Uh Pomocy, VW Touran 1.4 tsi

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Heystranger
Auto:: Vw Touran, 1.4 tsi, 2009
Imię:: Kat

Uh Pomocy, VW Touran 1.4 tsi

Post autor: Heystranger »

A więc pomyślałam że tu spróbuję, może ktoś miał podobny problem...
Posiadam VW Touran 1.4 tsi rocznik 2009
Problemy zaczęły się od zapalenia się kontrolki engine check w czasie dłuższej trasy.
Auto wylądowalo u mechanika.. Bo i tak mialo tam iść.. Ale z innego powodu. Mechanik powiedział że to tylko jakiś błąd w elektronice i że nic się nie dzieje. Skasował błąd i odebrałam auto. W dniu wyjazdu do domu znów się zapaliła kontrolka :// a więc auto poszło do mechanika w miejscu zamieszkania... Po dłuższej trasie.
I od tego momentu się pogorszyło.
Auto zaczęło drgac... Jedynie przy postoju. W czasie jazdy nie.
Na komputerze..
Błędy były między innymi 1. Za małe doładowanie 2. Za tłuste paliwo(._. ) mechanik stwierdził że ten drugi błąd jest przez ten pierwszy.. Podejrzewał świece.. Były do Wymiany. Po wymianie świec nie było zmian.. Mechanik stwierdził że trzeba sprawdzić cylindry (?) te też wymienilam :| auto nadal jest w tym. Samym stanie... A nawet gorszym. Bardziej drży, nie ma pełnej mocy i dziś zaczął wylatywac biały dym. Mechanik podejrzewał teraz turbine. Na 100% pojadę do innego bo ten wydaje się nieznac zbytnio :| ale chciałam zapytać czy ktoś miał coś podobnego lub czy ktoś coś podejrzewa.
Malo fachowe wypowiedzi ale nie znam się na autach sorry. :/ :|
Ostatnio zmieniony śr lip 25, 2018 21:54 przez Heystranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Uh Pomocy

Post autor: misiek775 »

Heystranger pisze:Malo fachowe wypowiedzi ale nie znam się na autach sorry.
Po takim opisie nasuwa mi się tylko jeden możliwa usterka - awaria samochodu.
Za mało konkretów, nr blędów, jaki przebieg itp
Heystranger

Wiem mało info błąd z mojej strony ale i tak muszę odwiedzić innego mechanika jak już napisałam, ten po prostu niewie co ma robić :|
Przebieg koło 180. 000
Numerów błędów niemam, głupio że ich nie zapisałam ale zazwyczaj ktoś inny zajmuje sie dla mnie moim autem u mechanika... Dlatego niepomyslalam aby zapisać/sfotografować.
Inne konkrety hmm. Przy 3000 obrotach auto traci całkiem siłę. Silnik głośniej działa, jeszcze nie jak traktor ale niedaleko mu do tego. Można usłyszeć ciche szmer których wcześniej niebylo. Przy postoju silnik ma. Obroty 600-700...
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

1,4 TSi i 180 tys, Nie chce cie załamywać ale to jest pewnie kres Twojego silnika. Niestety. I tak ładnie dociągnął.

pozdro
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

A tytuł czego dotyczy? Sprecyzuj bo inaczej kosz.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: Uh Pomocy, VW Touran 1.4 tsi

Post autor: yox »

Heystranger pisze:Mechanik stwierdził że trzeba sprawdzić cylindry (?) te też wymienilam auto nadal jest w tym. Samym stanie... A nawet gorszym.
... tytuł: "Wymiana cylindrów i co dalej ?" :D
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Dziwne że pyta amatorów - nas zamiast zapytać mechanika który mu majstruje w aucie. Tak jakby zamiast pytać chirurga o wycięcie migdałków szedł do piguły i się radził. Zresztą nie powinien zapłacić nawet złotówki za taką naprawę która nie przynosi poprawy. Napewno w ASO by nie zapłacił.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Panowie trochę wyrozumiałości dla Kobiety :ok: jesli ktoś nie zauważył.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Fakt nie przyuwazylem. Jednak trzeba myśleć i niestety nie cackac się i łokciami rozpychać że tak powiem u mechanika.
Ostatnio zmieniony czw lip 26, 2018 16:44 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Heystranger

Pytałam 'amatorów' przez to że akurat trafiłam na mechanika który po prostu próbuje naprawić mi samochód metoda prób i błędów. Wczoraj wysłał mnie do domu samochodem który niebyl naprawiony a nawet był w gorszym stanie. Gdy zauważyłam drgania w aucie i biało szary dym z tyłu zawróciłam do warsztatu . Muszę odwiedzić inny warsztat bo ten nieumie naprawić mi auta. Auto było podłączanie do komputera 2 razy. Za drugim razem wyszledl blad z cewkami(?) I nic poza tym. Zostały wymienione a auto jak było tak jest. Turbina uh wszystkie połączenia, kable itd zostało sprawdzone.. Wszystko jest ok. Ale ja wątpię temu warsztatowi. Jeszcze nigdy nie zdazyło mi się aby w warsztacie nie umieli naprawi usterki :| Dziś machanik planuje wymienić filter paliwa(?). Niewiem czy to coś to da ale niech zrobi to i wybieram się do innego warsztatu. Jeśli tylko to moje biedne auto dojedzie i przy tym nie zepsuje go bardziej :'/
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No ale rozumiem że nic za te usługi nie płacisz?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
Imię:: Mariusz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Post autor: JustMar »

Heystranger pisze:Pytałam 'amatorów' przez to że akurat trafiłam na mechanika który po prostu próbuje naprawić mi samochód metoda prób i błędów. Wczoraj wysłał mnie do domu samochodem który niebyl naprawiony a nawet był w gorszym stanie. Gdy zauważyłam drgania w aucie i biało szary dym z tyłu zawróciłam do warsztatu . Muszę odwiedzić inny warsztat bo ten nieumie naprawić mi auta. Auto było podłączanie do komputera 2 razy. Za drugim razem wyszledl blad z cewkami(?) I nic poza tym. Zostały wymienione a auto jak było tak jest. Turbina uh wszystkie połączenia, kable itd zostało sprawdzone.. Wszystko jest ok. Ale ja wątpię temu warsztatowi. Jeszcze nigdy nie zdazyło mi się aby w warsztacie nie umieli naprawi usterki :| Dziś machanik planuje wymienić filter paliwa(?). Niewiem czy to coś to da ale niech zrobi to i wybieram się do innego warsztatu. Jeśli tylko to moje biedne auto dojedzie i przy tym nie zepsuje go bardziej :'/
Uszczelka pod głowicą ?? nie ubywa płyny chłodzącego ?? Zatkana odma ?? Przeczytaj artykuł w poniższym linki . W tych silnikach występował wadliwy napinacz łańcucha rozrządu i łańcuch który się za szybko rozciąga . Również wariator zmiennych faz rozrządu należy do nadmiernie usterkowych elementów – jego awarię zwiastuje „dieselowski” klekot. Napisz czy bierze olej i jeśli tak to ile ?? Masz podaną lokalizację Niemcy ?? Tam naprawiasz auto ?? Ja bym sugerował sprawdzenie szczelności pierścieni tłokowych oraz zaworów w głowicy. W niemczech taka naprawa będzie nie opłacalna ale w Polsce to jeszcze może mieć sens. Na pewno proponuję zmianę mechanika i żądaj zwrotu pieniędzy gdyż usterka nie została usunięta . A wymiana elementów na chybił-trafił jest nieprofesjonalna. :omatko:
Rozumiem Twoje wkurzenie , sam borykałem się z problemem Silnikowym w moim Touranie , na szczęście trafiłem na mechanika , który lubi wyzwania i do póki nie jest pewny gdzie tkwi problem nie wymienia pół auta i nie bierze pieniędzy do póki nie naprawi .

Dlaczego samochód dymi na biało?
http://informator.zumi.pl/jak-naprawic/ ... ialo/5543n
Heystranger

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, te pomocne i te mało pomocne :D ;D pojechałam do innego mechanika, aż mnie załamał ale trudno.. Podejrzewałam to po czytaniu o Touranach 1.4 tsi... Łańcuch rozrządu się rozciagnal. :( do wymiany... straszne rzeczy. Teraz jedyne co mi zostaje to naprawy w PL bo w Niemczech się nie opłaca... :shock: :/ :cry:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Oby diagnoza była poprawna. Żeby później nie było że auto dalej nie jedzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ