korbami i panewkami od ARL. Wtedy nic nie musisz juz przerabiac a masz mocny slupek na duze moce. Ale Generlanie chyba bym szukal slupka np AJM i przerobil to gniazdo pod czujnik walu. AJM bedzie tanszy pewnie tez latwiej dostac w lepszym stanie jak ASZ ARL i tez taki slupek spokojnie ogatnie moce po 300 koni a nawet i wiecej. Masters kiedys zrobil AXR czyli 101 konnego tdi na prawie 400 koni i troche nim poganial i puki synalek sie nie dopadl do auta to wtedy korba wyszla bokiem. Wtedy dopiero zapodal spupek ASZ i juz nie bylo obaw na te 384 konie.
Jeszcze nie wiem czy nie moglbys zapodac slupek od jakiego 2.0 w miejsce tego twojego np BMM czy BKD.
Generlanie silniki serii Axx troszke sie roznia budowa od tych serii Bxx
Najlatwiej to miec blok taki z BKC BLS i do niego zapodac wal z korbami i panewkami od ARL. Wtedy nic nie musisz juz przerabiac a masz mocny slupek na duze moce. Ale Generlanie chyba bym szukal slupka np AJM i przerobil to gniazdo pod czujnik walu. AJM bedzie tanszy pewnie tez latwiej dostac w lepszym stanie jak ASZ ARL i tez taki slupek spokojnie ogatnie moce po 300 koni a nawet i wiecej. Masters kiedys zrobil AXR czyli 101 konnego tdi na prawie 400 koni i troche nim poganial i puki synalek sie nie dopadl do auta to wtedy korba wyszla bokiem. Wtedy dopiero zapodal spupek ASZ i juz nie bylo obaw na te 384 konie.
Jeszcze nie wiem czy nie moglbys zapodac slupek od jakiego 2.0 w miejsce tego twojego np BMM czy BKD.
Generlanie silniki serii Axx troszke sie roznia budowa od tych serii Bxx
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
u-man
- Początkujący
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Kamila
Czytałem też o zamianie całego silnika na np ALH, bo mam taki pod ręką.
-- Śr paź 04, 2017 16:15 --
-- Śr paź 04, 2017 16:15 --
- wesol
- Władca postów
A tego to nie wiem ale to silnik na pompie. troszke tam sie cos roznilo na polozeniu glowicy ale to i tak nieistotne bylo na tyle by robilo problem. Silnik serii Axx wiec tak jak z ASZ ARL.
Jesli juz bym mia swapowac to wlasnie na ALH ASV bym zapodal ale jako caloscp slupek osprzet pomp, wiazka. Tak by auto juz bylo na wieki niezawodne. A zrobic takiego ASV na 160 koni to niewielka kasa potrzebna.
Jesli juz bym mia swapowac to wlasnie na ALH ASV bym zapodal ale jako caloscp slupek osprzet pomp, wiazka. Tak by auto juz bylo na wieki niezawodne. A zrobic takiego ASV na 160 koni to niewielka kasa potrzebna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
u-man
- Początkujący
Czym umyć pompowtryskiwacze przed montażem w głowicy? czy K2 akra płyn do mycia silnika może być ?
- wesol
- Władca postów
Co znaczy umyc. Z czego umyc?
Wystarczy w ropie, zalozyc oringi przesmarowac i zakladamy do glowicy
Wystarczy w ropie, zalozyc oringi przesmarowac i zakladamy do glowicy
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
u-man
- Początkujący
umyć z brudu po wymontowaniu z poprzedniego silnika - dobrze, to w ropie i zakładamy.
-- Pt gru 22, 2017 21:50 --
Mechanik wymienił wtrysk w jeszcze nie swapowanym BKC i tak oto wyglądał ta zerwana śrubka pewnie została w silniku... eh
-- Wt maja 15, 2018 20:17 --
witam ponownie kolega ma głowice 2.0 170km czy warto zamienić tą od bkc i poprzekładać resztę?
-- Pt gru 22, 2017 21:50 --
Mechanik wymienił wtrysk w jeszcze nie swapowanym BKC i tak oto wyglądał ta zerwana śrubka pewnie została w silniku... eh
-- Wt maja 15, 2018 20:17 --
witam ponownie kolega ma głowice 2.0 170km czy warto zamienić tą od bkc i poprzekładać resztę?