Odgrzybianie klimy.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
Odgrzybianie klimy.
Witajcie.
Powiedzcie mi jak dobrac sie do sktaplacza klimatyzacji?
Jestem posiadaniu pewnego specyfiku, który aplikuje się bezpośrednio na skraplacz a nie w nawiewy.
Podpowie ktoś gdzie go szukać i jak sie tam dobrac?
Przez filtr kabinowy nie widze dostepu...
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Powiedzcie mi jak dobrac sie do sktaplacza klimatyzacji?
Jestem posiadaniu pewnego specyfiku, który aplikuje się bezpośrednio na skraplacz a nie w nawiewy.
Podpowie ktoś gdzie go szukać i jak sie tam dobrac?
Przez filtr kabinowy nie widze dostepu...
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: Odgrzybianie klimy.
Parownik zapewne. Po dywanem pasażera i plastikiem bocznym jest gumowa rurka która mozesz wprowadzić rurkę.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Przez rurkę odpływowa to nie widzę sensu. Lepiej wyciągnąć filtr kabinowy klapkę sama zaślepia a specyfik dawkować wlotem powietrza na podszybiu czyli z zewnątrz. Oczewiscie nadmuch kabiny czyli wiatrak musi tłoczyć powietrze. To najlepsza opcja dezynfekcji klimy. Żadne tam psikanie w kratki. Tu jak ustawimy nadmuch dość mocno to regulując kierunek nadmuchu (szyba przednia lub środkowy lub na nogi) możemy rozprowadzić specyfik od początku układu aż do samego końca. Oczewiscie są też metody na czyszczenie samego parownika oraz nagrzewnicy. Tu zazwyczaj jest preparat w postaci piany dostępny gęstej. Nawet czasem trzeba wiercić w tunelu w dolnym położeniu otwór by pianą z brudem miała gdzie ujść. W zestawie jest zaślepka by ten otwór po operacji zatkać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
ja demontowałem boczny plastik od pasażera wyciągałem czujnik w bocznej scianie i przez ten otworek dozowałem srodki do dezynfekcji .
Napsikałem i zostawiałem na 15 minut aż skapie i powtórka i tak 2-3 razy
Napsikałem i zostawiałem na 15 minut aż skapie i powtórka i tak 2-3 razy
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Rafał
No wlasnie ja mam preparat firmy BIZOL i jest on w postaci gestej piany, ktory aplikuje sie wlasnie bezposrednio na parownik. A ktorędy dokladnie jest z zewnątrz zasysane powietrze do kabiny? A demontaz wentylatora wnetrza nie da mi dostepu do parownika. Dal bys kolego jakies zdjecie w ktorym miejscu zdemontowac plastki zeby dobrac sie do miejsca o ktorym piszesz?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
boczny plastik tunelu koło nóg pasażera.
Lub wyjmij filtr kabinowy poświeć latareczką i kieruj wężyk z preparatem w środkową część
Lub wsadź wężyk przytrzaśnij go klapką nawiew na fulla i dozujesz preparat.
Wszystkie opcje i tak są prowizoryczne i na chwile ,bo żaden preparat nie wyczyści w 100% parownika.
najlepsze czyszczenie = demontaż
Lub wyjmij filtr kabinowy poświeć latareczką i kieruj wężyk z preparatem w środkową część
Wszystkie opcje i tak są prowizoryczne i na chwile ,bo żaden preparat nie wyczyści w 100% parownika.

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Gdzieś mam pdf z rysunkami bo w fordzie była jakaś akcja takiego czyszczenia i taka pianą naprawdę wylatywał normalnie obornik. Tylko to musi dołem wypływać bez nadmuchu bo pujdzie w tunele nadmuchowe.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Szukaj manuala w postach kolegi z forum-
Tomasz_W-wa
Ps.tak jak inni piszą plastik koło nóg pasażera z tunelu trzeba zdjąć,wymacać gumowy wąż, wetknąć wężyk od Bizolu w plastikowy króciec na ktorym był wąż. Nie zapomnij zamknąć w schowku otworu od klimatyzacji bo preparat potrafi też tam wydmuchać. Polecam komorę filtra kabinowego też potraktować.
Tomasz_W-wa
Ps.tak jak inni piszą plastik koło nóg pasażera z tunelu trzeba zdjąć,wymacać gumowy wąż, wetknąć wężyk od Bizolu w plastikowy króciec na ktorym był wąż. Nie zapomnij zamknąć w schowku otworu od klimatyzacji bo preparat potrafi też tam wydmuchać. Polecam komorę filtra kabinowego też potraktować.
Ostatnio zmieniony ndz lip 01, 2018 21:23 przez hagio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Dobry jest Bizol C30 w poprzednim aucie stosowałem i było ok, tylko spryskiwałem sam parownik i przez drożny odpływ właśnie leciał żur, po wszystkim na końcu wspomagałem się powietrzem sprężonym takim do komputerów w puszcze bo brak kompresora.
-
- Auto:: Touran 1,6 MPI 2003r
- Imię:: Przemek
WItam. Podłącze się.Lewik pisze:boczny plastik tunelu koło nóg pasażera.
Chcę użyć tego preparatu Bizol c30. Według powyższych sposobów dobrze rozumiem, że dozowanie ma odbyć się tylko po stronie pasażera od dołu? Po wyjęciu starego filtra pyłkowego? Czy tak? Nie ma możliwości zaaplikowania preparatu od góry gdzieś, tak by na pewno trafił na parownik? Ten boczny plastik tunelu, czy on łatwo się demontuje? W którą stronę najlepiej go przesuwać?
Nie jestem oblatany w budowie silnikow samochodowych, a tym bardziej powiązanych układów zeń, zatem wybaczcie błahe pytania. "Jak krowie na granicy" - tak mi wyjaśnijcie.
-
- Początkujący
- Auto:: vw caddy3 1.9 tdi bls
- Imię:: jupiter
- Podziękował: 2 razy

Tak jak już inni opisywali ,nie jest to przecież trudne i nie ma w tym żadnej filozofii .
To prosta sprawa. Tak jak przy wymianie filtra pyłkowego, wyjmujesz go a następnie wprowadzasz rurkę z dyszą rozpylającą od preparatu w stronę parownika (w stronę tunelu do końca ile możesz ). Dozujesz preparat i czekasz aż preparat zrobi swoje. Przed tym sprawdź drożność kanału odprowadzającego wodę od parownika na zewnątrz auta .