Pangapa pyta, szuka i proponuje

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
pangapa
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Pangapa pyta, szuka i proponuje

Post autor: pangapa »

Witam ponowie,

Tak jak pisałem w dziale Powitania, mam zamiar kupić Tourana. Powiększyła mi się ostatnio rodzina, dodatkowo pojawiły się jakieś możliwości finansowe ;-) więc póki dziecko małe warto się spłukać, aby znów zbierać już na inne potrzeby.

Mieszkam w Warszawie, więc moje poszukiwania koncentruje jako tako na województwie mazowieckim. Rozglądam się za autami cena max 50 tyś i może ciut wyżej licząc na negocjacje ;-). Może macie coś sami do zaproponowania?

Mam też pytanie o kwestie wyposażenia, gdzie mogę znaleźć różnice miedzy wszystkimi wersjami?

Dodatkowo jak wiadomo korzystając z motoallegro proszę o opinie ws. paru aut:
1.Raszyn – benzyna http://www.allegromat.pl/aukcja105821
Vin WVGZZZ1TZ7W049788
To jest mój faworyt jak się wydaje na razie, choć jeszcze nie dzwoniłem.
W tym silniku jest 6 biegów? Wyposażenie ma spore ale nie wiem jaka wersja?
Benzyna mi pasuje, bo jednak pewnie więcej krótkich tras po mieście będzie, jedynie wakacje to są dłuższe trasy. Jak wygląda spalanie przy prędkości 140km/h na autostradzie zapakowanym autem?

2.Raszyn http://www.allegromat.pl/aukcja105812
Jakie to wyposażenie? Niby diesel i DPF pewnie, kwestia wypalania to może być problem. A jak jest zimą gdy nie mam garażu, potrzeba dogrzewania silnika? wiem, że to auto pojawiło się już w innym temacie, ale mało o nim opini, aukcja na allegro grzecznosciowa dla wujka. trzeba zadzwonić, warto?

3.Łomianki http://www.allegromat.pl/aukcja105811
Wersja trendline, diesel więc pytanie jak wyżej.

4.Warszawa http://www.allegromat.pl/aukcja105824
„Mienie przesiedleńcze” To jakiś problem? diesel więc pytanie jak wyżej.

Co do innych aut z silnikiem benzynowym to mamy już tylko coraz dalej np.
5.Mysłowice http://www.allegromat.pl/aukcja105825
Vin WVGZZZ1TZ9W096123

6.Leszno http://www.allegromat.pl/aukcja105826
pisać w vin?

sądzicie, że jest w czym wybierać już? czy szukamy dalej? albo w innych parametrach?
piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

Szczerze, nie wybrał bym żadnego, zobacz na mojego touranka, jest na sprzedaż ; )
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

kolego,

jak masz 50 tysi do wydania to pojedź do Niemiec kup benzyniaka u niemieckiego dilera ze sprawdzonym przebiegiem i bedziesz mega zadowolony; mi sie nie chce juz oglądac tych ogłoszeń; taka prawda; ja tak zorbiłem; poszełem na ryzyko i kupiłem disla 2.0 BKD z pełna swiadomością, ze bedzie prędzej czy później problem z turbinką (juz miałem ale trafiłem na słabego mechanika), kołem dwumasowym (póki co spokój) głowicą - póki co spokój.

reszta to standard; w każdym aucie trzeba wymieniac oleje. filtry, tarcze itp, itd.

jesli jesteś zdecydowany na benzyne to polecam dilera w niemczech (na przykład w Stuttgarcie jest (był przynajmniej 2 lata temu) sprzedawca co mówił po polsku; w ogłoszeniach masz info w jakich językach mówią - ja poza ta turbiną , która w sumie na własne zyczenie podmieniłem a nie regerowałem i oczywiście normalną wymianą płynów, filtrów i podzespołów ulegających normlanemu zuzyciu nie robię nic obok auta

a juz paru jest takich co kupili auto bez historii i mają skarbonkę

jezlei chesz sie bawic w szukanie to poczytaj w dziale poradnik kupującego

ja bym nie jechał oglądać auta jak mi sprzedający nie wysle scanu ksiazki serwisowej i wlepki z kodami wyposażenia

i powodzenia w szukaniu
pangapa
Kandydat

a co sądzisz o kupieniu diesla? tego jest większy wybór niż benzyniaków, już pomijając kwestie dpf, to jak wyglada sprawa zimą?
piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

Bierz diesla, mi touran w trasie spala 5.8l/100km w mieście koło 6.5/100, a benzyniak ?
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

temat diesel benzyna jest dla każdego indywidualny, na pewno diesel staje się coraz mniej opłacalny ze względu na politykę skarbową Unii, na pewno czym cięższe auto tym diesel bardziej pokazuje swoje zalety, na pewno diesel jest droższy w zakupie, czy będzie za jakiś czas droższy w sprzedaży to pewności nie ma (zależy jak Unia nam dieslowcom "dowali")

pewną wskazówką niech będzie dla ciebie że np. na Zlocie były same klekoty, czyli i ci co jeżdżą krótkie trasy i ci co długie wybrali diesla (wszak różny profil forumowiczów przyjechał), ale nikt ci nie zagwarantuje że będziesz zadowolony, weź kartkę i zrób rachunek ekonomiczny, umów się z jakimś forumowiczem z Wawy i przejedź się z nim parędziesiąt km dieslem i benzyną aby się przekonać co ci milsze, dla ucha, komfortu, bezpieczeństwa czynnego i nogi, i na podstawie tego wybierz :)

na forum mamy kolegę Dodi który zajmuje się sprowadzaniem aut półprofesjonalnie, napisz do niego bo warto z nim spróbować niż z jakimś nieznanym sprzedawcą, jak zepsuty jest rynek używanych aut w Polsce z pewnością wiesz
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
anko1973
Zaawansowany

pisałes że przebiegi głównie miasto - no to raczej benzyna

ile rocznie km zrobisz?

miałem wczesniej mondziaka w dislu; zimą bez garażu porażka; obecnie nie wyobrażam sobie disla bez ogrzewania postojowego nie mając garazu.

jesli robisz niewiele więcej jak 10 tys rocznie to zaryzykowałbym benzynę.
pangapa
Kandydat

jestem świadom róźnicy między dieslem a benzyną ale też widze jakie trudności są na rynku aby kupić benzyniaka, dodatkowo obawiam się jego spalania. moje przebiegi pewnie bedą 10-15tyś rocznie, większosc po mieście poza wypadami na działke i wakacyje trasy, moze za jakiś czas z wiekiem dzieciaków i km bedzie przybywać.

moje pytanie o diesla wynika, ze nie mam z nim osobistego doswiadczenia, ale na forum znalazłem też opinie, że w zime daje rade bez garażu też.

moze kase mogę przeznaczyć dość przyzwoitą na auto ale za to czas na kupno czyli dalekie wyjazdy to gorzej.

czekam na inne opinie oraz pewnie napisze do użytkownika Dodi zgodnie z sugestią Jarry-ego
anko1973
Zaawansowany

ale z Dodim (czy tez jego znajomy bo jak on to robi to nie wiem - za późno go poznałem :) tez czeka Cie wyjaz za granice (ja bym przynajmniej chciał wiedziec co kupuję)

wybór nie jest łatwy jak poszukasz ze 2 miesiące wyrobisz sobie zdanie

dużo ludzi jeździ dislami czyli da się :)

na pewno 1,9 jest bardziej ekonomiczny niż 2.0

jak będzie spot warszawski mozesz nas odwiedzić i zobaczyc z bliska wózki
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

anko1973 pisze:jest bardziej ekonomiczny niż 2.0
W jakim sensie jest bardziej ekonomiczny? Spalania? Tu bym się zastanowił...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

proponuję podjechać do byle jakiego tourana w wawie wystawionego na sprzedaż, pooglądać i poprosić o jazdę próbną i zrobić kółko, w taki sposób zobaczysz jak Ci się jedzie klekotem a jak benzyną. ja osobiście uważam że 1,4l benzyna w touranie nie będzie robić roboty, a już z pewnością za darmo! koledzy benzynowcy napiszcie ile Wam auta palą jak im wcisnąć pedał w podłogę, tak aby jazda był dynamiczna? u mnie ponad 10l nie wyjdzie.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Bzyku pisze:proponuję podjechać do byle jakiego tourana w wawie wystawionego na sprzedaż, pooglądać i poprosić o jazdę próbną i zrobić kółko, w taki sposób zobaczysz jak Ci się jedzie klekotem a jak benzyną. ja osobiście uważam że 1,4l benzyna w touranie nie będzie robić roboty, a już z pewnością za darmo! koledzy benzynowcy napiszcie ile Wam auta palą jak im wcisnąć pedał w podłogę, tak aby jazda był dynamiczna? u mnie ponad 10l nie wyjdzie.
Czytając ile kolega planuje robić rocznie to myślę że tak jak i ja z benzyny będzie zadowolony - nie muszę się martwić tak jak koledzy o disla a w szczególności to, że ceny paliwa są porównywalne.
Ja robię rocznie góra 13 tysi - większość Wawa czasami wypad poza. Większość w korku - roboty HGW i bezmyślne zamykanie ulic i mostów pod hasłem budujemy metro.
Pali dokładnie bo ostatnio z ciekawości zacząłem liczyć programem wychodzi mi 10.58. Tankuje raz na dwa tygodnie do pierwszego odbicia. Jeżdzę codziennie do pracy dowożąc także ksiegową.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

cheles pisze: zacząłem liczyć programem wychodzi mi 10.58
No to nieźle. U mnie w mieście 2.0 8 to maks.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

niko02 pisze:
cheles pisze: zacząłem liczyć programem wychodzi mi 10.58
No to nieźle. U mnie w mieście 2.0 8 to maks.
Oczywiście bez jazdy na kubicę
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
anko1973
Zaawansowany

niko02 ale to normalne, że benzyna będzie palić więcej jak disel ; oszczędność masz przy zakupie auta za benzyne płacisz mniej no i przy częściach; różnica/koszyść nie jest duża a jest tym większa im więcej jeździsz na dislu albo mniej na benzynie - zależy z której storny patrzeć na to; mi średnie za prawie 2 lata wyszło 7,9 litra z webasto w zimie i zona jeżdzącą po mieście (poniżej 9 nie potrafi zejść jak bym nie tłumaczył :mrgreen: )
ODPOWIEDZ