Kilka pytań przed zakupem Tourana II

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
polka
Przeglądacz
Auto:: 1T3
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz

Kilka pytań przed zakupem Tourana II

Post autor: polka »

Czołem, Panie i Panowie, noszę się z zamiarem zakupu Tourana (interesuje mnie rok prod. 2009) i potrzebuję kilku odpowiedzi na pytania, na które nie uzyskałem 100% pewności przeglądając internet. Mianowicie:

* wersja 5 czy 7 ososbowa? pytanko mam w kwestii czy faktycznie wersja 7 osobowa przy złożonych fotelach trzeciego rzędu będzie miała mniejszą pojemność bagażnika jak wersja 5 osobowa i czy ta różnica jest znacząca?

* czy w wersji 7 osobowej w sytuacji nie korzystania z trzeciego rzędu foteli (złożone) roleta przysłaniająca zawartość bagażnika będzie przysłaniała całą przestrzeń bagażową (od drugiego rzędu foteli)?

na teraz to proszę o pomoc w tych dwóch kwestiach, nad nimi obecnie pracuję.

Piękne dzięki
Ostatnio zmieniony wt lip 24, 2012 13:21 przez polka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

ad. 1 - tak, na wysokości troszkę tracisz, myślę że około 10cm
ad. 2 - tak, zasłania całość
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Polko, jest ważniejsza sprawa...w 7 osobowej nie ma miejsca na koło zapasowe, a dla niektórych jest to ważne. Ja osobiście mam "7" i jeżdżę z zestawem naprawczym.
Tak jak jarry mówi roleta zasłania cały bagażnik, a przestrzeń bagażnika 5, a 7 nie różni się zbyt wiele.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

niko02 pisze:Polko, jest ważniejsza sprawa...w 7 osobowej nie ma miejsca na koło zapasowe, a dla niektórych jest to ważne. Ja osobiście mam "7" i jeżdżę z zestawem naprawczym.
Tak jak jarry mówi roleta zasłania cały bagażnik, a przestrzeń bagażnika 5, a 7 nie różni się zbyt wiele.
W 5 osobowych wersjach z obnizona podłoga tez nie ma miejsca na zapas, jest zestaw naprawczy (ja tak mam)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
pietros001
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: pietros001 »

jak nie masz zapasówki , tylko naprawczy to słabo...przetniesz z boku i stoisz. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie koło dojazdowe 125/55/R16(nie jestem pewny rozmiaru), lewarek i klucz.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pietros001 pisze:jak nie masz zapasówki , tylko naprawczy to słabo...przetniesz z boku i stoisz. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie koło dojazdowe 125/55/R16(nie jestem pewny rozmiaru), lewarek i klucz.
dokładnie zestaw naprawczy to bajer przy większej dziurze opony i bez zapasu to tylko laweta Ci pozostaje.
Co do 5 czy 7 - do 7 osobowej co najwyżej dzieciaki wejdą, dorosły nie ma szans by się zmieścić, chyba ze planujesz jako przewóz osob jezdzić.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

pietros001 pisze:jak nie masz zapasówki , tylko naprawczy to słabo...przetniesz z boku i stoisz. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie koło dojazdowe 125/55/R16(nie jestem pewny rozmiaru), lewarek i klucz.
W mojej historii z samochodami przez 10 lat nigdy nie stałem z powodu gumy, co więcej nigdy nie musiałem po sezonie prostować felg.
Pomimo to Twoja uwaga jest oczywiście słuszna ale ja raczej się nie skuszę, bo szkoda mi miejsca.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

cheles pisze:Co do 5 czy 7 - do 7 osobowej co najwyżej dzieciaki wejdą, dorosły nie ma szans by się zmieścić, chyba ze planujesz jako przewóz osob jezdzić.
całkowicie się nie zgadzam, spokojnie do 190cm wzrostu możesz ludzików wozić (wiem bo przetrenowałem), w innych autach typu Scenic czy Picasso to niemożliwe (inna linia dachu i mniej miejsca na nogi)
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

cheles pisze:do 7 osobowej co najwyżej dzieciaki wejdą
eeee.... W sierpniu tamtego roku pokonałem 900km w 6 dorosłych osób, w konfiguracji 2+2+2 bez wyjmowania siedzenia. w 3 rzędzie siedział mój kumpel (115kg, 188cm) i jego żona 190 (65 kg;)). Dojechaliśmy do zakopca i z powrotem bez nażekania. Za 2 tygodnie jedziemy do gdańska też w 6 osób i nie widzę przeszkód. Da się jeździć z dorosłymi z tyłu.

[ Dodano: Pon Maj 07, 2012 20:24 ]
jarry pisze:
cheles pisze:Co do 5 czy 7 - do 7 osobowej co najwyżej dzieciaki wejdą, dorosły nie ma szans by się zmieścić, chyba ze planujesz jako przewóz osob jezdzić.
całkowicie się nie zgadzam, spokojnie do 190cm wzrostu możesz ludzików wozić (wiem bo przetrenowałem), w innych autach typu Scenic czy Picasso to niemożliwe (inna linia dachu i mniej miejsca na nogi)
100% racja :)
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

polka pisze:* czy w wersji 7 osobowej w sytuacji nie korzystania z trzeciego rzędu foteli (złożone) roleta przysłaniająca zawartość bagażnika będzie przysłaniała całą przestrzeń bagażową (od drugiego rzędu foteli)?
Rolety nie posiadam od początku, ale folia na szybach (zapewniam) robi swoje!
:D
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

jarry pisze:
Jarry siedzieć to jedno ale wejść to sztuka ;)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
pietros001
Początkujący

Post autor: pietros001 »

Będę rozbierał tą ,malutką podłogę bagażnika i jak kupie koło to sprawdzę czy da się wsunąć pod siedzenia tą cienką "dojazdówkę"...patrzyłem od spodu to miejsce na koło jest.
A czy 5 czy 7 to zdecydowanie 7. Nie korzystasz masz bagażnik, potrzebujesz siedzeń to rozkładasz i pakujesz "bande" :)
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

cheles pisze:
jarry pisze:
Jarry siedzieć to jedno ale wejść to sztuka ;)
niektórzy by wejść do samolotu muszą tam ileś wypić żeby się znieczulić, więc tutaj ileś tam dajesz i się ludziki wtaczają :hahaha:

poważnie mówiąc to ile czasu zajmuje wejście a ile jazda? faktycznie jak 3km tylko do jazdy to może lepiej pieszo ;)
pozdraVWiam, jarry

piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

niko02 pisze:W 5 osobowych wersjach z obnizona podłoga tez nie ma miejsca na zapas, jest zestaw naprawczy (ja tak mam)
Ja mam 5 osobówkę, miałem zestaw naprawczy, wyjąłem ten plastik z zestawem i mam normalną pełnowymiarową zapasówkę (15")
forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Ja ten problem rozwiązałem przy 7osobówce - dokupiłem assistance premium do polisy OC/AC. Przydaje się nie tylko podczas złapania gumy ale i w każdym innym przypadku kiedy auto odmówi posłuszeństwa. Dojazdówka kosztuje ok300-400zł a dopłata do assistance/auto pomoc 90zł/rok. Jeśli chcesz to na całą Europę to +120zł/rok.

Jest jeden plus - pełna przestrzeń ładunkowa :).
ODPOWIEDZ