Błąd 1314 sterownik silnika i kontrolka ESP

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
klicher
Auto:: Touran
Imię::

Błąd 1314 sterownik silnika i kontrolka ESP

Post autor: klicher »

Witam,

Od jakiegoś czasu podczas jazdy regularnie po ok. 9 - 10 min zapala mi się kontrolka ESP (żółta od "poślizgu"). Silnik pracuje całkowicie normalnie. Po podłączeniu vaga wyświetla błąd 1314 sterownik silnika, błąd się ponawia. Inne błędy po wykasowaniu nie pojawiają się - pozostaje tylko ten. Ma ktoś pomysły od czego zacząć?

Dzięki i pozdrawiam
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Najpierw tu
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Błąd 1314 sterownik silnika i kontrolka ESP

Post autor: JacaTouran »

klicher pisze:Witam,

Od jakiegoś czasu podczas jazdy regularnie po ok. 9 - 10 min zapala mi się kontrolka ESP (żółta od "poślizgu"). Silnik pracuje całkowicie normalnie. Po podłączeniu vaga wyświetla błąd 1314 sterownik silnika, błąd się ponawia. Inne błędy po wykasowaniu nie pojawiają się - pozostaje tylko ten. Ma ktoś pomysły od czego zacząć?

Dzięki i pozdrawiam
zacząć np. od sprawdzenia połączeń masy pod maską i wyczyszczenia wtyczek od ECU
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
tepte
Imię::

Post autor: tepte »

witam ja miałem ten problem i dwa miesiące walczyłem z nim . Problem tkwi w kablach często się łamią pod wpływem drgań silnika .Jak ściągniesz dolną obudowę silnika to od spodu lecą kable do silnika z lewej strony pod chłodnicą leci wiązka sprawdź kable ja miałem jeden urwany , zlutowałem błędy wykasowałem i po problemie
Awatar użytkownika
ropa
Początkujący
Auto:: TOURAN HIGHLINE
Imię:: Robert
Podziękował: 12 razy

Post autor: ropa »

odgrzewam kotleta

diagnozowałem moje auto czterema urządzeniami i żadnym nie moge połączyć sie z elektryka
wywala mi bład
1314szyna danych CAN>sterownik silnika (ECM) otwarty obód
co jes nie tak ?

dodam ze nie działa mi poziomowanie xenona ,wychodzi na to ze prawy silniczek i czujnik poziomowania przód

i teraz pytanie czy przez te rzeczy możne byc problem z łączeniem z elektryką ?
Wolę być niedoskonałą wersją samego siebie,niż idealna kopią kogoś innego .
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

ropa pisze:odgrzewam kotleta

diagnozowałem moje auto czterema urządzeniami i żadnym nie moge połączyć sie z elektryka
wywala mi bład
1314szyna danych CAN>sterownik silnika (ECM) otwarty obód
co jes nie tak ?

dodam ze nie działa mi poziomowanie xenona ,wychodzi na to ze prawy silniczek i czujnik poziomowania przód

i teraz pytanie czy przez te rzeczy możne byc problem z łączeniem z elektryką ?
Skąd masz auto? Wcześniej się łączyłeś? Może ktoś zrobił zabezpieczenie i PIN-y są pozmieniane w OBD?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
ropa
Początkujący
Auto:: TOURAN HIGHLINE
Imię:: Robert
Podziękował: 12 razy

Post autor: ropa »

auto mam 3 tygodnie a kupilem go od pana który jezdzil nim od 2012 wiec nie wiem
a jk to sprawdzic?
Wolę być niedoskonałą wersją samego siebie,niż idealna kopią kogoś innego .
Awatar użytkownika
pinacik
Początkujący
Auto:: Turas, AVQ, 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: pinacik »

Cześć chłopaki. Temat trochę nawiązujący do mojego problemu więc się przyłączam.
Oczywiście i mnie dopadł problem dziwnych błędów i choinka na desce rozdzielczej. Mój mechanior odrazu powiedział, że to na 100% wiązka silnika ( luźno latające kable w peszelu przy chłodnicy). Jak się okazało diagnoza trafna - kilka przetartych i 3 lub 4 urwane. Polutowałem wszystko ładnie, na to termoizolacja i owinięcie normalną całej wiązki. Niestety po kilku miesiącach ponownie zaczęło się coś dziać - jak się okazało przed lutami przewody po prostu się łamią. Chcę wymienić już teraz na nową(używaną) ale nie ma nigdzie do 1.9 AVQ.
Tutaj moje pytanie. Czy od 1.9 BLS będą pasować - tych na alledrogo jest dość sporo.
Wizualnie wyglądają tak samo, ale wiadomo czasem diabeł tkwi w szczegółach.
Dziękuję za odpowiedzi

-- So sie 27, 2016 23:40 --

W związku z ogromnym zainteresowaniem i jak widać dużą ilością odpowiedzi podzielę się doświadczeniami.
Do dnia dzisiejszego nie udało mi się na alledrogo ani innych portalach znaleźć wiązki silnika do AVQ. Po obdzwonieniu wieeeeelu sprzedawców z częściami znalazłem wiązkę - a bynajmniej tak mi się wydawało. Zadzwoniłem. podałem nr wiązki, pojemność i moc silnika, rok produkcji. Wiązka przysłana i.... DUPA. miała pasować a tu lipa. Teraz już wiem, że od innych 1.9 nie pasuje. Pozostaje szukanie dedykowanej do tego silnika.
Swoją wiązkę naprawiłem - na razie działa. Sprzedawca jeszcze się nie ustosunkował do mojej reklamacji. Zobaczymy co będzie.
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem ;-)
ODPOWIEDZ