Szarpiący, flujący silnik na biegu jałowym Touranik 1.9 BKC

Awatar użytkownika
MotoKryniu
Auto:: Touran 1.9TDi 05r BKC
Imię:: Krzysztof

Szarpiący, flujący silnik na biegu jałowym Touranik 1.9 BKC

Post autor: MotoKryniu »

Witam forumowiczów. Posiadam tourana od roku i od początku byl problem z opadającym paliwem. Dopiero miesiąc temu się uporałem z tym dając głowice do regeneracji, nowe gniazda pompek pomogły :) .Lecz mam teraz taki problem ze silnik nieraz na biegu jałowym faluje. Nieraz na ciepłym silniku tez faluje na jałowym. Jak zimny ciężko odpala, tak jakby zalewał go wtrysk bo kopci na biało. Wtryski sprawdzone w bosch service Iława i niby są okey. Błędów brak, jedynie co zauważyłem to gdy zaczyna falować to na komputerze wzrasta chwilowe spalanie do 1.5-1.7l a gdy pracuje dobrze wacha się w granicach 0.8-0.9. Poniżej wrzucam zdjęcia z VCDS , jak pracuje dobrze to dawki w grupie 13 są niskie a jak zaczyna falować to dawki są zabójcze.Image
Image
Image
Image

-- Pt gru 15, 2017 18:24 --

Temat do zamknięcia , uporałem się z problemem. Wyciągałem wtryski aby je jeszcze raz dać do sprawdzenia i okazało się że jeden byl luźny . Winnego brak oczywiście bo mechanik mówił że dokręcił ale że były stare śruby to może ona była winna poluźnienia wtrysku. Kupiłem na nowo zestaw uszczelnień na wszystkie pompki, zestaw śrub i po swojemu po ustawiałem i dokreciłem i śmiga aż miło . Więc kolejny raz potwierdza się moje założenie że jak chcesz aby było dobrze zrobione to zrób to sam :)
Były :
Passat B5 Kombi 99r 1.9TDi AFN
Passat B6 Sedan 05r 1.9TDi BKC
Jest :
Touran 05r 1.9TDi BKC
VW Transporter T5 Long 07r 2.5TDi BNZ
ODPOWIEDZ