Wiązka modułu haka holowniczego - pomoc w stworzeniu
-
andrzej117
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2.0TDI 2005r
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 1 raz
Wiązka modułu haka holowniczego - pomoc w stworzeniu
Witam forumowiczów,
Zabrałem się za montaż haka w moim Touranku (2.0TDI 140PS 2005r). Hak Oris, moduł oryginał nr jak w temacie 8E0 907 383A (złącza 6PIN i 14PIN). Na początku miałem problem z dojściem za co odpowiada każdy pin, szukałem w internetach, jedni piszą tak, drudzy inaczej. Napisałem do jarry'ego, podesłał mi schematy, za co mu bardzo ładnie dziękuję. Problem mam teraz następujący:
Otóż do stworzenia wiązki 6PIN użyłem:
1. Kabel 4x0.5mm (2 żyły do CAN+ i -, jedna żyła + po stacyjce i jedna światło STOP?)
2. Kabel prądowy 1.5mm - pojedyncza żyła
3. Masa - przy lampie tylnej (punkt masowy)
Teraz pytania:
1. Czy 2 żyły z tego 4-żyłowego kabla (4x0,5mm) będą służyć do komunikacji po CAN czy nie mogą one być?
2. W jaki sposób wpiąć się do tych kabelków (w schemacie jest że do Gateway'a do kostki G i tak, są sam te dwa przewody (pomarańcz/zielony i pomarańcz/brąz) ale jak się wpiąć? jakoś tam w kostkę, w te piny? odizolować i przylutować? obciąć i skręcić? I oba na jednakowej wysokości (tak gdzieś niby wyczytałem) czy nie ma różnicy?
3. Kabel który ma iść z kostki E (chodzi o czujnik stopu) to kabel z 6PINowego wtyku o numerze pinu 6 czy kabel z 14PINowego wtyku o numerze pinu 8?
Bardzo bym prosił o jakieś porady.
Dodam że gniazdo będę zmieniał na 7-pinowe (przy zakupionym haku było 13)
Dziękuję.
Zabrałem się za montaż haka w moim Touranku (2.0TDI 140PS 2005r). Hak Oris, moduł oryginał nr jak w temacie 8E0 907 383A (złącza 6PIN i 14PIN). Na początku miałem problem z dojściem za co odpowiada każdy pin, szukałem w internetach, jedni piszą tak, drudzy inaczej. Napisałem do jarry'ego, podesłał mi schematy, za co mu bardzo ładnie dziękuję. Problem mam teraz następujący:
Otóż do stworzenia wiązki 6PIN użyłem:
1. Kabel 4x0.5mm (2 żyły do CAN+ i -, jedna żyła + po stacyjce i jedna światło STOP?)
2. Kabel prądowy 1.5mm - pojedyncza żyła
3. Masa - przy lampie tylnej (punkt masowy)
Teraz pytania:
1. Czy 2 żyły z tego 4-żyłowego kabla (4x0,5mm) będą służyć do komunikacji po CAN czy nie mogą one być?
2. W jaki sposób wpiąć się do tych kabelków (w schemacie jest że do Gateway'a do kostki G i tak, są sam te dwa przewody (pomarańcz/zielony i pomarańcz/brąz) ale jak się wpiąć? jakoś tam w kostkę, w te piny? odizolować i przylutować? obciąć i skręcić? I oba na jednakowej wysokości (tak gdzieś niby wyczytałem) czy nie ma różnicy?
3. Kabel który ma iść z kostki E (chodzi o czujnik stopu) to kabel z 6PINowego wtyku o numerze pinu 6 czy kabel z 14PINowego wtyku o numerze pinu 8?
Bardzo bym prosił o jakieś porady.
Dodam że gniazdo będę zmieniał na 7-pinowe (przy zakupionym haku było 13)
Dziękuję.
-
Zbyniu90
- Początkujący
- Auto:: Passat b7, 2.0 tdi, 2012
- Imię:: Aleksander
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Wiązka modułu haka holowniczego - pomoc w stworzeniu
Jak sie wpinasz w orginalna kostke to odizoluj i lutuj to i potem termokurcz zeby zaizolowac.
Co do reszty ci nie pomoge bez schematu kolego, ogolnie do haku powinni dac schemat montazu
Co do reszty ci nie pomoge bez schematu kolego, ogolnie do haku powinni dac schemat montazu
-
andrzej117
- Początkujący
A ten kabel może zostać? Czy muszę go zmienić? Do haka nie dali schematu gdyz jest to hak używany kupiony z demontażu
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Jest wątek odnośnie podłączenia instalacji haka, sam z niego korzystałem i opisywałem który kabel gdzie podłączyć
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
1 do canow wpinasz do wiazki, nie musi byc az do gatewaya. Przewody po ktorych odbywac sie bedzie komunikacja czyli can + i - musza byc tej samej dlugosci oraz ze soba skrecone.
Co do gniazda w orginale masz 13 pinowe i zaloz takie, zawsze mozesz zastosowac przejsciowki...
co do pytania nr 3 to masz napewno na schemacie napisane ktora kostka, t6g to 6 pinowa i jest / i tu nr pinu. A t14 to 14 pinowa wtyczka
-- [ Cz ] 22 lut 2018, 22:43 --
Wg schematu przewod stopu to Przewod bolca pod 6 (U10) i masz opisane ze to T13/6 idzie on do T6g/6 czyli kostka 6pinowa i pod pin 6.
a T14/8 idzie pod pin 4 czujnika/p rzelacznika swiatel stopu
a takiego
allegro.pl/czujnik-wlacznik-swiatel-stop-vw-caddy-touran-fox-i5599061779.html
https://drive.google.com/open?id=1v4VmE7ZZQ8_6f72FGbjv8yWphHVQPATz
Co do gniazda w orginale masz 13 pinowe i zaloz takie, zawsze mozesz zastosowac przejsciowki...
co do pytania nr 3 to masz napewno na schemacie napisane ktora kostka, t6g to 6 pinowa i jest / i tu nr pinu. A t14 to 14 pinowa wtyczka
-- [ Cz ] 22 lut 2018, 22:43 --
Wg schematu przewod stopu to Przewod bolca pod 6 (U10) i masz opisane ze to T13/6 idzie on do T6g/6 czyli kostka 6pinowa i pod pin 6.
a T14/8 idzie pod pin 4 czujnika/p rzelacznika swiatel stopu
a takiego
allegro.pl/czujnik-wlacznik-swiatel-stop-vw-caddy-touran-fox-i5599061779.html
https://drive.google.com/open?id=1v4VmE7ZZQ8_6f72FGbjv8yWphHVQPATz
-
andrzej117
- Początkujący
Dziękuję za odpowiedzi. Staram się już powoli ogarniać co i jak
jeszcze jedno najbardziej nurtujące pytanie, a mianowicie jak już wcześniej pytałem jak dokładnie się wpiąc w te kable od can. Zbyniu90 pisze żeby odizolować i przylutować i zabezpieczyć termokurczką. Tak zrobić? Przylutować na jednakowej wysokosci czy jak? Mozna je rozciąći wtedy wszystkie razem zlutować, czy lepiej nie rozcinać?
Aaa... i jeszcze pytanie odnoście tego wpięcia w czujnik stop. Nie można się wpiąć w lampę tylną? Trzeba ciąģnąć pod czujnik? Tak będzie najlepiej i według schematu, prawda?
Aaa... i jeszcze pytanie odnoście tego wpięcia w czujnik stop. Nie można się wpiąć w lampę tylną? Trzeba ciąģnąć pod czujnik? Tak będzie najlepiej i według schematu, prawda?
- lav1982
- Użytkownik
i zabezpieczyc nawet moze byc izolacjaandrzej117 pisze:odizolować i przylutować
mozna wpiac sie gdziekolwiek - aby to byl ten przewod...andrzej117 pisze:wpięcia w czujnik stop. Nie można się wpiąć w lampę tylną?
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ja w 99% kabli wiązki głównej nie rozcinam . Odsłanaim kabel z izolacji na długości ok 3-5 mm . Pobielam go cyną . Kable volkswagentowe dobrze przyjmują cynę a izolacja rozgrzana topi się ale nie spala . Na takie pole w kablu głównym łatwo dolutować się z końcówką kabla dodatkowego . Wyciągam takiego delikwenta z wiązki na kartonik bo czasami trudno operować rozgzaną lutownicą .andrzej117 pisze:Tak zrobić? Przylutować na jednakowej wysokosci czy jak? Mozna je rozciąći wtedy wszystkie razem zlutować, czy lepiej nie rozcinać?
Izolacja jak sie da albo ruka termokurczliwa , albo taśma samowulkanizująca .
na koniec wszystko w taśmę parcianą i ... oryginał
-
andrzej117
- Początkujący
Panowie, przylutowałem ładnie kabelki do can, zasiliłem sterownik, (stały plus z aku przez bezpiecznik 20A - tymczasowo z aku na pin 1, masa pin 2, can pin 3 i 4 i zasilanie po stacyjce z skrzynki bezpiecznikow pin 5) przekręcam zapłon i vcdsem kanał 69 trailer i cisza, "no response from controller"
Zauważyłem jedną dziwną rzecz. A mianowicie po wpięciu wtyczki, czy to przy włączonym czy wyłączonym zapłonie pojawia się zasilanie na pinie 6 we wtyczce Tg6 (miernikien sprawdzałem-12.04v) - odpiąłem wtyczkę z modułu, sprawdzam-brak napięcia na pinie 6. Chyba coś tu nie gra, sterownik powinien przypuszczać prąd na pin 6? Czy mój sterownik jest uwalony?
Nie wiem co dalej robić, czy składać to wszystko i zamówić inny sterownik czy nie składać bo coś w kablach od cana jest źle (kupilem przewod 2x0.35mm, rozpołowiłem go i splotłem go razem na równi po czym odizolowałem kable oba na tej samej długości od can przy wtyczce G w gateway i przylutowałem)
Czekam na jakieś sugestie
Zauważyłem jedną dziwną rzecz. A mianowicie po wpięciu wtyczki, czy to przy włączonym czy wyłączonym zapłonie pojawia się zasilanie na pinie 6 we wtyczce Tg6 (miernikien sprawdzałem-12.04v) - odpiąłem wtyczkę z modułu, sprawdzam-brak napięcia na pinie 6. Chyba coś tu nie gra, sterownik powinien przypuszczać prąd na pin 6? Czy mój sterownik jest uwalony?
Nie wiem co dalej robić, czy składać to wszystko i zamówić inny sterownik czy nie składać bo coś w kablach od cana jest źle (kupilem przewod 2x0.35mm, rozpołowiłem go i splotłem go razem na równi po czym odizolowałem kable oba na tej samej długości od can przy wtyczce G w gateway i przylutowałem)
Czekam na jakieś sugestie
- lav1982
- Użytkownik
w gatewayu odhacz na liscie 69 i wtedy spr
W dobre cany sie wpieles? bo jest ich chyba 3 rodzaje
masz sie wpiac w cany komfortu
ciekawostka o CANach
https://ksmetek.wordpress.com/2014/02/08/can-bus-wires-repair/
W dobre cany sie wpieles? bo jest ich chyba 3 rodzaje
masz sie wpiac w cany komfortu
ciekawostka o CANach
https://ksmetek.wordpress.com/2014/02/08/can-bus-wires-repair/
-
andrzej117
- Początkujący
Odhaczyć w sensie ze ma nie być zaznaczony? Bo ja zaznaczyłem, zapisałem i wyszedłem z tego modulu po czym kliknąłem 69 Trailer i cisza.lav1982 pisze:w gatewayu odhacz na liscie 69 i wtedy spr
Do canów raczej dobrych się wpiąłem, pomarańczowo/zielony - CAN+
pomarańczowo/brązowy - CAN-
Już nie nam pomysłów co dalej :-(
-- Pt lut 23, 2018 14:32 --
Zauważyłem jeszcze ze w którymś module (09) albo (19) wyskoczył mi błąd 01517 - control module for trailer/towing sensor (j345) jako chyba przerwa w obwodzie albo brak sygnału - sporadyczny, czyli wychodzi na to że w którymś momencie mógł zaskoczyć. Chyba że jest jakiś inny powód tego błędu. Nie zrobiłem kopii tych błędów więc nie pamiętam dokładnie z którego modułu to było :-/
- lav1982
- Użytkownik
To dobrze zrobiles, myslalem ze zapomniales dodac do listy czyli ma byc zaznaczony.
Do gw jezeli wpiales sie do pinu 5 i 15 to tez dobrze.
Zostaje ci sprawdzenie sterownika...
Do gw jezeli wpiales sie do pinu 5 i 15 to tez dobrze.
Zostaje ci sprawdzenie sterownika...
-
Zbyniu90
- Początkujący
- Auto:: Passat b7, 2.0 tdi, 2012
- Imię:: Aleksander
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A sterownik haka masz dedykowany do twojego modelu, czy poprostu uniwersalny?
-
andrzej117
- Początkujący
W poście pierwszym podałem numery modułu, moduł oryginalny, hella.
Wszystko podłączone wg schematu i problem jak wyżej opisywałem. Prąd na pinie 6 w 6-pinowej wtyczce gdy wtyczka jest wpieta w moduł, po wypieciu wtyczki z modułu prąd tylko na pinie 1, po przekreceniu zapłonu jeszcze na pinie 2.
Komputer nie komunikuje się ze sterownikiem (69-trailer). Gateway (09) centralny zespół elektryki (19) wywalają błąd 01517 - 004 - no signal/communication - intermidet. Nie mam już pomysłów. Chyba muszę podmienić sterownik, chciałem to ogarnąć do jutra ale widzę że nie dam rady
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
-- So lut 24, 2018 18:29 --
Kupiłem dziś drugi moduł, takie same oznaczenia, i dalej to samo.. w czym leży problem? Już nie mam pomysłów.. wiązke do can zrobiłem z kabla 2x0.35mm, taki głośnikowy ponoć, ładnie go splotłem, odizolowałem przewody CAN i przylutowałem na tej samej wysokości - tak jak wyżej opisywałem. Już mi ręce opadają
-- N lut 25, 2018 08:16 --
Nie ma na tym forum kogoś kto podłączał hak i podzieliłby się opinią jak stworzyć wiązke, czego użyć, gdzie się wpinał z canem, jak wyglądało wpięcie, jak splatał przewody itp? Jakieś zdjęcia, porady, itp? Juz się załamuje przy tym haku normalnie :-(
Wszystko podłączone wg schematu i problem jak wyżej opisywałem. Prąd na pinie 6 w 6-pinowej wtyczce gdy wtyczka jest wpieta w moduł, po wypieciu wtyczki z modułu prąd tylko na pinie 1, po przekreceniu zapłonu jeszcze na pinie 2.
Komputer nie komunikuje się ze sterownikiem (69-trailer). Gateway (09) centralny zespół elektryki (19) wywalają błąd 01517 - 004 - no signal/communication - intermidet. Nie mam już pomysłów. Chyba muszę podmienić sterownik, chciałem to ogarnąć do jutra ale widzę że nie dam rady
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
-- So lut 24, 2018 18:29 --
Kupiłem dziś drugi moduł, takie same oznaczenia, i dalej to samo.. w czym leży problem? Już nie mam pomysłów.. wiązke do can zrobiłem z kabla 2x0.35mm, taki głośnikowy ponoć, ładnie go splotłem, odizolowałem przewody CAN i przylutowałem na tej samej wysokości - tak jak wyżej opisywałem. Już mi ręce opadają
-- N lut 25, 2018 08:16 --
Nie ma na tym forum kogoś kto podłączał hak i podzieliłby się opinią jak stworzyć wiązke, czego użyć, gdzie się wpinał z canem, jak wyglądało wpięcie, jak splatał przewody itp? Jakieś zdjęcia, porady, itp? Juz się załamuje przy tym haku normalnie :-(
-
DJ EDI11
- Auto:: Touran,1.9,2004
- Imię:: Robert
Witam Na wstępie chciałbym się przywitać Mam na imię Robert jestem szczęśliwym posiadaczem Volkswagen Tourana z 2004 roku zainteresowałem się tematem ponieważ chcę zamontować u siebie dokładnie taki sam hak jak w tytule postu. Czy ktoś z was panowie może dokończył projekt do końca i wszystko gra?
Kolego Andrzej 117 pytanko do ciebie.Poradziłeś sobie w kwestii podłączenie tego do instalacji auta?Jak tak to proszę odezwij się do mnie na pw.Dzięki pozdrawiam.
Odświeże troche temat.
Mam schemat zatrzymałem sie na kostce 6 pinowej a dokładnie na pinie z tej kostki T6g/1 i T6g/5.
Nie mam pojecia gdzie je wpiąć.Prosze bardzo o pomoc poniżej zdjecie schematu.
Temat ogarnięty wszystko podłączone jak w oryginale.
Kolego Andrzej 117 pytanko do ciebie.Poradziłeś sobie w kwestii podłączenie tego do instalacji auta?Jak tak to proszę odezwij się do mnie na pw.Dzięki pozdrawiam.
Odświeże troche temat.
Mam schemat zatrzymałem sie na kostce 6 pinowej a dokładnie na pinie z tej kostki T6g/1 i T6g/5.
Nie mam pojecia gdzie je wpiąć.Prosze bardzo o pomoc poniżej zdjecie schematu.
Temat ogarnięty wszystko podłączone jak w oryginale.
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2018 22:57 przez DJ EDI11, łącznie zmieniany 3 razy.