Samoczynny start wentylatora
-
xavis
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0 FSI 2005
- Imię:: Adrian
- Podziękował: 2 razy
Samoczynny start wentylatora
Witam serdecznie,
Dziś w godzinach wieczornych zrobiłem kilka kilometrów moim Touranem, następnie zostawiłem go na parkingu. Po kilku godzinach wyszedłem na parking i złyszałem głośny dźwięk pochodzący z ów samochodu - był to pracujący wentylator. Próbowałem go odpalić, jednak pracujący wcześniej wentylator zdążył wyładować mi kilkumiesięcznego aku. Wentylator przestał pracować. Po kilku minutach spróbowałem jeszcze raz go odpalić i udało się po kilku "zakręceniach", choć pojawiła się kontrolka wspomagania oraz ESP, którego nie mogę wyłączyć. Dodam, iż przebywam obecnie w DE, a do Polski wracam za tydzień i prosiłbym o choć " doraźne" porady, aby móc przez te kilka dni jeszcze pojeździć do pracy nie bojąc się iż auto któregoś dnia nie odpali. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dziś w godzinach wieczornych zrobiłem kilka kilometrów moim Touranem, następnie zostawiłem go na parkingu. Po kilku godzinach wyszedłem na parking i złyszałem głośny dźwięk pochodzący z ów samochodu - był to pracujący wentylator. Próbowałem go odpalić, jednak pracujący wcześniej wentylator zdążył wyładować mi kilkumiesięcznego aku. Wentylator przestał pracować. Po kilku minutach spróbowałem jeszcze raz go odpalić i udało się po kilku "zakręceniach", choć pojawiła się kontrolka wspomagania oraz ESP, którego nie mogę wyłączyć. Dodam, iż przebywam obecnie w DE, a do Polski wracam za tydzień i prosiłbym o choć " doraźne" porady, aby móc przez te kilka dni jeszcze pojeździć do pracy nie bojąc się iż auto któregoś dnia nie odpali. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Skrzyniu21
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Re: Samoczynny start wentylatora
Esp zaświeciło ponieważ był slaby akumulator, powinno zgasnąc po kilku metrach jazdy autem, a odnośnie wentylatorów to pewnie zwarcie sie robi w środku wentylatora i dlatego załącza... Ale niech sie tez inny wypowiedzią na ten temat,
Posiadam VCDS 12.12.
-
ThoMass
- Użytkownik
- Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Cześć podłączę się pod temat, u kolegi w aucie tj octavia 2 od kilku dni dzieje się podobnie.xavis pisze:Witam serdecznie,
Załącza się wentylator samoczynnie, podczas gdy auto stoi i jest zamknięte.
Błędów żadnych nie zapisuje. Czasem jest tak, że popracuje kilka minut i się wyłączy sam, kilkukrotnie się uruchomi i wyłączy.
Z kolei innym razem załączy się i chodzi aż do wyładowania aku.
Ma ktoś jakieś propozycje co posprawdzać i gdzie szukać winowajcy.
Może to być uszkodzenie w samym wiatraku??
-
xavis
- Kandydat
Dziś sprawdziłem kiedy dokładnie zaczął kręcić i było to jakieś 40-50 minut od zgaszenia silnika i zakluczenia samochodu.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
wymień czujnik na wyjściu chłodnicy.
lub uszk sam duży wentylator.
masz jeden czy dwa wentyle na chłodnicy?
jak dwa to kręcą się dwa czy jeden duży?
lub uszk sam duży wentylator.
masz jeden czy dwa wentyle na chłodnicy?
jak dwa to kręcą się dwa czy jeden duży?
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Dokładnie jak napisał dexter23pl - do sprawdzenia (raczej od razu wymiany) masz czujnik temperatury płynu, który jest na dole przy chłodnicy (u mnie w BXE). Drugi jest pod Vacum ale ten powinien działać prawidłowo, chyba że masz cyrki na tablicy rozdzielczej? Ja właśnie uporałem się z tym czujnikiem, koszt ok 30 zł i po sprawie. Niestety dojście mizerne
płyn do spuszczenia, chyba że manualnie jesteś bardzo sprawny.
-
ThoMass
- Użytkownik
- Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Może kogoś nakieruje co było u znajomego w octavii II.
1. Uszkodzenie mechaniczne wtyczki przy wentylatorze, luźna była i robiła zwarcie.
2. Zalana wodą skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika. W efekcie kilka przewodów podgniło i robiło się zwarcie. Jeden przekaźnik uszkodzony.
Ostatecznie potrafiła się zrobić choinka na desce.
Finalnie nie można było podłączyć vcds bo nie było komunikacji.
Kumaty elektryk ogarnął temat.
Brak błędów, wiatrak nie załącza się.
1. Uszkodzenie mechaniczne wtyczki przy wentylatorze, luźna była i robiła zwarcie.
2. Zalana wodą skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika. W efekcie kilka przewodów podgniło i robiło się zwarcie. Jeden przekaźnik uszkodzony.
Ostatecznie potrafiła się zrobić choinka na desce.
Finalnie nie można było podłączyć vcds bo nie było komunikacji.
Kumaty elektryk ogarnął temat.
Brak błędów, wiatrak nie załącza się.
-
xavis
- Kandydat
Kreci sie jeden ( duzy na maks obrotach). Póki co ratowałem się odlączaniem aku, a po tym wiadomo - swieci sie esp, ale po chwili znika. Prócz tego żadnych blędów.
-
dexter23pl
- Expert
Jeśli kręci się jeden duży a masz zamontowane dwa to sprawa jest prosta.
Uszkodzony duży wentylator. Dla pewności odepnij mały choć to wymaga demontażu wentylatorów ale to chwila moment i zobacz czy mały po podaniu napięcia działa. Jak działa to na bank duży kaput.
Lub załącz AC na panelu ale temp na zewnątrz musi być powyżej +4C aby AC się załączyło.
Uszkodzony duży wentylator. Dla pewności odepnij mały choć to wymaga demontażu wentylatorów ale to chwila moment i zobacz czy mały po podaniu napięcia działa. Jak działa to na bank duży kaput.
Lub załącz AC na panelu ale temp na zewnątrz musi być powyżej +4C aby AC się załączyło.
- alcest
- Użytkownik
Problem z wentylatorami c.d.
po wymianie dolnego czujnika był spokój do czasu. Teraz od poniedziałku objaw jest następujący - wentylatory odpalają się kiedy silnik się nagrzewa (średnio po 10-15km) temperatura na zewnątrz średnio + 10C. Kiedy wracam do domu (ta sama trasa), temperatura na zewnątrz +/- 20C obecnie
a wentylatory nawet nie drgną. Samochód zazwyczaj mocno nagrzany (buda, silnik). Nieźle to wygląda, co nie? Wymienić drugi czujnik pod Vacum? Chyba najtaniej wyjdzie. Oczywiście błędów brak.
po wymianie dolnego czujnika był spokój do czasu. Teraz od poniedziałku objaw jest następujący - wentylatory odpalają się kiedy silnik się nagrzewa (średnio po 10-15km) temperatura na zewnątrz średnio + 10C. Kiedy wracam do domu (ta sama trasa), temperatura na zewnątrz +/- 20C obecnie
-
dexter23pl
- Expert
- alcest
- Użytkownik
Coś faktycznie jest na rzeczy z ładowaniem, bo wczoraj z marszu zamiast zrobić pomiar wrzuciłem prostownik. Aku się podładował i dziś rano spokój z wentylatorami. Ale zanim zacznę szukać przyczyny w ładowaniu, skąd takie wnioski? Czemu wentylatory fiksują jak ładowanie marnedexter23pl pisze:sprawdź jeszcze ładowanie.
Teraz sobie przypominam, że w marcu jak było jeszcze zimno faktycznie po skanie wychodził mi błąd ładowania. Ale myślałem że przez to, że żonka robiła mega krótkie odcinki. W takim razie gdzie szukać przyczyny tego ładowania? Altek po dużej regeneracji. W międzyczasie wrzuciłem drugi rozrusznik bo były problemy z paleniem na ciepło.
-
szpyrek
- Przeglądacz
- Auto:: vb x16xel/16mpi 1t0
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Jeśli aptek po regeneracji ja bym sprawdził jak mocno sa na nim dokrecone przewody.
- alcest
- Użytkownik
Po niedzielnej wycieczce ok 3h jazdy non stop, w trakcie których wentylatory latały jak chciały, dziś pięknie zaświeciła się kontrolka aku na blacie. Pewnie po prostu rozładował się w trakcie jazdy a teraz na krótkich odcinkach nie ma szans go naładować. Najpierw wywalę drugi czujnik temperatury, później sprawdzę alternator. Chyba po 2 latach nie mógł się rozlecieć?
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Miałem to samo w październiku ubiegłego roku. Nie masz co kombinować z czujnikami... niestety wentylator do wymiany - częsta przypadłość w naszych Touranach. Gdzieś w internecie były zdjęcia jak można to reanimować, jednak zabawy sporo a efekt nie koniecznie zawsze trwały...
U mnie wentylatory startowały na 15 sekund po czym się wyłączały na minutę... znowu kilka sekund kręciły i ponownie pauza...
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8