Wymiana osuszacza 2.0TDI BMM

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Wymiana osuszacza 2.0TDI BMM

Post autor: VWariaT »

Cześć

Już rok temu kolega z forum stawiał na nogi moją klimatyzację gdzie był problem z zaworem sprężarki Sanden. Przy nabijaniu czynnika niestety okazało się że nie dobija pełnej ilości oraz podczas eksploatacji klima jest mało wydajna co spowodowane jest zapchanym osuszaczem.

Mam więc pytano do oblatanych w temacie wymiany osuszacza we własnym zakresie.
Ogólnie samochód mam każdego dnia "w obrocie" więc chciałbym podzielić cały proces na etapy, czyli:
- opróżnienie czynnika w lokalnym warsztacie - dojazd do domu i demontaż osuszacza w celu sprawdzenia modelu i zamówienia części.
- montaż osuszacza i nabicie klimy

Pytanie podstawowe: czy po demontażu osuszacza jest możliwa jazda samochodem przez 2~3dni? Czy nie zatrze się sprężarka?

W staruszkach wystarczyło zdjąć pasek lub wypiąć bezpiecznik... a tutaj mam wątpliwości bo to wszystko na jednym pasku lata.

Kolejne pytanie: z czym ewentualnie są największe problemy przy wymianie? co po kolei rozpiąć/rozkręcić żeby nie skomplikować sobie pracy?

liczę na pomoc i wskazówki.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Wymiana osuszacza 2.0TDI BMM

Post autor: turek »

Na samej górze chłodnicy masz naklejkę z producentem i jej numerem, może jakoś odczytasz bez rozbierania wszystkiego,(raczej jest jeden typ osuszacza chociaż głowy nie dam) :roll: i zobacz przede wszystkim w jakim stanie wizualnym jest sama chłodnica klimy :>
VWariaT
Zaawansowany

Chłodnica jest dobra. Tylko chodzi o wymianę osuszacza bo pow. 24'C na zewnątrz nie chłodzi jak powinno.
ciaplo1
Przeglądacz
Auto:: BMM 07.
Imię:: Przemek
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: ciaplo1 »

Możesz spokojnie rozpiąć, nic się nie zatrze.
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Gerardos »

Pamiętaj tylko by odpiete rurki zakleić choćby taśmą izolacyjną , i filtr który kupisz musi być fabrycznie zapakowany ,odpowiednio zamknięte ( zakręcone ) króćce przyłączeniowe , jeśli będą otwarte filtr nie nadaje się do montażu .
VWariaT
Zaawansowany

Dzięki za cenne informacje. Teraz spokojnie można zaplanować wymianę. :20:
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Zapchany filtr osuszacza może dławić przepływ czynnika R134a
ale to nie musi być 100 % przyczyna słabej wydajności chłodniczej .

Wymiana pomoże - nie zaszkodzi . Ale sprawdzaliście kimę a dokładnie ciśnienia sprężarki LP i HP na maszynie ?

To też wiele nie kosztuje a da jakiś pogląd na sprawę .
VWariaT
Zaawansowany

Zaglądał tam Jedaro więc temat jest już znany :)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

turek pisze:(raczej jest jeden typ osuszacza chociaż głowy nie dam
raczej nie jeden a min 3 występują więc nr chłodnicy jak najbardziej się przyda
Gerardos pisze:Pamiętaj tylko by odpiete rurki zakleić choćby taśmą izolacyjną ,
w touranie nie ma żadnych króćców, rurek przy osuszaczu w zależności od wersji albo wchodzi w chłodnice rurka jak pompka ( są 2 wersje długości itd.) od roweru albo jest wkład i wtedy jest zaślepka
Gerardos pisze:filtr który kupisz musi być fabrycznie zapakowany ,odpowiednio zamknięte ( zakręcone ) króćce przyłączeniowe , jeśli będą otwarte filtr nie nadaje się do montażu .
jeśli będzie otwarty ponad 2 h może już go wyrzucić
Maciej_F pisze:ale to nie musi być 100 % przyczyna słabej wydajności chłodniczej
pewnie że tak przyczyn może być mnóstwo np. będzie zagięty gdzieś przewód lub źle zarobiony jak był wymieniany lub chłodnica może być gdzieś wgnieciona i nie widać i wiele jeszcze można zacząć wyliczać

ale jak nie był nigdy wymieniany osuszacz to warto od niego też zacząć ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Jeśli układ nie był rozszczelniony na dość długo to osuszacz nie będzie robił tu problemu. Rozpięcie układu na kilka dni nawet nie spowoduje uszkodzenia tego osuszacza. Nie sądzę by on robił problemy. Zresztą skąd ta wilgoć w nim miałaby się znaleźć?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
VWariaT
Zaawansowany

Zacznę od osuszacza i zobaczymy co ewentualnie dalej będzie go bolało.
Awatar użytkownika
Gerardos
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
Imię:: Gerard
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Gerardos »

wesol pisze:Rozpięcie układu na kilka dni nawet nie spowoduje uszkodzenia tego osuszacza.
wesol pracuje w klimatyzacji i wentylacji od ponad 20 lat , chyba coś tam wiedzy liznąłem i twierdze ,że w tym przypadku nie wiesz o osuszaczu nic , ponieważ : ( regułka ze szkoleń ) filtr osuszający został zaprojektowany w taki sposób aby pochłaniać wilgoć już od chwili jego rozhermetyzowania. Na czas transportu i magazynowania osuszacze napełniane są azotem i zachowują swoje własności. Jeżeli w wyniku niewiedzy lub zaniedbania pozostawimy otwarty osuszacz choćby na 20-30 min przed jego montażem to niestety jest on już bezużyteczny i nie zabezpiecza układu w sposób właściwy! Ta sama zasada dotyczy osuszaczy niewymienionych w układach, które były rozszczelnione (np. podczas naprawy sprężarki czy wymiany skraplacza)

-- Pt kwi 13, 2018 21:45 --
wesol pisze: Zresztą skąd ta wilgoć w nim miałaby się znaleźć?
Np.przy pracach serwisowych takich jak dobijanie klimy czy chociażby przy sprawdzeniu ciśnienia w układzie , to takie dwie pierwsze czynności które spowodują że wilgoć dostaje się do układu .Mogą Ci także nabić klimę czynnikiem z odzysku .
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

Gerardos pisze:
wesol pisze:Rozpięcie układu na kilka dni nawet nie spowoduje uszkodzenia tego osuszacza.
wesol pracuje w klimatyzacji i wentylacji od ponad 20 lat , chyba coś tam wiedzy liznąłem i twierdze ,że w tym przypadku nie wiesz o osuszaczu nic , ponieważ : ( regułka ze szkoleń ) filtr osuszający został zaprojektowany w taki sposób aby pochłaniać wilgoć już od chwili jego rozhermetyzowania. Na czas transportu i magazynowania osuszacze napełniane są azotem i zachowują swoje własności. Jeżeli w wyniku niewiedzy lub zaniedbania pozostawimy otwarty osuszacz choćby na 20-30 min przed jego montażem to niestety jest on już bezużyteczny i nie zabezpiecza układu w sposób właściwy! Ta sama zasada dotyczy osuszaczy niewymienionych w układach, które były rozszczelnione (np. podczas naprawy sprężarki czy wymiany skraplacza)

-- Pt kwi 13, 2018 21:45 --
wesol pisze: Zresztą skąd ta wilgoć w nim miałaby się znaleźć?
Np.przy pracach serwisowych takich jak dobijanie klimy czy chociażby przy sprawdzeniu ciśnienia w układzie , to takie dwie pierwsze czynności które spowodują że wilgoć dostaje się do układu .Mogą Ci także nabić klimę czynnikiem z odzysku .
Dokładnie. Sama zasada działania osuszacza dyskwalifikuje go jeżeli był rozszczelniony te 30min bo juz pochłonął wilgoć z powietrza wiec można go wcale nie zakładać.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

To pokaż mi zakład który tak robi. A i jeśli 30 minut to już po osuszaczy to nawet w telewizji jak oglądasz program to zauważysz że jak dorabiali właśnie ten element do układu to robili to dużo dłużej a zaślepki na osuszaczy były już ściągnięte. Przecie nikt tu nie mówi że rozkręcam układ i nie leje wodę na układ ani na deszczu tego nie robię. Gdyby to takie było wrażliwe to byśmy tego w ASO tak nie robili. To co powinni się robić nieco się różni dość często od tego co się wykonuje. Nawet układ się przedmuchuje azotem by pozbyć się wody. Ile razy w lato wymieniałem skraplacz bo dziurka byla od kamyczka i co osuszacz nie wymienialiśmy i klima chodziła poprawnie i nawet po latach nie było z nią problemu.

Może oczekujmy niech kolega wymienił ten element i jeśli nie pomoże to się wtedy wykażesz i klimę naprawisz. Tylko tak by może nie wydał z tysiaka czy dwa.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

wesol pisze:A i jeśli 30 minut to już po osuszaczy to nawet w telewizji jak oglądasz program to zauważysz że jak dorabiali właśnie ten element do układu to robili to dużo dłużej a zaślepki na osuszaczy były już ściągnięte.
a kto powiedział że w tv pokazują dobrze ?? naoglądają się durnych programów...

30 minut to może i przesada ale tak liczy się od 2 h w zależności jaki masz typ osuszacza i jego budowę
wesol pisze:jeśli nie pomoże to się wtedy wykażesz i klimę naprawisz
nie musisz być arogancki każdy chcę tu pomóc a nie zaszkodzić

przeglądając forum zauważyłem jedną rzecz i nie tylko ja bo już mi sporo osób mówiło o Tobie

że pewnie masz na drzwiach napisane że "jak czegoś nie wiesz to pytaj Pawła"

:ok:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
ODPOWIEDZ