RNS300 zmiana języka na angielski

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
rudek5
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

RNS300 zmiana języka na angielski

Post autor: rudek5 »

Da się to zrobić samemu bez wizyty u jakiegos specjalisty ? wersja angielska by mi stykneła, po niemiecku nic nie kminie :(
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Po włożeniu płyty z nawigacja w opcjach szukaj funkcji ze słowem "sprache". Tam zmień sobie na angielski. Ja tak zrobiłem ostatnio i śmiga. A jak nie będzie Ci szło to w instrukcji obsługi radia jest napisane jak zmienić. Mozna sciagnać z neta w jezyku polskim :ok:
rudek5
Początkujący
Kontakt:

Post autor: rudek5 »

a bez płty da sie to zrobić?
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Z tego co wyczytałem chyba nie, zwłaszcza ze chyba tylko po włożeniu płyty pojawia sie opcja zmiany języka w funkcjach. Ale poszukaj w ustawieniach w menu głownym radia badź nawigacji.
Awatar użytkownika
Rafał288
Użytkownik

Post autor: Rafał288 »

Czyli też mam problem ,chciałem zmienić język na angielski z niemieckiego ale widzę że bez płyty kiszka :cry:
-Lvkasz-
Początkujący

Post autor: -Lvkasz- »

Ja zmieniłem język na angielski, po przez wejście w menu na komputerze w zegarach.
Awatar użytkownika
Rafał288
Użytkownik

Ja zmieniłem język na angielski, po przez wejście w menu na komputerze w zegarach.
Lvkasz możesz wstawić jakiś opis jak to zrobić ? :/
z góry dzięki
-Lvkasz-
Początkujący

Nie ma sprawy. Ja miałem wszystko po Niemiecku. Jak masz po prawej stronie kierownicy te przyciski, którymi włączasz wycieraczki, sterujesz komputerem, na początku tego przełącznika masz taki przycisk, który klikasz w dół lub w górę, zmieniasz nim informacje na komputerze, jakie spalanie itp. Przytrzymujesz ten przycisk parę sekund w górę i na wyświetlaczu w zegarach pojawia ci się całe menu i tam wybierasz Język (oczywiście całe menu będzie w języku niemieckim) i tam wybierasz angielski. Masz tam parę języków do wyboru. Jeśli już wybierzesz ten, który chcesz to radio czy nawigacja będzie już w tym języku, samo się zmieni.
Jeżeli będziesz miał dalej jakieś pytania to pisz. :)
Awatar użytkownika
Rafał288
Użytkownik

-Lvkasz-,
Dzięki za pomoc teraz to co innego :brawa:

:piwo:
-Lvkasz-
Początkujący

Nie ma sprawy :)
buchlc
Auto:: Touran,1.9TDI,2009
Imię:: Łukasz

Re: RNS300 zmiana języka na angielski

Post autor: buchlc »

Witam, Czy są jakieś szanse na zmianę języka w RNS300 bez płyty? Gdyż nie posiadam takiej, a niestety w radiu mam język francuski... Niestety zmiana języka w komputerze nie pomaga, chociaż niektórzy pisali, że powinna.
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

buchlc pisze:Witam, Czy są jakieś szanse na zmianę języka w RNS300 bez płyty? Gdyż nie posiadam takiej, a niestety w radiu mam język francuski... Niestety zmiana języka w komputerze nie pomaga, chociaż niektórzy pisali, że powinna.
Tylko płytka niestety. Wersja mapy nie istotna. I zapraszamy do powitalni.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
ggu
Przeglądacz
Auto:: 1T2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: ggu »

-Lvkasz- pisze:Jeśli już wybierzesz ten, który chcesz to radio czy nawigacja będzie już w tym języku, samo się zmieni.
Chyba trzeba to doprecyzować: W radiu w ustawieniach języka oprócz konkretnych języków jest także ustawienie "Auto". Podejrzewam, że tylko gdy język RNS300 jest ustawiony na "Auto", to po zmianie na FIS zmieni się też radio.
Piszę to, bo właśnie dziś zmieniałem w Touranie 2007 i mimo zmiany na FISie na angielski, w radiu nie zmieniło się i było po niemiecku (auto z Niemiec). Dopiero po wejściu w SETUP -> Menusprache i wybraniu English, radio zażądało płyty z nawigacją i po wczytaniu danych z płyty język zmienił się na angielski.
Prawdopodobne jest też, że nawet jeśli ktoś ma ustawione w RNS "Auto" i nigdy wcześniej nie zmieniał języka na FIS, to i tak płyta od nawigacji będzie potrzebna jednorazowo przy zmianie.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Koledzy, przerabiałem temat na swoim aucie.
Jeśli masz radio RNS 300 to do każdorazowej zmiany języka potrzebujesz płytę z mapami dedykowanymi do tego radia (kraj czy rejon obojętny).
Czy to zmiana z poziomu menu radia czy​ FISa, przy próbie zmiany języka radio prosi o płytkę.

Niestety też miałem język niemiecki a płytki brak.
Płytę z mapami pożyczyłem przez forum. Dodam jeszcze, że mapy pod RNS 300 są tak zabezpieczone, że nie idzie zrobić użytecznej kopii.
serek781
Auto:: Touran 2007 r 2.0 CNG
Imię:: Daniel

Post autor: serek781 »

Witam. Mam podobny problem z radiem. Mianowicie posiadam auto ze Szwecji i po zmianie języka menu na angielski w radiu został język szwedzki. Czy jest ktoś z forumowiczów ( najlepiej Warszawa lub mazowieckie), kto posiada płytkę z mapami? Nie widzi mi się kupować plytę żeby jednorazowo zmienić język.

pozdrawaim
ODPOWIEDZ