nie działający spryskiwacz przedniej szyby
-
brozo
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 3 razy
nie działający spryskiwacz przedniej szyby
Witam mam taki problem że nie działa mi spryskwacz przedniej szyby, pompka raczej chodzi bo na tylną szybe podaje a na przednią sie nie odzywa, co może być przyczyną ??
jak sprawdzić?? czy jest jakiś bezpiecznik od tego bo niestety nie mam opisu bezpieczników a wg tego co znalazłem nie mam bezpiecznika nr 32
jak sprawdzić?? czy jest jakiś bezpiecznik od tego bo niestety nie mam opisu bezpieczników a wg tego co znalazłem nie mam bezpiecznika nr 32
- witek271
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI
- Imię:: Witek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: nie działający spryskiwacz przedniej szyby
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie są dwie pompki

Najpierw to bym sprawdził czy pompka działa fizycznie, jeśli działa to przewody do przedmuchania i przeczyszczenia

Najpierw to bym sprawdził czy pompka działa fizycznie, jeśli działa to przewody do przedmuchania i przeczyszczenia
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Bezpiecznik nie jest spalony bo pompka spryskuje tylną szybę a jak by był spalony albo sama pompka była by zepsuta to by nie działało w ogóle spryskiwanie przedniej i tylnej szyby.
Kolega witek271 pokazał Ci dwie pompki jedna ta wyżej jest od spryskiwania szyb, ta niżej do spryskiwania reflektorów o ile masz zamontowane spryskiwacze w zderzaku.
Sprawdź czy jak wciskasz manetką na spryskiwanie przedniej szyby to słychać działanie pompki (wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon).
Jeżeli działa a płyn nie leci do sprawdzenia rurki od samej pompki w zbiorniczku do dysz na masce, zacznij od otwarcia maski i zobaczenia przy prawym zawiasie czy przypadkiem ze starości nie pękła rurka (dość typowa usterka i już kilka osób włącznie ze mną miała to dolegliwość), jeżeli tam będzie OK to trzeba szukać pęknięcia przewodu, najlepiej popsikać na przednią szybę i patrzeć gdzie się wydostaje płyn.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Kolega witek271 pokazał Ci dwie pompki jedna ta wyżej jest od spryskiwania szyb, ta niżej do spryskiwania reflektorów o ile masz zamontowane spryskiwacze w zderzaku.
Sprawdź czy jak wciskasz manetką na spryskiwanie przedniej szyby to słychać działanie pompki (wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon).
Jeżeli działa a płyn nie leci do sprawdzenia rurki od samej pompki w zbiorniczku do dysz na masce, zacznij od otwarcia maski i zobaczenia przy prawym zawiasie czy przypadkiem ze starości nie pękła rurka (dość typowa usterka i już kilka osób włącznie ze mną miała to dolegliwość), jeżeli tam będzie OK to trzeba szukać pęknięcia przewodu, najlepiej popsikać na przednią szybę i patrzeć gdzie się wydostaje płyn.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
brozo
- Początkujący
mam jedną pompke i właśnie sprawdzałem to i do tyłu jak się pryska pompka chodzi a na przednią szybę jest cisza, i teraz pytanie czy pompka padła że nie daje w jedną stronę czy może manetka
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Instalację elektryczną (czytaj przewody) bym wykluczył, ponieważ pompka ma tylko 2 przewody i jak by z jednym było coś nie tak to pryskanie na tylną szybę też by pewnie nie działało.
Ja bym sprawdził najpierw pompkę, albo kupił zamiennik i podmienił, albo podłączył na krótko tylko nie wiem czy da rade pod aku, niech może wypowiedzą się mądrzejsi.
Manetkę był zostawił na koniec.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ja bym sprawdził najpierw pompkę, albo kupił zamiennik i podmienił, albo podłączył na krótko tylko nie wiem czy da rade pod aku, niech może wypowiedzą się mądrzejsi.
Manetkę był zostawił na koniec.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
jak masz możliwość wejdż w bloki pomiarowe i sprawdzisz wysterowanie manetki ,i możesz zrobić z kompa test elementów i sprawdzisz czy jest wysterowanie
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Lewik dobrze gada, o ile masz dostęp do np. VCDS-a
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... dokładnie
OUTPUTEST jeśli pompka zadziała. tzn manetka nie halo
-
brozo
- Początkujący
no dzięki vcds mam ale tylko sprawdzam błędy bo w tym programie jestem "lajkonikiem" no ale spróbuje poszukać
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Ale chłopaki mięszacie
Przecież to jest zwykła pompka dwustronna i tylko zamieniają się wysterowania + - zależnie od tego czy ma działać na przód czy też tył, manetka albo coś po drodze do pompki a vcds jak koledzy wyżej piszą, pewnie prawde powie 
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
zmiana polaryzacji to zmiana kierunku pompowania plynu. W jeden badz drugi krociec czyli na przod lub tyl. Problem nie lezy na drodze do pompki czyli kabloteka do pompki tylko na drodze manetka kabloteka do modulu. Jak znam życie kabelek w manetce pewnie gdzies trafiony.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- yox
- Władca postów
... toć mówim
w 09 Central Electric... w Output Test sprawdzisz działanie pompki "dual washer pump (+) - windscreen"
... w 16 Steering Wheel...w "Measuring Block" - Bloki Pomiarowe, sprawdzisz dzialanie manetki...
... gdy pociagniesz manetką do siebie, wycieraczki przednie załaczają się ?
... w 16 Steering Wheel...w "Measuring Block" - Bloki Pomiarowe, sprawdzisz dzialanie manetki...
... gdy pociagniesz manetką do siebie, wycieraczki przednie załaczają się ?
-
brozo
- Początkujący
tego nie sprawdzałem. napisz proszę co jest jak się włączają i jak nie włączają
- yox
- Władca postów
brozo pisze:tego nie sprawdzałem. napisz proszę co jest jak się włączają i jak nie włączają