Bardzo słaby zasięg CB

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
fidosanok
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Bardzo słaby zasięg CB

Post autor: fidosanok »

Koledzy ma ktoś pomysł dlaczego moje CB ma tak bardzo słaby zasięg? Czy moje radio to badziewie totalne czy jest zepsute? Posiadam Maxona CM70 i Sirio ml 145. Mierzyłem swr i wyszło dobrze - o ile pamiętam 1,1 na całym zakresie pomiaru. O co tu chodzi? antenę mam magnetyczną podklejałem jakąś folijkę która była w zestawie pomiędzy magnes, a podkładkę gumową. W terenie górzystym to zasięg miałem jakiś 1 km, jak sprawdzałem, w mieście około 2 km. nie sprawdałem specjalnie na terenach płaskich, bo nie miałem jak, ale w trakcie rozmów na trasie bardzo szybko "gubię " innych - takie mam wrażenie. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

A jak podłączałeś to odcinałeś kabel od CB żeby Ci łatwiej było go przeciągnąć i znów lutowałeś? Ok, gubisz ale czy nadajesz?
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
fidosanok
Początkujący

Nie odcinałem nic,używam anteny takiej jak ze sklepu. Czy nadaję? Nadaję, bo mogę normalnie rozmawiac, ale nie wiem w trasie jak daleko mnie słychać...
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

A przyczepiłeś antenę blisko innej anteny tj. radiowej itd.? Przyczep ją najlepiej na środku dachu i sprawdź. Pozostaje jeszcze opcja podjechania do szpeców jeśli jesteś pewien, że nic "na Twoje oko" nie może być przyczyną kłopotów.
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
Awatar użytkownika
fidosanok
Początkujący

no właśnie antena jest na środku... kurde chyba więc trzeba podjechać do fachmanów. Tylko, że u mnie w mieście to jakoś nie znam żadnych polecanych...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

fidosanok pisze:no właśnie antena jest na środku... kurde chyba więc trzeba podjechać do fachmanów. Tylko, że u mnie w mieście to jakoś nie znam żadnych polecanych...
Jezeli jezdzisz po miescie to sygnal blokowany jest przez budynki ( na Marszalkowskiej guzik sluchac tylko jakies przebitki) wiec sie nie dziw ze zbytnio nie slyszysz. Poradze Ci tak - ustaw sie tam gdzie bedzie wolna przestrzen i popros mobile ze sprawdzasz radio i zeby ci powiedzieli gdzie Cie slychac - i Ci powiedza to sprawdzisz na mapie zasieg w lini prostej i bedziesz mial rozenania.

Ja zakupilem Legenda III ( po dwumiesiecznym marudzeniu ksiegowej :-) antene 140 cm i po miescie nie jest zle po trasie wawa - grojec mialem zasieg do 5 km co mi wystarczylo by nie napatoczyc sie na misiakow - chociaz gamonie zawsze stoja w tym samym miejscu (Pamiatka w strone Wawy)

Po trasie bedzie lepszy zasieg bo nie bedziesz mial budynkow, ktore Ci beda zagluszac sygnal
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Radio ustawione na AM??
Kanał ustawiony na polską częstotliwość czy +/- 5 ??
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Po prawie pół roku chyba już sobie poradził :roll: