centralny zamyka i mruga przy otwartych drzwiach

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Hejka Panowie,

ostatnio zdarzyło mi się zauważyć, że pomimo otwartych drzwi (wszystkich poza kierowcy), klikając "zamknij" na pilocie, centralny się uzbraja i mruga migaczami.
w międzyczasie wymiałem zamki w drzwiach ale wydaje mi się, że wcześniej, przed wymianą, inaczej się to zachowywało.

przykładowo: przy otwartych drzwiach, czy tez klapie, zamykając auto z pilota, sterownik nie dawał sygnału światłami - zamykały się te drzwi które były fizycznie domknięte, a dla mnie brak sygnału świetlnego był ważną informacją, że coś jest jednak nie domknięte - teraz mruga za każdym razem.

czy to jest coś co można zakodować?
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Re: centralny zamyka i mruga przy otwartych drzwiach

Post autor: GASIOR997 »

Sygnał świetlny można wyłączyć i włączyć w bordnetz. Ja mam włączone bo wiem czy przycisnąłem czy nie. A jak bym zrobił tak jak ty . Ze zamknął jedne drzwi a 3 zostawił otwarte. To przy zamknięciu mrugnęło by zamknęło te jedne drzwi. ale zaraz wył by alarm i mrugały by wszystkie kierunki.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: centralny zamyka i mruga przy otwartych drzwiach

Post autor: swimmer »

szacun za odpowiedź na post z przed poł roku - kurcze kompletnie o tym zapomniałem, a że szykuje się zmiana borda to zobacze kodowanie na nowo ;)
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

GASIOR997 pisze:Sygnał świetlny można wyłączyć i włączyć w bordnetz. Ja mam włączone bo wiem czy przycisnąłem czy nie. A jak bym zrobił tak jak ty . Ze zamknął jedne drzwi a 3 zostawił otwarte. To przy zamknięciu mrugnęło by zamknęło te jedne drzwi. ale zaraz wył by alarm i mrugały by wszystkie kierunki.
A tego mrugania nie koduje się przypadkiem w komforcie? Przynajmniej w naszych starszych autach gdzie bord i komfort to dwa oddzielne moduły.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ODPOWIEDZ