VW TOURAN 1.9 TDI

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
dimaas
Auto:: VW TURAN 1.9 TDI 2006 r.
Imię:: Lukasz

VW TOURAN 1.9 TDI

Post autor: dimaas »

mam prytanie
mam do kupienia VW Tourana 1.9 TDI rok 2006 wersja 77 KW (105 km)
poniżej VIN:
WVGZZZ1TZ6W133278
jaki tam jest silnik ? chodzi mi o panewki bo wiem, że były trefne
skrzynia jest 6 biegów i była już wymieniana na inną używana bo oryginał pękł i wylał się olej
dodam, że samochód jest salonowy z przebiegiem 137 000 km (pewny oryginał)

proszę o poradę bo nie chcę się w pakować w samochód "jajko niespodzianka"
dzisiaj jeszcze wujek powiedział, że ubywa płynu chłodniczego , sam był zdziwiony ale przyczyny nie zna
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: VW TOURAN 1.9 TDI

Post autor: swimmer »

Tam jest 1.9 TDI 105 koni mechanicznych.
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

dimaas pisze:mam prytanie
mam do kupienia VW Tourana 1.9 TDI rok 2006 wersja 77 KW (105 km)
poniżej VIN:
WVGZZZ1TZ6W133278
jaki tam jest silnik ? chodzi mi o panewki bo wiem, że były trefne
skrzynia jest 6 biegów i była już wymieniana na inną używana bo oryginał pękł i wylał się olej
dodam, że samochód jest salonowy z przebiegiem 137 000 km (pewny oryginał)

proszę o poradę bo nie chcę się w pakować w samochód "jajko niespodzianka"
dzisiaj jeszcze wujek powiedział, że ubywa płynu chłodniczego , sam był zdziwiony ale przyczyny nie zna
Kolego czytamy pierw regulamin : viewtopic.php?f=8&t=7404
Potem się witamy : viewforum.php?f=1
I wtedy możemy pisać coś na forum
Bo inaczej post poleci w kosz przez ADMINA
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Kolejny raz afera z panewkami. A wystarczy ściągnąć miskę i sprawdzić sobie nawet samemu. I koszt to tyle co masa uszczelniająca miski czyli że 30 zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista

wesol pisze:Kolejny raz afera z panewkami. A wystarczy ściągnąć miskę i sprawdzić sobie nawet samemu. I koszt to tyle co masa uszczelniająca miski czyli że 30 zł.
No jak samemu nie zobaczysz to każdy mechanior inaczej będzie prawić i dorzucać kolejne elementy do wymiany :D
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

Karolek, czego Ty wymagasz :) z tego nikłego opisu wynika że auto należy do wujka.
A jeśli nie, to ktoś ma do niego dostęp. Skoro tak ciężko zapytać się właściciela o kod silnika, to o czym my wogole mówimy? To samo z ubytkiem płynu. Wróżenie z fusów przez Internet.
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista

swimmer pisze:Karolek, czego Ty wymagasz :) z tego nikłego opisu wynika że auto należy do wujka.
A jeśli nie, to ktoś ma do niego dostęp. Skoro tak ciężko zapytać się właściciela o kod silnika, to o czym my wogole mówimy? To samo z ubytkiem płynu. Wróżenie z fusów przez Internet.
Trzeba do wróżbity Macieja zadzwonić :D :D :D
marecky00
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy

Post autor: marecky00 »

Wiem juz od mechanikow i znajomych ze jesli chodzo o silnik to tylko Kod silnika AVQ 101 km albo BKC 105 km 1.9 tdi na 2.0 sie nie kumam
obracajace sie panewki inne takie to silniki z kodem
BLE,BXE,BLS omijaj szerokim lukiem
bo bedziesz jezdzil ale po mechanikach
Marecky00
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nieprawda. Większość bls już wychodziła z poprawionymi panewkami. I chodziło oto że się panewki łuszczyły czyli poprostu rozwarstwialy inaczej mówiąc rozpadały. Teraz to już chyba tak stare auto że przebieg mają po 500 tys i więcej więc tyle to by wadliwa panewka nie wytrzymała bo one to tak 100-200 tys max co wytrzymywały. Zresztą przy wymianie oleju odkręcamy te 12 śrubek na klucz 10 i miskę już mamy ściągniętą. Odkręcamy stopki i panewki na wierzchu. Jak już są te poprawione to składamy wszystko ponownie i jeździmy dalej. Wielkiej filozofii tu nie ma. Te silniki padały ale tak w okolicach.2010-2015 roku bo to był ich czas świetności.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

marecky00 pisze:Wiem juz od mechanikow i znajomych ze jesli chodzo o silnik to tylko Kod silnika AVQ 101 km albo BKC 105 km 1.9 tdi na 2.0 sie nie kumam
obracajace sie panewki inne takie to silniki z kodem
BLE,BXE,BLS omijaj szerokim lukiem
bo bedziesz jezdzil ale po mechanikach
Nie odgrzewaj takich kotletów....
marecky00
Początkujący

Szukaj wlepki vw na slupku od strony kierowy na pasku rozrzadu lub pod klapa otwierana na kolo zapasowe na nich jest kod silnika 3 literki
Wszyscy mechanicy potwierdza ze 1.9 tdi jest naj mniej awaryjny ale....
Szukaj silnika z oznaczeniem na tych naklejkach albo AVQ lub BKC
Omijaj szerokim lukiem kody silnika typu BLF,BXE a najbardziej awaryjny BLS
Oczywiscie i takie autka nie musza byc problematyczne ale na dzien dobry dla pewnosci panewki robic to nie bardzo jesli ktos szuka autka i od razu dla pewnosci z 1k wywalic na remont dla zasady
i radzil by zakup z znajomym dobrym mechanikiem bo szukalem z tydzien i jak by nie mechanik zaufany dzisiaj bym jezdzil ale po mechanikach ,a mi sie autko podobalo i sam bym moze i kuppodam przyklad z Radzionkowa woj slaskie jest piekny touran 7 osobowy za 9900 pan zapewnia ze igla a jak pojechalismy na stacje diagnostyczna wydruk format A4 i pan jeszcze dlugopisem dopisal reszte co widzial zachowalem na pamiatke jako przestroga i potem jakos kolega zaufany powiedzial bym go odpalil i jakos dziwnie silnik chodzi i inne takie ,w koncu wlasciciel komisu mowi ze to niby tasma jak zadzwonilem do swojego mechanika to tak na dziendobry to pewne ze padniety wtrysk po opisaniu objawow a jesli wypalil juz gniazdo w glowicy to po znajomosci idzie sie wpierd..... na mine i tak autko za 10k i ze 3k remont.a wszyscy pisza stan igla
dla zareklamowania komisu podam link by tez bez mechanika nie jechac
https://www.olx.pl/d/oferta/vw-touran-7 ... derIndex=5
dalej aktualne i jeszcze wydruk z diagnostyki dolacze ku przestrodze zgodny z opisem hahaha
Załączniki
WhatsApp Image 2021-03-03 at 08.15.56.jpeg
WhatsApp Image 2021-03-15 at 17.03.13.jpeg
Marecky00
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Miałeś napisane byś nie odgrzewal kotletów. Coś nie jasne czy jak? Poza tym nie wprowadzaj w błąd ludzi. Bxe był wcześniej produkowany jak bls i w większej ilości w tamtych latach. Bxe zaczynali wycofywać bo nie miał DPF. Bls był dalej produkowany już z poprawionymi panewkami więc więcej ich wyszło poprawionych jak wadliwych.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
marecky00
Początkujący

Jesli chodzi o wprowadzanie ludzi w blad to kolega z pracy ma taki silnik zmienil panewki jak go kupil 2 lata temu profilaktycznie ,3 miesiace temu na baze wrocil na lawecie zatarla sie panewka wiec nie pisz ze wprowadzam ludzi w blad tymi twoimi poprawionymi silnikami.To ty wprowadzasz lipne opowiesci a te silniki po prostu sa bardziej wadliwe i tyle
Nie mowie ze to calkowita katastrofa zalezna jak jezdzisz i na jaki trafiles
A jesli odgrzewam kotlety to tylko dla tego zeby kupujacy nie wpier.... sie w koszty zaraz przy zakupie,niestety na dzien dzisejszy dalej za takie autko 10k trzeba dac i nie jedna osoba powie ze nie jest to malo jak np: ja za autko do pracy i na ryby
nie nabijam sobie postow bo nie oto chodzi ale piszcie realnie co i jak czego mozna sie spodziewac po zakupie.
Pozdrawiam i mysle ze problem rozwiazany polubownie
Marecky00
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Po jednym znajomym już wysnules że tak musi być. A może coś spapral wymieniając panewki. Kolego weź mi tu nie pitol bo rozmawiasz z mechanikiem a nie tapeciarzem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

marecky00 pisze:Jesli chodzi o wprowadzanie ludzi w blad to kolega z pracy ma taki silnik zmienil panewki jak go kupil 2 lata temu profilaktycznie ,3 miesiace temu na baze wrocil na lawecie zatarla sie panewka wiec nie pisz ze wprowadzam ludzi w blad tymi twoimi poprawionymi silnikami.To ty wprowadzasz lipne opowiesci a te silniki po prostu sa bardziej wadliwe i tyle
Nie mowie ze to calkowita katastrofa zalezna jak jezdzisz i na jaki trafiles
A jesli odgrzewam kotlety to tylko dla tego zeby kupujacy nie wpier.... sie w koszty zaraz przy zakupie,niestety na dzien dzisejszy dalej za takie autko 10k trzeba dac i nie jedna osoba powie ze nie jest to malo jak np: ja za autko do pracy i na ryby
nie nabijam sobie postow bo nie oto chodzi ale piszcie realnie co i jak czego mozna sie spodziewac po zakupie.
Pozdrawiam i mysle ze problem rozwiazany polubownie
Przy następnym poście poszukaj na klawiaturze przecinków. Polskie znaki diakrytyczne też mile widziane, bo czyta się te Twoje wypowiedzi jak lamenty patusa.
ODPOWIEDZ