Koledzy mam problem z szybą przednią w swoim samochodzie. Na szybie pojawiła się pęknięcie około 15 cm . Szyba ma czujnik deszczu i zmierzchu ale wykonany samodzielnie prz udziale JEDARO. I teraz czy ubezpieczyciel jak zgłoszę do PZU wstawi mi taką samą szybę z tym czujnikiem czy zwykłą.
Szybę mam osobno ubezpieczoną ale tylko na kwotę 2 tyś. i nie wiem czy to starczy. Co radzicie zrobić. Czy pokryć koszty naprawy szyby a AC ? Jakieś mądre rozwiązanie?
jak wymieniałem kiedyś szybe w clio na ubezpieczenie (dodatkowe na szybe) to dopłaciłem pare złotych w firmie co wymieniali i założyli mi z paskiem przeciwslonecznym bo w uszkodzonej nie było sprubuj dogadać sie w firmie co bedzie wymieniała
Farszu pisze:jak wymieniałem kiedyś szybe w clio na ubezpieczenie to dopłaciłem pare złotych w firmie co wymieniali i założyli mi z paskiem przeciwslonecznym bo w uszkodzonej nie było sprubuj dogadać sie w firmie co bedzie wymieniała
No tak ale muszę zgłosić do PZU, ciekawe czy przyjadę czy wystarczy im zdjęcie. Oni od razu wyślą mnie do warsztatu z szybami czy zaproponują kasę.? Mam wykupiony wariant szyba a nigdy nie korzystałem z tego pakietu szyba.
U mnie wygladalo to tak ze zglosilem szkode do pzu oni zaroponowali mi kilka warsztatów z ktorymi wpołpracuja wybrałem najbliżej mnie .Zadzwonili na drugi dzien z wolnymi terminami po wybraniu terminu pojechalem do tej firmy na dany dzien oni zrobili tylko zdjecie uszkodzonej szyby dla ubezpieczalni przed wymiana dogadałem sie co do szyby z paskiem dopłaciłem róznice pomiedzy zwykła szyba a z paskiem po wymianie podpisałem dokumenty i po robocie.
Raczej wysla rzeczoznawcę z PZU, a co do likwidacji zależy jaki wariant likwidacji szkód masz wybrany. Z tego co się orientuje są trzy wersje -warsztat, partnerski i $
cykraz pisze:Raczej wysla rzeczoznawcę z PZU, a co do likwidacji zależy jaki wariant likwidacji szkód masz wybrany. Z tego co się orientuje są trzy wersje -warsztat, partnerski i $
Szwagier, raczej nie wysyła, bo czasami nawet do rozbitego auta nie chce im się fatygować. Chodzi o to czy 2 tyś. starczy na szybę. Może ktoś wymieniał i wie ile liczą za wymianę szyby z czujnikami.
Zazwyczaj PZU ma podpisane z Nord Glassem. Jak byłem najpierw u nich to wycenili mi szybę na 1600 zł o ile siebie mylę. Tylko że zamiennik a ja chciałem oryginal.
Bez problemu wymienia Ci, a czujnik przeloza, tylko tak jak bartez55 napisal, ze 2000 moze nie wystarczyc na oryginalna szybe, ale Nord glass tez daje rade W poprzednim Touranie 3 razy wymienialem wlasnie na tym ubezpieczeniu, w obecnym przez dwa lata jeden raz i za kazdym razem szkody wyrzadzal kamien na trasie. Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich liter.
Zadzwoń w dwa trzy miejsca i zapytaj ile kosztuje szyba pod czujnik, ile zwykła, to po pierwsze bo ceny się różnią w zależności od miasta, lokalnego rabatu etc.
Zgłoś na AC, czy inną opcję która tam masz, uszkodzenie szyby czołowej z informacją ze masz szybę pod czujnik. Po VINie wyjdzie pewnie że nie, ale To że masz czujnik możesz udokumentować choćby zdjęciem. W końcu ktoś mógł w salonie doposażyć auto.
Znam takiego u którego to przeszło.