Czynnik - klimatyzacja - ubytek
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Czynnik - klimatyzacja - ubytek
Nie dopytałem przy nabijaniu to teraz forumowych ekspertów muszę. Czynnika wchodzi 530 g odessali 370 g. Czy 160 straty na 2 lata to normalne czy mam się czymś martwić ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Czynnik - klimatyzacja - ubytek
Raczej nienormalne. Trzeba raczej będzie poczekać gdzie jest nieszczelność bo słabo widzę namierzenie źródła wycieku.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
jak dla mnie to nie masz czym tyle to potrafi brakować po roku w "sprawnych" układach w touraniemiemik pisze:Czy 160 straty na 2 lata to normalne czy mam się czymś martwić ?
ubywanie czynnika na rok to tak ok 10-15 %
w swoim prywatnym uzupełniam co roku i w tym roku brakowało mi 68g więc do prawnych 40g jeszcze trochę

zapewniam Cię, że nawet zaraz bo bezpośrednim nabiciu nie ściągniesz wszystkiego

- wesol
- Władca postów
Norma 10% owszem jest ale po pierwsze zaklady teraz nie moga ot tak uzupelniac czynnika. Musza sie spowiadac z ilosci czynnika. Tak wiem kombinuja wszyscy i wiemy jak to jest. Taki ubytek raczje normalny nie jest tak jak konsumpcja oleju w silnikach 1 litra na 1000 km. Slabo chyba to wyglada ze co wymiana oleju musialbys dolac juz 15 litrow oleju co nie. Wg producenta jest wszystko przecie okej.
Poza tym chyba wiesz ze majac powiedzmy 550 gram chlodzenie masz maksymalnie wydajne i przy juz obecnych tem zewnetrznych na poziomie 33 stopni ledwo co daje rade ta klima chyba ze jedziesz juz z 30-40 minut. Jaka bedzie wydajnosc gdy po roku bedziesz mial 400 gram czy po 2 latach bedzie juz 250 gram. Podpowiem ci. przy sprawnej pelnej klimie masz z wylotu kratek jakies 3-5 stopni celcjusza a pezy 200-220 gramach to bedzie gdzies ze 15 stopni. Wiem bo sprawdzalem moze nie konkretnie w touranie ale w roznych innych markach modelach. Jedne z wydajnieszych klim ma ford. W focusie potrafilo parownik pokryc lodem tak ze powietrze nie dawalo rady sie przebic. Oczewiscie to musial jechac jakis handlowiec z Poznania do Szczecina itp trasy. Wiem bo takie auta przyjmowalem, robilem.
Mam Golfa 4 tdi ASZ juz bedzie cos kolo 6-7 lat i ja w tej klimie nic kompletnie nie robilem. Poprzedni wlasciciel wymienil rurke ta nieszczesna co sie rpzeciera w tym modelu i wierzcie mi ze tam klima mrozi jak wsciekla, lepiej jak w touranie.
A i po mojemu to moze gdzies ubywac np na oringu na polaczeniu przewodow bo t dosc czeste jest.
Poza tym chyba wiesz ze majac powiedzmy 550 gram chlodzenie masz maksymalnie wydajne i przy juz obecnych tem zewnetrznych na poziomie 33 stopni ledwo co daje rade ta klima chyba ze jedziesz juz z 30-40 minut. Jaka bedzie wydajnosc gdy po roku bedziesz mial 400 gram czy po 2 latach bedzie juz 250 gram. Podpowiem ci. przy sprawnej pelnej klimie masz z wylotu kratek jakies 3-5 stopni celcjusza a pezy 200-220 gramach to bedzie gdzies ze 15 stopni. Wiem bo sprawdzalem moze nie konkretnie w touranie ale w roznych innych markach modelach. Jedne z wydajnieszych klim ma ford. W focusie potrafilo parownik pokryc lodem tak ze powietrze nie dawalo rady sie przebic. Oczewiscie to musial jechac jakis handlowiec z Poznania do Szczecina itp trasy. Wiem bo takie auta przyjmowalem, robilem.
Mam Golfa 4 tdi ASZ juz bedzie cos kolo 6-7 lat i ja w tej klimie nic kompletnie nie robilem. Poprzedni wlasciciel wymienil rurke ta nieszczesna co sie rpzeciera w tym modelu i wierzcie mi ze tam klima mrozi jak wsciekla, lepiej jak w touranie.
A i po mojemu to moze gdzies ubywac np na oringu na polaczeniu przewodow bo t dosc czeste jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Dzięki panowie. Nie będę już czekał ponad dwa lata z dobiciem tylko co roku będę jeździł i obserwował co i jak - zobaczymy za rok. Albo na propan się przerzuce
zgodnie z modą yutubowa ; - żartowałem.

-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
ja serwisuję co dwa lata i za każdym razem brakuje ok 40-60 g - nigdy więcej. więc te Twoje 160 g to sporo.
- wesol
- Władca postów
40 to się już wlicza w te tzw odświeżenie bo w przewodach też coś tam jest.
Jeszcze dodam że dziś bawiłem się i nabijalem układ (nie w Turku) właśnie gazem LPG. Całkiem dobrze klima chłodzi. Zresztą co się dziwić jak całe USA na propan-butan śmiga w klimach.
Jeszcze dodam że dziś bawiłem się i nabijalem układ (nie w Turku) właśnie gazem LPG. Całkiem dobrze klima chłodzi. Zresztą co się dziwić jak całe USA na propan-butan śmiga w klimach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
no coś Tywesol pisze:Norma 10% owszem jest ale po pierwsze zaklady teraz nie moga ot tak uzupelniac czynnika. Musza sie spowiadac z ilosci czynnika.

I Ty uważasz że tak mega sprawny był ten układ skoro zamarzał parownik?? znasz budowę układu??wesol pisze:Jedne z wydajnieszych klim ma ford. W focusie potrafilo parownik pokryc lodem tak ze powietrze nie dawalo rady sie przebic. Oczewiscie to musial jechac jakis handlowiec z Poznania do Szczecina itp trasy. Wiem bo takie auta przyjmowalem, robilem.
Strażnik prawa??wesol pisze:Jeszcze dodam że dziś bawiłem się i nabijalem układ (nie w Turku) właśnie gazem LPG. Całkiem dobrze klima chłodzi. Zresztą co się dziwić jak całe USA na propan-butan śmiga w klimach.
wesol przeczytaj swoją wypowiedź i zastanów się co porównujesz do golfa IV jeśli dobrze pamiętam wchodzi 750-800g a do Tourana 525gwesol pisze:Mam Golfa 4 tdi ASZ juz bedzie cos kolo 6-7 lat i ja w tej klimie nic kompletnie nie robilem. Poprzedni wlasciciel wymienil rurke ta nieszczesna co sie rpzeciera w tym modelu i wierzcie mi ze tam klima mrozi jak wsciekla, lepiej jak w touranie.
a ja podpowiem Ci, że mało który touran schodzi poniżej 5wesol pisze:Podpowiem ci. przy sprawnej pelnej klimie masz z wylotu kratek jakies 3-5 stopni celcjusza

Jakby co to ja to się nie znam tak sobie nabijam licznik postów z nudów

- wesol
- Władca postów
Poprostu układ zamarzał bo w lato handlowcy śmigali z włączoną klima cały czas. Jadąc tak dłuższy czas potrafił się parownik skuć lodem. Na serwisie klient mówił że z kratek nie c nie leci jakby wiatrak nie dmuchał. Większość zakładów specjalizujących się w naprawach klim, lodówek itp ci powie że ford ma klimę która najniżej schodzi.
Nie wiem co ma do tego wszystkiego to ile czynnika wchodzi do układu. To czy jest w Vivaro 400 g czy w Vectrze 900 g nie ma znaczenia do działania, czy wydajności klimy.
Nie wiem co ma do tego wszystkiego to ile czynnika wchodzi do układu. To czy jest w Vivaro 400 g czy w Vectrze 900 g nie ma znaczenia do działania, czy wydajności klimy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Nie wiem czy w autach jest tak samo ale kilkukrotnie mieliśmy przypadek w pracy (na przestrzeni paru lat), że klima w serwerowi zlodowaciała (zarosła lodem). Serwisant stwierdził, że była nieodpowiednia ilość czynnika (nieodpowiednie ciśnienie) - już nie pamietam czy za mało czy za dużo. Zrobił tak aby była odpowiednia ilość czynnika i klima działała całymi dobami normalnie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- wesol
- Władca postów
Nie, ilość nie ma takiego wpływu że jak naboje szybko w aucie więcej jak na wlepie to będzie bardziej chłodzić. I focus też nie ma w klimie kilograma a chłodzi mocno. Generalnie jest taka tendencja eko czyli tak żeby klima śmigała na niedużej ilości czynnika. I tak jak mi się przypomina z opla to Vectra B miała chyba coś koło 900 gram zaś już następna generacja jak viki C czy też bliźniacza astra H miała tego czynnika coś koło 400-500 gram. Nawet chyba bywały autka po 350 czy 370 gram ale czy corsa czy coś innego to nie pamiętam. Jak mocno chłodzi to zależne jest od konstrukcji parownika.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 14 razy
Czy Vcds-em można sprawdzić ile pozostało czynnika w układzie jaki jest ubytek?
- wesol
- Władca postów
Jeszcze fajnie by było widzieć ciśnienie to na niskim bo to jest także bardzo istotne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 14 razy
Ale to na włączonej klimie czy wyłączonej? jest prawidłowe 6-7bar? czyli w blokach pomiarowych?Lewik pisze:nie sprawdzisz
Podglądniesz tylko ciśnienie ok 6-7 bar