Koledzy ma ktoś pomysł dlaczego moje CB ma tak bardzo słaby zasięg? Czy moje radio to badziewie totalne czy jest zepsute? Posiadam Maxona CM70 i Sirio ml 145. Mierzyłem swr i wyszło dobrze - o ile pamiętam 1,1 na całym zakresie pomiaru. O co tu chodzi? antenę mam magnetyczną podklejałem jakąś folijkę która była w zestawie pomiędzy magnes, a podkładkę gumową. W terenie górzystym to zasięg miałem jakiś 1 km, jak sprawdzałem, w mieście około 2 km. nie sprawdałem specjalnie na terenach płaskich, bo nie miałem jak, ale w trakcie rozmów na trasie bardzo szybko "gubię " innych - takie mam wrażenie. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Nie odcinałem nic,używam anteny takiej jak ze sklepu. Czy nadaję? Nadaję, bo mogę normalnie rozmawiac, ale nie wiem w trasie jak daleko mnie słychać...
A przyczepiłeś antenę blisko innej anteny tj. radiowej itd.? Przyczep ją najlepiej na środku dachu i sprawdź. Pozostaje jeszcze opcja podjechania do szpeców jeśli jesteś pewien, że nic "na Twoje oko" nie może być przyczyną kłopotów.
fidosanok pisze:no właśnie antena jest na środku... kurde chyba więc trzeba podjechać do fachmanów. Tylko, że u mnie w mieście to jakoś nie znam żadnych polecanych...
Jezeli jezdzisz po miescie to sygnal blokowany jest przez budynki ( na Marszalkowskiej guzik sluchac tylko jakies przebitki) wiec sie nie dziw ze zbytnio nie slyszysz. Poradze Ci tak - ustaw sie tam gdzie bedzie wolna przestrzen i popros mobile ze sprawdzasz radio i zeby ci powiedzieli gdzie Cie slychac - i Ci powiedza to sprawdzisz na mapie zasieg w lini prostej i bedziesz mial rozenania.
Ja zakupilem Legenda III ( po dwumiesiecznym marudzeniu ksiegowej :-) antene 140 cm i po miescie nie jest zle po trasie wawa - grojec mialem zasieg do 5 km co mi wystarczylo by nie napatoczyc sie na misiakow - chociaz gamonie zawsze stoja w tym samym miejscu (Pamiatka w strone Wawy)
Po trasie bedzie lepszy zasieg bo nie bedziesz mial budynkow, ktore Ci beda zagluszac sygnal