Highline czy Cross?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Highline czy Cross?

Post autor: KriSSo »

Witam,

Chcę w tym tygodniu zamówić auto i miotam się trochę, między dwiema wersjami , jak w temacie.

Obie wersje wychodzą podobnie cenowo i obie mi się podobają :). Więc argument kosztów zakupu odpada. Koszt eksploatacji chyba jest podobny, komfort zbliżony. Jedynie ta kombinacja kół w Crossie trochę mnie odrzuca. Przekładać ich sezonowo (przód na tył) się nie da. a do tego koszt opony, np 215/50/17 znacznie wyższy, niż typowej 225/45/17, którą do Highline'a można dołożyć (Oakland).

Może ktoś ma parę jeszcze innych istotnych wskazówek? Jak się oba prowadzą ? Crossem jechałem.

Pytanka jeszcze odnośnie doposażenia:

1. Czy warto wziąć ten zestaw telefoniczny PREMIUM? Czy dać sobie spokój i wziąć START. Zaletą chyba premium jest znacznie lepsza jakość i przede wszystkim zasięg z uwagi na dodatkowy moduł GSM i antenę zewnętrzną, zgadza się ? W teorii tak, a w praktyce? Aha, czy do tego dają uchwyt? Jeśli tak, to co przy zmianie telefonu na inny? Demontaż i montaż nowego uchwytu?

2. A np ten Lane Assist razem z Light Assist? Ma to ktoś? Jak to się sprawdza, warto?

3. Czy zamawiał ktoś z Was może pakiet Sportowe Zawieszenie? Też rozważam, ale kurczę no nie ma gdzie potestować, przejechać się z czymś takim. Taka bieda w salonach, że głowa boli.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

1. Czy warto wziąć ten zestaw telefoniczny PREMIUM? Czy dać sobie spokój i wziąć START. Zaletą chyba premium jest znacznie lepsza jakość i przede wszystkim zasięg z uwagi na dodatkowy moduł GSM i antenę zewnętrzną, zgadza się ? W teorii tak, a w praktyce? Aha, czy do tego dają uchwyt? Jeśli tak, to co przy zmianie telefonu na inny? Demontaż i montaż nowego uchwytu?
Premium działa przez bluetooth i niestety nie ze wszystkimi telefonami ale o tym temat jest już mocno rozwinięty, więc jak poszukasz na forum , to znajdziesz.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
piatek69
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piatek69 »

Musisz się zastanowić dobrze, ja mam HIGHLINE i żałuję że nie wziąłęm CROSSA, bo każdy próg zwalniający i przy 3 osobach na pokładzie zaliczam tyłem. Da się potem już przyzwyczaić do tego, wiesz jak wjeżdzać, ale jest to uciążliwe, a co do CROSSA to nie wiem jak on będzie się zachowywał przy większych prędkościach, HIGHLINE natomiast trzyma się drogi jak przyklejony...
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

KriSSo pisze:1. Czy warto wziąć ten zestaw telefoniczny PREMIUM? Czy dać sobie spokój i wziąć START. Zaletą chyba premium jest znacznie lepsza jakość i przede wszystkim zasięg z uwagi na dodatkowy moduł GSM i antenę zewnętrzną, zgadza się ? W teorii tak, a w praktyce? Aha, czy do tego dają uchwyt? Jeśli tak, to co przy zmianie telefonu na inny? Demontaż i montaż nowego uchwytu?

2. A np ten Lane Assist razem z Light Assist? Ma to ktoś? Jak to się sprawdza, warto?

3. Czy zamawiał ktoś z Was może pakiet Sportowe Zawieszenie? Też rozważam, ale kurczę no nie ma gdzie potestować, przejechać się z czymś takim. Taka bieda w salonach, że głowa boli.
1. Zawsze później możesz dołożyć zmieniając sterownik telefonu
2. A co chesz zamówić zwykłe lampy czy zenony? Na zwykłych asystent świateł zmienia z mijania na drogowe i na odwrót. Przy zenonach zaczyna się jazda, światła są sterowane dynamicznie, tak by najlepiej doświetlić drogę -masz wrażenie, że one żyją swoim życiem :)
3. Miałem sportowe zawieszenie w Jettcie - nieco twardsze od zwykłego, no i nieco niżej. W Crossie masz utwardzone i wyższe. W Białasie mam DCC i sam dobieram sztywność :haha:
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Chcę wziąć pakiety:

1. Pakiet "5 190 - Komfort"
2. Instalacja telefonu Premium, ale skoro są problemy, to wezmę zwykły START
3. "RNS 315", bo filmów nie będę oglądał, więc duża nie ma sensu
4. System wspomagający parkowanie "Park Assist" z kamerą cofania - dla Pakietu "5 190 - Komfort"
5. Pakiet "Zimowy"
6. Pakiet "Lusterka"
7. Pakiet "Światło"
8. Pakiet "Zawieszenie sportowe" - ale konfigurator podaje "- niedostępne z obręczami ze stopu metali lekkich "Oakland" w takim razie będę musiał z czegoś zrezygnować, albo z kół, albo z zawieszenia.
9. Obręcze ze stopu metali lekkich "Oakland"
10. No i teraz kwestia tego light assist. Bo tam jest napsiane, że tylko chyba z asystentem pasa ruchu, co mi kompletnie nie jest potrzebne, natomiast samo sterujące światła by się przydały, więc nie wiem jak jest.

Tak by to wyglądało w przypadku Highline'a. W zasadzie to samo bym wziął w przypadku Cross'a, oczywiście bez felg Oakland i sportowego zawieszenia. Wkurza mnie tylko tak kombinacja kół w crossie, bo przy moich przebiegach będę co 2 sezony wymieniał opony. A nie da się ich przekładać sezonowo przód z tyłem, do tego rozmiar opon nietypowy i przez to drogi. No nie wiem.

Oba są ładne, trudny wybór.

Różnica w cenie pomiędzy highlinem i crossem w zasadzie w okolicach 350 pln, więc kwestia kosztów odpada. Pozostaje tylko problem, co wziąć.

Jeśli chodzi o lakier, chciałem kupić znowu czarny, ale mam obecnie czarną perłę golfa i już trochę dość. Lakier cienki (100 mikronów), podatny na rysowanie, trudny w utrzymaniu. Jest piękny, ale ... przez jeden dzień. W tym układzie rozważam tym razem srebrny reflex.
Ostatnio zmieniony wt maja 08, 2012 23:24 przez KriSSo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

KriSSo pisze:2. Instalacja telefonu Premium, ale skoro są problemy, to wezmę zwykły START
nie ma problemu no możesz sobie zawsze zmienić na Premium
KriSSo pisze:9. Obręcze ze stopu metali lekkich "Oakland"
Nie ma innych tez bardzo ładnych?
KriSSo pisze:Wkurza mnie tylko tak kombinacja kół w crosie, bo przy moich przebiegach będę co 2 sezony wymieniał opony. A nie da się ich przekładać sezonowo
przód z tyłem, do tego rozmiar opon nietypowy i przez to drogi. No nie wiem.
To bierz Highlin'a
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Ja posiadam highline i w 3 osoby nie jeżdżę tylko w 2 czasami . ale wiem coś na temat progów zwalniających . Szczególnie jak zahaczam tą rurką od webasta. Mi ta wersja jest za niska trochę ja bym brał crosa lub highline z podwyższonymi amortyzatorami i utwardzonymi.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Czyli co? Touran jest niższy od Golfa? Latam golfem w 4 osoby + bagaż i nie zahaczyłem jeszcze o żaden próg, a touran w 3 osoby haczy? :shock: :shock: :shock:

To już chciałem obniżyć serię, by utwardzić trochę (cross świetnie się prowadzi, podobnie np YETI mojej mamuśki), by lepiej to śmigało..... a wyjdzie na to, że się nie da w ogóle jeździć?
piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

Kwestia przyzwyczajenia, mój HIGHLINE jest bardzo bardzo nisko. Kwestia wprawy, ale za to widok cwaniaków co mają E36 na "glebie" jak pokazuje jak nisko siedzi Touran bezcenny : )

CROSS jest dość specyficzny, ale co do opon to się z Tobą nie zgodzę. Każda opona czy to zimowa czy też letnia ma swój czas użytkowania, za ten czas uznaje się dwa sezony (no góra 3) potem mimo tego że opona na oko wygląda ok, że ma jeszcze bieżnika itp to ona traci swoje właściwości trakcyjne. Ja w swoich autkach na oponach i oleju nie oszczędzam, co dwa sezony niestety bezalen i oponki nowe, a nie jakieś bieżnikowane czy używki. (Aczkolwiek w busie do pracy mam opony bieżnikowane, i jestem zadowolony, ale busem to ja nie przekraczam 80 km/h, i służy głównie do tras wokół komina) Podsumowująć argument z oponami do CROSSa też jest małym...

A co do świateł, to weź xenon, nie porównywalny komfort jazdy, jest to inna mocniejsza żarówka, daje dużo więcej światła, ja przyzwyczaiwszy się do xenonu nie chcę już H4 czy H7 w swoich autach ; )

Weź to co się Tobie podoba, rozważ skrzynie DSG, nie mówiłeś jaką tapicerkę i jaki silnik chcesz wybrać, co do koloru, to srebrny... hmmm, mnie osobiście się podoba ten brązowy Toffie, jeśli dobrze pamiętam...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

KriSSo poszukaj kogos w Szczecinie albo w okolicach kto da ci pojezdzic Highlinem na np sportowym zawieszeniu. A wrazenia z jazdy DSG - bezcenne
No i pamietaj... Czarny znaczy szybszy ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Jechałem dziś Highlinem 2.0 TDI 140 KM, srebrnym. Widzę teraz, że highline w serii jeździ tak samo, jak golf ... w sensie prowadzenia, czyli komfortowo, ale na długich łukach przechył jest spory. Fajne auto, ale prowadzeniem znacznie ustępuje Crossowi, którym również jechałem. W zamian na pewno mniej czuć dziury, niż w crossie. Niestety nie mam nikogo w Szczecinie, kto ma highline na sportowym zawieszeniu, więc nie pojeżdżę sobie. Poza tym do soboty chciałbym już auto zamówić, więc nie ma zbytnio czasu szukać.

P.S.
Motor będzie 2.0 TDI DSG 170 KM, tapicerka standard. A może highline 170-tka jest w serii sztywniejsza od 140-tki? Czy moc nie ma znaczenia jeśli chodzi o zawieszenie?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja mam Higline na sportowym zawieszeniu... i w czwartek bede jechal do Świnoujscia a w piatek wracał ;) No ale widac ze jestes juz zdecydowany na Crossa.
tak czy inaczej gratuluje zakupu jaki by nie był, a wyglada ze bedzie wypasik :D
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Nie, nie. Nie jestem jeszcze zdecydowany na Crossa. Wolę highline, tylko doposażyć go w sportowe zawieszenie, by w miarę dorównać prowadzeniu crossowi. Koła 17" Oakland odpuszczam, bo nie można ich łączyć ze sportowym zawieszeniem. Dlatego ich nie wezmę, bo prócz walorów estetycznych, same minusy. Zawias miękki pozostanie, bujanie też, a dziury felga będzie zbierać gorzej.
Cóż, no mam dwa dni żeby podjąć decyzję, nie jest to okazuje się prosta sprawa. Zaraz pewnie ktoś napisze "Ale masz chłopie problemy .... ", no ale jednak.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

tak czy inaczej gratuluje zakupu jaki by nie był, a wyglada ze bedzie wypasik :D
Potwierdzam!
:super: :oki: :super:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Karol20

Post autor: Karol20 »

Kolego stanowczo zachęcam cię do wersji highline, ponieważ, łąłczy ona samochód w sportowe, eleganckie, rodzinne, wygodny, wręcz limuzynowo-sportowo-kompaktowo-rodzinny pojazd, co do zawieszenia, zachęcał bym cię do skorzystania z oferty DCC, tam masz możliwość zmiany zawieszanie i cech podwozia, miałem okazję przejechać się takim touranem i bardzo dobrze sprawdza to się na zakrętach, nie wyrzuca cię z pasa drogi, co do światłem to nie wiem, każdy musi tę kwestię wybrać pod siebię, ja wybrałbym zwykłe światła bi ksenonowe z opcją diodowych dziennych światłem technologi LED, nie ma co przeplacać, a wersje z telefonem, to START normalnie sprawdza się wzorowo, chyba że naprawdę bardzo często rozmowiasz, bądź cały czas, to wiadomo wersja premium ;)
szerokości nowym touranem !
naprawdę samochód warty zakupy, jeszcze z silnikiem 170 konnym, poprostu poemat

[ Dodano: Sro Maj 09, 2012 23:30 ]
a jeszcze co do 17, nawet i po dziurach polskich, przyznam, bardzo dobrze się sprawuje, nawet nie czuć takich opcji
ODPOWIEDZ