Touran zmiana świateł i grila na nowy model!!

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Touran zmiana świateł i grila na nowy model!!

Post autor: ptomek2 »

Witam mam tourana 1.9 tdi z roku 2004/2005 chciałbym przerobić przód tego auta na nowy model rocznikowy 2007-2009. Wiem ze trzeba będzie kupić lampy, zderzak, oraz błotniki lewy i prawy. Orientuje się ktoś czy te nowe elementy da się bez problemu zamontować na miejsce starych ( pytam o mocowania ) Proszę o rzeczową pomoc, dodam że widziałem ostatnio vw Caddego który wyglądał z przodu jak właśnie touran 2007-> Wiec to się chyba da zrobić, a i jeszcze jedno pytanie lampy w touranie po filcie są ksenonowe wyłącznie czy są również z soczewką na h7? Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

A maska ? Sterownik świateł inny, i chyba pas przedni inny. Lampy są i xenony (soczewki) i zwykłe (tez soczewki) ale mają inne podłaczenie i sterownik świateł jest inny
ptomek2
Przeglądacz

Ok jeszcze maska, jesteś pewien ze sterownik trzeba będzie zmieniać od swiateł bo nie rozumie po co, wogole probował ktoś coś takiego robić?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Oczywiscie ze jestem pewien. Swiatla w od MY07 są kierowane a do My06 tylko zasięg. Jak chcesz to wysterowac? Ja w Caddy zakładałem xenony, kierownice multi, sterownik Bluetooth, zegary z pełnym FIS ... i jakos się nikt nie pyta "po co" .... a odpowiedz jest prosta - Bo tak / bo nikt nie ma / bo mi się chcialo - wybierz sobie.
ptomek2
Przeglądacz

Rozumie że nowy sterownik będzie potrzebny do skretnych swiatel a na standardowym tej opcji nie będzie może z czasem go wymienię. Ale co z mocowaniami będą pasować np blotniki i maska oraz światła? Bo chce kupić na allegro a potem pomalować pod kolor tylko nie wiem czy da się to przymocowac. Ją pisze o touranie ale mam caddego z tego roku ale to przód bez zmian świetne autko
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

ptomek2, Moim zdaniem taki zabieg nie ma sensu, po pierwsze za dużo roboty i pieniędzy (części, malowanie, robocizna), a dodatkowo przy ewentualnej sprzedaży auta 99% osób będzie myśleć, że jest składany z dwóch i możesz mieć problemy ze sprzedażą. Może odpowiedź niezbyt rzeczowa, ale warto wziąć to pod uwagę co wyżej napisałem.
ptomek2
Przeglądacz

Tak koszt czescie i malowania z przekladka to juz maly problem. Nie chce zeby się to wrocilo, po za tym mozna wykonac fotki przy pracy jako dowod potwierdzajacy moje slowa, poza tym nie mam zamiaru nikogo prosic autko ma mi służyć i mnie cieszyć :) Proszę mi pomoc w dobraniu potrzebnych elementów bo nie wiem co kupić zeby zrealizowac marzenie. Wiem juz ze maska, blotniki, lampy, grill ale co do tego??
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Kolego, poszukaj w Etce jakie są różnice w nrach częsci i się okaze co jest inne. Jak zrobisz kosmetyke, tak na elektryce polegniesz, no chyba ze kupisz całą wiązke od Lifta i wymienisz.
ptomek2
Przeglądacz

;\ kurcze... Nie znam się na tym aż tak ale wiem że ludzie robią coś takiego bo widziałem na żywo caddego z takim przodem. Niestety nie wiem jak to robił. Elektryki nie ma potrzeby ruszać bo nie mam z przodu nic po za klaksonem i termometrem. Dzwonilem do handlarza to twierdził że będzie pasować jak się trochę Fartuch podegnie. Jeszcze jutro ma kolega blacharz sprawdzić jak to faktycznie jest
kufcio
Przeglądacz
Podziękował: 1 raz

Post autor: kufcio »

W zeszłym miesiacu widziałem przeróbke ze starego przodu na nowy, w Złotowie woj. wielkopolskie. Zrobione dobrze, nie było do czego sie przyczepić.
Samochód 2005 rok
ptomek2
Przeglądacz

dobrze uslyszec cos takiego, masz moze kontakt do tego goscia? wiesz moze co zmianial albo moglbys sie dowiedziec?

Mam pytanie do mechaników, czy jest mozlowa wymiana pasa przedniego bez demontowania chłodnicy? Mam na mysli odlaczanie chłodnicy i spuszczanie płynu oraz nabijanie klimatyzacji?
Czy da się tak jakoś ja tym czasowo "podwiesic" by wymiana pasa przedniego odbyla sie bez demontaza i problemow i kosztow z tym zwiazanych ??
kufcio
Przeglądacz

Tylko widziałem to auto u lakiernika.
Szukałem swojego tourana i jadąc przez to miasto zauwazyłem samochod bez rejestracji. Zaleciałem i akurat trafiłem na właściciela, mówił że auto jest po stłuczce i jak miał kupować części to juz kupil od polifta.

Chwilke porozmawialismy i tyle. Zero kontaktu z gościem. Na mapie moge ci wskazac ktory to warsztat był:)
ptomek2
Przeglądacz

jak mozesz to daj nazwe tego zakladu itd to zapytam ich.
W sumie temat nie ma sensu bo kto tego nie robil to moze tylko gdybac a kto robil to nie pisnie slowa bo chce miec "unikat"
kufcio
Przeglądacz

Nie wiem jak Ty z Rzeszowa tam dotrzesz:) ale po mapie to zakład jest przy ul. Powstańców w Złotowie woj. Wielkopolskie.

mapa google
ptomek2
Przeglądacz

hehe Zmieniłem zdanie po zebraniu kompletu informacji. Ma to sens jedynie na powypadkowym samochodzie, kompletną głupotą jest rozdzieranie nowego i sprawnego przodu. Za duża ilość kombinacji i znaków zapytania wchodzi w grę. Spawanie itp, bez sensu. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ