rozładowywanie akumulatora obwod N18 N316 N79 N156 termostat

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
darkoss
Kandydat
Auto:: touran 1,9 bkc, 2005
Imię:: Dariusz
Podziękował: 4 razy

rozładowywanie akumulatora obwod N18 N316 N79 N156 termostat

Post autor: darkoss »

Witam ponownie
Mam problem... rozładowuje mi akumulator... "upławy" ;) są rzędu 0,14-0,17A co na mrozach powoduje ze nastepnego dnia nie mozna juz uruchomic sprzęta. Dziwne bo przy wyzszych temperaturach ten problem nie wystepuje. Od rana dziś sledze rozne watki na forum i udalo mi sie ustalic wstepnie, że za podkradanie odpowiedzialny jest bezpiecznik F8 w komorze silnika. Po jego wyjęciu pobór spadł do 0,01 czyli w normie. Bezpiecznik ten odpowiada za N18, N316, N79, N156, termostat...
Podpowie ktoś co dalej? wydaje mi się że skoro temperatura ma wplyw na rozladowywanie to moze to cos z termostatem?
Z tego co wyczytałem termostat fazowy (taki chyba w silniku BKC jest) działa też na zasadzie jednocześnie termostatu jak i grzałki nijako oszukującej otwarcie i zamkniecie obiegu wyprzedzając grzanie się utrzymując temperature na poziomie 90 stopni. I tak sobie myśle... może to ta grzałeczka mi pobiera skubana prąd?
Załączniki
1.jpg
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Re: rozładowywanie akumulatora obwod N18 N316 N79 N156 termo

Post autor: poldiver »

Pobór prądu 0,17A nie daje więcej niż 2,5W. Trochę mało, żeby akumulator przez to padł po nocy. Szybciej już po prostu się skończył. A niskie temperatury tylko ujawniły jego słabość...
darkoss
Kandydat

poldiver pisze:Pobór prądu 0,17A nie daje więcej niż 2,5W. Trochę mało, żeby akumulator przez to padł po nocy. Szybciej już po prostu się skończył. A niskie temperatury tylko ujawniły jego słabość...
no wlasnie w tym jest problem ze to jest nowy akumulator juz :) Poprzedni zdechl prawdopodobnie przez ciągłe "nocne dojenie". Założyłem nowy i po pierwszej nocy rano niespodzianka przy próbie odpalenia... tylko dziwi mnie jedna rzecz mianowicie rozrusznik nawet nie probuje zakrecic... a może to w nim leży przyczyna? a ja doszukuje się wydojonego akumulatora... kurde... juz sam nie wiem... musze jutro sprawdzić czy po nocy z wyjętym bezpiecznikiem od termostatu bedzie ok i to mi da obraz nieco wyraźniejszy
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

poldiver pisze:N156
e nie no costy.
a radia nie zmieniałes ostatnio ?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... kolega dexter... ma rację :) a pisałem Ci wymień Gateway :P
Załączniki
Zrzut ekranu (194).png
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

170mA to juz nie tak malo wcale. Pamietajmy ze to tak nie dziala ze majac w aku powiedzmy 60Ah to mozemy ot tak sobie wykozystac powiedzmy 30 czy 40 Ah i auto normalnie nam odpali. Nie w zime na mrozie i nie przy aku juz zmęczonym. A co pobiera prad to juz koledzy odpowiedzieli.

To cos jak z podkrdaniem paru groszy z portfela. Tak powstaje kolejny milioner bo kradnie troszke tu troszke tam.

-- Pn lut 26, 2018 06:37 --

170mA to juz nie tak malo wcale. Pamietajmy ze to tak nie dziala ze majac w aku powiedzmy 60Ah to mozemy ot tak sobie wykozystac powiedzmy 30 czy 40 Ah i auto normalnie nam odpali. Nie w zime na mrozie i nie przy aku juz zmęczonym. A co pobiera prad to juz koledzy odpowiedzieli.

To cos jak z podkrdaniem paru groszy z portfela. Tak powstaje kolejny milioner bo kradnie troszke tu troszke tam.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
darkoss
Kandydat

darkoss pisze:e nie no costy.
a radia nie zmieniałes ostatnio ?
No właśnie zmieniałem ale już kilka dobrych miesięcy i dlatego zbiło mnie to z tropu... Czyli potwierdziło mi sie to co pisałeś kolego Yox
yox pisze:... kolega dexter... ma rację a pisałem Ci wymień Gateway
Pozatym chyba cos popierniczylem z rozpiską skrzynki w komorze silnika bo wg mojej rozpiski to obwod N18 N316 N79 N156 termostatu :?:
No nic... geteway już wyszukany teraz tylko odbior i zakup odrazu borda z doswietlaniem to bedzie za jedna robota...
Ale tak jak napisalem wczoraj wyjąłem bezpiecznik F8 na noc, rano szybkie mierzenie akumulatora i tu zdziwko ale 12,78V :) wiec sobie myśle "mam cie pożeraczu prącu!" a samochodzik echo... rozrusznik nie drgnie... wiec chyba nawarstwiło się wiecej spraw a ostatnią z nich jest rozrusznik albo zaciski o rozrusznika... no chyba ze coś jeszcze może byc...? ładowanie dobre 14,5V wiec klemy zreszta wyczyszczone odpadają, masa do silnika?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

darkoss pisze: Ale tak jak napisalem wczoraj wyjąłem bezpiecznik F8 na noc, rano szybkie mierzenie akumulatora i tu zdziwko ale 12,78V :) wiec sobie myśle "mam cie pożeraczu prącu!" a samochodzik echo... rozrusznik nie drgnie... wiec chyba nawarstwiło się wiecej spraw a ostatnią z nich jest rozrusznik albo zaciski o rozrusznika... no chyba ze coś jeszcze może byc...? ładowanie dobre 14,5V wiec klemy zreszta wyczyszczone odpadają, masa do silnika?
troche gadasz tak jak bys nie miał pojęcia o tym co sprawdzasz , i sam tego nie sprawdzasz
bo :
metodą prób i błędów wiesz co Ci doi akku
wiec po co odpinać co chwile ten bezpiecznik, jak wiesz co jest pod niego podpięte?
zacznij odpinać po kolei odbiorniki które zasila ten bezpiecznik i dojdziesz co Ci doi akku
darkoss
Kandydat

darkoss pisze:troche gadasz tak jak bys nie miał pojęcia o tym co sprawdzasz , i sam tego nie sprawdzasz
No skoro wiedziałbym wszystko to po co bym prosił o rade bardziej doświadczonych...?
No ale nic...
Właśnie wróciłem z rozrusznikiem z serwisu i wymieniony został w nim automat... teraz test na mrozie i jutro bedzie chwila prawdy. Kupiłem tez getewaya "P" oraz borda AJ. Wszystko założone, zakodowane... zakrety doświetla :)
darkoss pisze:wiec po co odpinać co chwile ten bezpiecznik

kto powiedział ze co chwile go odpinalem... zapyalem doświadczonych kolegów o getewaya i doradzili wymiane i tak tez poczynilem.
darkoss pisze:jak wiesz co jest pod niego podpięte?
koledzy napisali co jest podpiete bo ja mialem złą rozpiske (z golfa)
Jutro napisze czy brak mozliwosci pracy rozrusznika na mrozie bylo spowodowane uszkodzonym automatem. Na chwile obecna dzieki wielkie za podpowiedzi. Rozjasnily mi one kilka spraw :) :piwo:

-- Wt lut 27, 2018 08:25 --

Dzis chwila prawdy...
Po wymianie getewaya i naprawie rozrusznika wszystko ok. Samochod ładnie odpalil, nic nie rozladowuje akumulatora :) tak że jest bajecznie! :)
Dzieki chłopaki za pomoc :brawa: :piwo:
Temat zamknięty
ODPOWIEDZ