Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem VW Tourana 2.0 FSI 150KM z 2005 roku. Od pewnego czasu, gdy temperatury spadły od około 10ciu stopni na plusie aż do ujemnych, touran zaczął strasznie dymić na biało. Nie czuć dziwnego zapachu, sprawdzałem poziom oleju oraz korek oleju i jest ok, a także nie ubyło płynu chłodzącego. Autem pokonuje głównie trasę ok. 5 km do pracy oraz z pracy, jednak za każdym razem daję mu chwilkę żeby się rozgrzał i ruszam dopiero po spaleniu papieroska. Rozumiem, że jest zimno i wiele aut "kopci", lecz najgorzej jest jak wracam pod dom i parkuję podjeżdżając pod niski parkingowy krawężnik, wtedu pojawia się "zasłona dymna". To właśnie ten moment, w którym to ów dymienie mnie bardzo niepokoi. Dodam, iż mimo krótkiego dystansu na liczniku widać 90 stopni. Proszę o poradę.
2.0 fsi dymi na biało
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Re: 2.0 fsi dymi na biało
skoro nie ubywa oleju i płynu oraz nie ma innych oznak to chyba nie należy tym się przejmować .
5 km to nie wiele silnik sie może zagrzeje lecz gorzej z układem wydechowym w którym zbiera się wilgoć i być może paruje po krótkiej trasie .
Przegoń autko na małą trasę i wtedy zobacz co sie bedzie działo czy bedzie "dymil"
5 km to nie wiele silnik sie może zagrzeje lecz gorzej z układem wydechowym w którym zbiera się wilgoć i być może paruje po krótkiej trasie .
Przegoń autko na małą trasę i wtedy zobacz co sie bedzie działo czy bedzie "dymil"
- piotrh4
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 Bkd 2004r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
Napisał na białokonradkry pisze:A na jaki kolor kopci
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
-
konradkry
- Użytkownik
- Auto:: Toledo 1,9 BXE-
- Imię:: Konrad
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Aaaa,
No to jedyna rada, wsiąść i zrobić sobie wycieczkę ze 100 km, dymek ustanie.
No to jedyna rada, wsiąść i zrobić sobie wycieczkę ze 100 km, dymek ustanie.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Ludzie autami przestają jeździć. Oni je jedynie posiadają. Już 10-15 lat temu więcej jeździli. Teraz po 3 samochody się ma a nie jeździ.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC