Prośba
Pękające sprężyny
- bzyk.26
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Pękające sprężyny
Dziwny przypadek lub nie ? na postoju pękła jedna sprężyna a za chwile podczas jazdy następna ! w jeden dzień pękły mi dwie sprężyny w przednim zawieszeniu ? wada fabryczna
czy zmęczenie materiału ? przebieg autka 188tyś i zawieszenie staram się oszczędzać
Prośba
co byście polecili ? jakieś dobre sprężynki ...
Prośba
- aprinsr
- Przeglądacz
- Podziękował: 7 razy
Re: Pękające sprężyny
Mi też pękła sprężyna - z przodu. szykuje się do wymiany i nasuwają się pytania : wymieniać sprężyny i odboje (http://allegro.pl/sprezyna-kayaba-toura ... 53532.html) czy wymieniać także amory? jak sprawdzić amortyzator? Może ma ktoś lepszą ofertę cenową
?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Jak dobrze poszukasz, to w niezłej cenie idzie kupić używki z rozbitków z małym przebiegiem. Ja tak robiłem tył, znalazłem kpl. amory, sprężyny, odboje z przebiegiem 70Kkm za 200zł.
Widziałem, że na allegro do 200 zł kupisz dwa kpl. Mcphersony.
Widziałem, że na allegro do 200 zł kupisz dwa kpl. Mcphersony.
-
Fabian
- Przeglądacz
jak już popękają zwykłę sprężyny proponuję jakieś -30/-40mm zamontować , h&r ,weitec,eibach,kw,fk itd
bywaja też takie -20/-25mm
albo od razu gwint

bywaja też takie -20/-25mm
albo od razu gwint
-
Romeczek
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
aprinsrnapisał:
Mi też pękła sprężyna - z przodu. szykuje się do wymiany i nasuwają się pytania : wymieniać sprężyny i odboje (http://allegro.pl/sprezyna-kayaba-toura ... 53532.html) czy wymieniać także amory?
Kolego zdecydowanie POLECAM zakup tego kompletu.Jestem po wymianie w moim autku 4 tygodnie mineło . Samochod prowadzi sie wspaniale ,jest troche wyzszy ,tak ze mozna pokonywac nie wysokie krawezniki (delikatnie)
Porzednio miałem zamontowane oryginalne fabrycznie Sachsa na ktorych przejechalem 120kkm.
KYB zdecedowanie lepsze.
Ja wlasnie u tego sprzedawcy kupowalem i jestem bardzo zadowolony.
W lutym wymieniałem tyl amortyz+sprezyny+odboje, i we wrzesni ponownie u niego kupiłem komplet do przodu
Jak zdecydujesz sie na zakup ,to kup rowniez oddboje z oslonami (do przodu posiada Sachsa nie ma KYB0\)
Mi też pękła sprężyna - z przodu. szykuje się do wymiany i nasuwają się pytania : wymieniać sprężyny i odboje (http://allegro.pl/sprezyna-kayaba-toura ... 53532.html) czy wymieniać także amory?
Kolego zdecydowanie POLECAM zakup tego kompletu.Jestem po wymianie w moim autku 4 tygodnie mineło . Samochod prowadzi sie wspaniale ,jest troche wyzszy ,tak ze mozna pokonywac nie wysokie krawezniki (delikatnie)
Porzednio miałem zamontowane oryginalne fabrycznie Sachsa na ktorych przejechalem 120kkm.
KYB zdecedowanie lepsze.
Ja wlasnie u tego sprzedawcy kupowalem i jestem bardzo zadowolony.
W lutym wymieniałem tyl amortyz+sprezyny+odboje, i we wrzesni ponownie u niego kupiłem komplet do przodu
Jak zdecydujesz sie na zakup ,to kup rowniez oddboje z oslonami (do przodu posiada Sachsa nie ma KYB0\)
- aprinsr
- Przeglądacz
- Podziękował: 7 razy
Co do używek to niestety wszystkie są z małym przebiegiem. moim faworytem są kolumny z 2006r i 26 tys km przebiegu
. do tego dochodzi niepewność co do źródła, a czarnego rynku wspierać nie mam zamiaru
dzięki za odpowiedzi. zamówiłem te z linku co wkleiłem.
dzięki za odpowiedzi. zamówiłem te z linku co wkleiłem.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
-
Mirkok
- Początkujący
- Auto:: Touran; 1,9 BKC; 2004
- Imię:: Mirko
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam.
A ja potwierdzę fakt, że w Touranach w tylnym zawieszeniu lubią pękać sprężyny i tył auta trochę się obniża. Na pierwszy rzut oka nic nie widać, ale pęknięcia powstają we wnęce dolnego wahacza. Dobrze to rozpoznać i widać po odkręceniu tylnego koła. U mnie takie pęknięcia powstały.
Wymieniane sprężyny (kropki: zielona, zielona, biała) dla Tourana z 2004r. 1,9 TDI, silnik BKC (77kW), 7-mio osobowy.
Dane z dowodu rejestracyjnego, punkt:
G. - Masa własna pojazdu: 1614kg.
F.2 - Dopuszczalna masa calkowita pojazdu: 2210kg.
==========================================
Po wymianie:

Aha, dodam że koła to 15", 195x65.
A ja potwierdzę fakt, że w Touranach w tylnym zawieszeniu lubią pękać sprężyny i tył auta trochę się obniża. Na pierwszy rzut oka nic nie widać, ale pęknięcia powstają we wnęce dolnego wahacza. Dobrze to rozpoznać i widać po odkręceniu tylnego koła. U mnie takie pęknięcia powstały.
Wymieniane sprężyny (kropki: zielona, zielona, biała) dla Tourana z 2004r. 1,9 TDI, silnik BKC (77kW), 7-mio osobowy.
Dane z dowodu rejestracyjnego, punkt:
G. - Masa własna pojazdu: 1614kg.
F.2 - Dopuszczalna masa calkowita pojazdu: 2210kg.
==========================================
Po wymianie:
Aha, dodam że koła to 15", 195x65.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 27, 2014 21:59 przez Mirkok, łącznie zmieniany 2 razy.