wesol pisze:Nie zaleca się mieszać niebieskiego z czerwonym a tak to nie ma problemu. Niebieski to krzemionka a czerwony to glikol.
I nie zgodzę się. Barwnik kiedyś był wyznacznikiem. Nie teraz niestety i brak jest obowiązku trzymania się tego przez producentów. I widziałem g12++ niebieskie . Zglupualem jak się zagłębilem w temat bo potrzebowałem na dolewke. W serwisie vw chyba tylko juz jest g13 który jak mówią miesza się z g12+ i g12++ . Co prawda w śródziemnomorska jest jeszcze w sprzedaży g12+ .
Co do samego mieszania g12+ ++ i g13 to można je mieszać ale .....
Ale polega na tym ze każdy płyn ma dodatki uleoszajace i paradoks jest w tym ze te dodatki mogą ze sobą w jakiś sposób działać i może wtrącać się coś tam coś tam ...
Co prawda wytracanie powinno być widoczne po 5 latach a to okres chyba wymiany płynu w aucie przewidziany przez producenta.
Ja jak potrzebowałem dolać to lalem to co miałem wcześniej. Niby Mobilmedic czy jakoś tak. Była nawet dolewka do płynu która nie była koncentrat em bo jak wiadomo zalanie koncentrat em powoduje że temp zamrażania jest niższa a mieszanina chyba pół na pół najlepsze efekty.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka