Niedawno odebrałem swojego Tourana 2.0TDI 190 i mam w zanadrzu kilka grubszych modow, jednym z nich jest Webasto.
Kupiłem cały zestaw (piecyk, rury metalowe i przyłącza do nagrzewnicy) jest to cały zestaw z jednego auta ale jest jeden dylemat odnośnie podłączenia układu węży .
Teoretycznie odpinam węże od nagrzewnicy i podpinam w to miejsce węże od Webasto, zostają mi dwa wolne węże które odpialem od nagrzewnicy, jeden idzie od EGR do nagrzewnicy i jest to wlot płynu zaś drugi idzie gdzieś tam od termostatu do nagrzewnicy i jest to wylot płynu ale nie o to chodzi.
Na rurach od Webasto jest zawór elektromagnetyczny otwierający obieg na silnik, przy tym zaworze są dwa wolne otwory w które powinny przyjść te dwa wolne węże tylko problem w tym ze raczej one nie będą pasowały bi są wyprofilowane i mogą być za krótkie gdyż zawór jak przypuszczam będzie gdzieś obok pompy ABS.
Przewertowałem Etke i dla silnika 2.0 nie występują inne węże w zestawie z Webasto, ten sam numer jest dla Webasto i bez niego, mało tego, na wężu wlotowym Tz na szybkozłącze jest wężyk powrotny do zbiorniczka, ten sam wężyk znajduje się tez na szybkozłącze od przewodów Webasto, jeżeli nawet te dwa luźne węże miały by pasować w otwory koło zaworu N275 to co mam zrobić z tym powrotem? w Etce nie widnieje żaden trojnik co by można było polaczyc ten powrót do innego węża powrotnego. Wydaje mi się ze w Etce jest jakiś błąd lub ja jestem debilem
Odwdzięczę się za pomoc pozdrawiam