Szarpanie, przerywanie dławienie pomiędzy 1800-2400 obrotów
-
spidi23
- Początkujący
- Auto:: Touran 1T3 CFHC DSG 13/14
- Imię:: Damian
- Podziękował: 5 razy
Szarpanie, przerywanie dławienie pomiędzy 1800-2400 obrotów
Witam!
Panie/Panowie problem/pytanie/prośba o pomoc...
Pacjent to 1T3 '14 2.0 TDI CFHC + DSG.
Pewnego razu wjeżdżając z węzła na autostradę odczułem dziwne, aczkolwiek mocne szarpnięcie na 2gim biegu i okolicy 2000 obrotów.
Było to już kilka tysięcy kilometrów temu, ale do dziś nic się nie zmieniło, czyli ani nie pogorszyło, ani nie polepszyło.
Sytuacja wygląda następująco.
Na 1 biegu nie ma szarpnięcia, lub jest ledwo wyczuwalne, aczkolwiek odczuwam delikatne przymulenie silnika do ~ 2200 obrotów.
Na 2 i 3 jest najgorzej. Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu przy np 2000 obrotów następuje mocne zadławienie(przerwanie), szarpnięcie i dalej auto jedzie już jak należy.
na 4 biegu jest to jeszcze wyczuwalne lecz juz mniej.
Na 5 i 6 jest delikatnie wyczuwalne szarpnięcie, bardziej powiedziałbym zadławienie, dla mnie zauważalne, ale nie uciążliwe.
Jeżdżąc powyżej 2400 obrótów jest wszystko ok, tak samo jak i podczas wypalania dpf, wtedy wraca moc na 1 biegu poniżej 2200 obrotów, nie ma żadnych szarpnięć na innych biegach.
Wg mnie klasyczny objaw EGR, ale...
10000km temu został on wymieniony na nowy, oryginał VW, a usterka ma miejsce od jakieś 6000km. Nie ma żadnych błędów, wszystkie testy EGR na VCDS kończą się sukcesem.
Auto odpala bez problemu, nie ma żadnych wibracji na postoju, raz tylko, już chwilę temu odpaliło jakoś tak pół sekundy dłużej niż zwykle.
Filtr paliwa i powietrza zmieniony jakieś 15 tkm temu.
Tourana używam głównie na autostradach i nie boję się wyższych obrotów, więc odrzucam opcję zasyfionego EGR.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Ewentualnie, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zlogować? Na co zwrócić uwagę?
Mechanicy poki co rozkladaja rece i najchętniej wymieniliby znowu EGR, ale bez pewnosci rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
Panie/Panowie problem/pytanie/prośba o pomoc...
Pacjent to 1T3 '14 2.0 TDI CFHC + DSG.
Pewnego razu wjeżdżając z węzła na autostradę odczułem dziwne, aczkolwiek mocne szarpnięcie na 2gim biegu i okolicy 2000 obrotów.
Było to już kilka tysięcy kilometrów temu, ale do dziś nic się nie zmieniło, czyli ani nie pogorszyło, ani nie polepszyło.
Sytuacja wygląda następująco.
Na 1 biegu nie ma szarpnięcia, lub jest ledwo wyczuwalne, aczkolwiek odczuwam delikatne przymulenie silnika do ~ 2200 obrotów.
Na 2 i 3 jest najgorzej. Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu przy np 2000 obrotów następuje mocne zadławienie(przerwanie), szarpnięcie i dalej auto jedzie już jak należy.
na 4 biegu jest to jeszcze wyczuwalne lecz juz mniej.
Na 5 i 6 jest delikatnie wyczuwalne szarpnięcie, bardziej powiedziałbym zadławienie, dla mnie zauważalne, ale nie uciążliwe.
Jeżdżąc powyżej 2400 obrótów jest wszystko ok, tak samo jak i podczas wypalania dpf, wtedy wraca moc na 1 biegu poniżej 2200 obrotów, nie ma żadnych szarpnięć na innych biegach.
Wg mnie klasyczny objaw EGR, ale...
10000km temu został on wymieniony na nowy, oryginał VW, a usterka ma miejsce od jakieś 6000km. Nie ma żadnych błędów, wszystkie testy EGR na VCDS kończą się sukcesem.
Auto odpala bez problemu, nie ma żadnych wibracji na postoju, raz tylko, już chwilę temu odpaliło jakoś tak pół sekundy dłużej niż zwykle.
Filtr paliwa i powietrza zmieniony jakieś 15 tkm temu.
Tourana używam głównie na autostradach i nie boję się wyższych obrotów, więc odrzucam opcję zasyfionego EGR.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Ewentualnie, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zlogować? Na co zwrócić uwagę?
Mechanicy poki co rozkladaja rece i najchętniej wymieniliby znowu EGR, ale bez pewnosci rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Szarpanie, przerywanie dławienie pomiędzy 1800-2400 obro
Słuchaj miałem to samo że przy 2 tyś obrotów tak jakby sie dławił i szarpał. Okazało sie że wirnik w turbinie miał duży luz i potrafił sie zawieszać. Spróbuj iść tym tropem,bo ja zregenerowałem turbo i problem znikł.
Daj znać czy problem sie rozwiązał
Daj znać czy problem sie rozwiązał
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
A bierze ktoś pod uwagę taki bzdet jak elektrozaworek na Listwie CR?
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
spidi23
- Początkujący
JacaTouran, w zasadzie to nie, również żaden mechanik tego tez nie zasugerował.
Postaram się go na weekendzie sprawdzić.
Z nowości : odłączenie przepływomierza osłabia troszeczkę auto, ale również całkowicie likwiduje jakiekolwiek szarpania i skoki mocy. Odłączenie przepływki zamyka rownież na stale EGR, co wg mojej wiedzy jest logiczne, bo przecież ona nim steruje.
Szykuje sie weekend testowy
Postaram się go na weekendzie sprawdzić.
Z nowości : odłączenie przepływomierza osłabia troszeczkę auto, ale również całkowicie likwiduje jakiekolwiek szarpania i skoki mocy. Odłączenie przepływki zamyka rownież na stale EGR, co wg mojej wiedzy jest logiczne, bo przecież ona nim steruje.
Szykuje sie weekend testowy
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jacek sugeruje zawór regulujący ciśnienie na szynie. I przy wszelakich falowaniach to sprawa też jest o tyle prosta że czujnik ciśnienia można śmiało monitorować w liście danych czyli widzimy jakie jest ciśnienie. Ale problemy z zaworkiem scv to znany temat w wielu markach z systemem CR. Przyczyną są zazwyczaj zabrudzenia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
konradkry
- Użytkownik
- Auto:: Toledo 1,9 BXE-
- Imię:: Konrad
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
No ale chyba nie ma problemu by zrobić test drogowy i to sprawdzić.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Widać jest...
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- wesol
- Władca postów
Generalnie to system CR jest tak prostym układem że już chyba prościej się nie da. Powstał mniej więcej za czasów hitlera aczkolwiek nie było takiej technologii do jego realizacji. Ale pomysł sam wtedy powstał. Prosta sprawa bo ciśnienie paliwa jest cały czas podawane bardzo duże a wtryski na w miarę krótkich przewodach paliwowych by nie było ani falowania ani spadku cisnienia. Wtrysk uruchamiany alektrycznie więc największą bezwładność to sam zawór we wtrysku bo elektryka działa z prędkością światła. Bajka system. Każda generacja cr to podbijanie ciśnienia oraz cykli wtryskowych.
A diagnozowanie takie niby trudne. Jeśli mnie pamięć nie myli w czasie rozruchu na szynie musi być ciśnienie 300-350 bar a dalej już to do ponad 2000 bar. Jest paliwo pod właściwym ciśnieniem to musi to chodzić. Every itp sprawy to na szybkiego się odpina i test drogowy robi.
A diagnozowanie takie niby trudne. Jeśli mnie pamięć nie myli w czasie rozruchu na szynie musi być ciśnienie 300-350 bar a dalej już to do ponad 2000 bar. Jest paliwo pod właściwym ciśnieniem to musi to chodzić. Every itp sprawy to na szybkiego się odpina i test drogowy robi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
konradkry
- Użytkownik
Za tą prędkością światła to przegioles. Prąd jest trochę wolniejszy.
-
spidi23
- Początkujący
konradkry pisze:No ale chyba nie ma problemu by zrobić test drogowy i to sprawdzić.
No i niestety muszę się tu z JacaTouran zgodzić. Aktualnie mam do dyspozycji najprostszego ELM327 oraz Deplhi nie zapisujące logów, czyli całe nic.JacaTouran pisze:Widać jest...
Podglądnąłem natomiast z użyciem powyższych, wartości przepływomierza, czujnika na listwie CR, EGR i Turbo.
W przypadku pierwszych dwóch, wartości zadane od aktualnych praktycznie się nie różnią podczas jazdy jak i na postoju. Turbo i EGR także na powyższych programach nie zachowują się jakoś anormalnie.
Odkryłem jednak coś jeszcze innego, czego wcześniej nie zauważyłem - posłuchajcie proszę tego "chrobotania" zaczynającego się od 2tys. obrótów. W trakcie jazdy tego nie słychać, natomiast przy równych 2200 obrotów pojawiają się odczuwalne na kierownicy wibracje.
Film
Z zewnątrz nie jestem w stanie dokładnie określić skąd ten dźwięk dobiega, jest praktycznie niesłyszalny przy podniesionych obrotach silnika, w środku wyraźniejszy jest od strony kierowcy.
Czyżby kolega xXxBOSMANxXx był najbliższy rozwiązania problemu?
Zdaję sobię sprawę, że bez konkretnych logów to niestety takie trochę wróżenie z fusów.
wesol - dziękuję za wyjaśnienie wątku o CR.
Pozdrawiam serdecznie!
- wesol
- Władca postów
Ech. Wróć do podstawówki bo coś chyba nie skumales. To jak wygląda rozmowa. Wg ciebie telefoniczna albo może lepiej- załączają włącznikiem prąd by zaświecić światło to co żarówka oddalona od włącznika powiedzmy setki kilometrów zapala się sekundy a może minuty po załączeniu włącznika?konradkry pisze:Za tą prędkością światła to przegioles. Prąd jest trochę wolniejszy.
Przyjmuje się prędkość światła tak jak prędkość światła jest taka sama w próżni i w gazie i w cieczy. Prędkość dźwięku jest różna w różnych ośrodkach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... a od kiedy prąd płynie w próżni, gazie i cieczy ? panie "fizyku" ?wesol pisze:Przyjmuje się prędkość światła tak jak prędkość światła jest taka sama w próżni i w gazie i w cieczy.
... to tak dla ścisłości...
E.O.T
-
konradkry
- Użytkownik
Ja to mam braki od samego przedszkola, dziwię się ze nauczyłem się w ogóle pisać.
A wiedzieliście ze Kopernik też była kobieta.
A wiedzieliście ze Kopernik też była kobieta.
- wesol
- Władca postów
Polecam poczytać co choćby pisują na elektrodzie o prędkości prądu. Same elektrony nie ganiają tak że z jednego końca kabla na drugi. Niestety dużo zależy od izolacji ale co tu pisać jak ktoś myśli że prąd płynie tak powoli to Putin z trampem to by gadali jak głuchy telefon w przedszkolu u mojego syna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
wesol pisze:Polecam poczytać co choćby pisują na elektrodzie o prędkości prądu
... a ja polecam załozyć osobny temat, każdy sie wypowiedział więc proszę już bez OT