Witajcie,
Wiele for przegrzebałem i mimo, że problem był poruszany, nie znalazłem tematu, który został doprowadzony do końca, może tu się uda.
VW Touran 1 1.9 101? KM AVQ manual
Podczas jazdy auto zaczeło mi szarpać, od łagodnych przerwań do takich, że nie dało się jechać. Stało się max w godzinę. Dodatkowo jak już się zatrzymałem, przy próbie ruszenia samochód od razu gaśnie, nawet przy minimalnym oporze.
-Na wstecznym da się jakoś ruszyć, nie odcina silnika od razu przy puszczaniu sprzęgła.
-Na biegu jałowym silnik pracuje równo, chociaż wydaje mi się, że chodzi inaczej.
-Różnica jest przy odpalaniu, palił na strzała, a teraz musi chwilkę pokręcić.
-ciągle świeci się kontrolka ESP.
http://turbodiesel.hswg.pl/sprawdzenie- ... lniku-tdi/
Wg tego poradnika, odczyty mieszczą się w normie poza jednym wyjątkiem.
Grupa 018 na jałowym jest 0, po przegazowaniu gdy spada z obrotów wynik 128 na każdym
Sprawdzałem różnice z i bez przepływomierza, działa, nawet podmieniałem z innego wozu. Zawór egr i przepustnica też działa. Pompa w baku też ok.
Po wykasowaniu błędów po paleniu bez wtyczek, vcds nic mi nie wykrywa.
Nie wiem za co się złapać, nie chcę w ciemno wymieniać wtrysków... Może to jakiś czujnik, wrażliwe miejsce na wiązce
-- Wt sie 07, 2018 22:33 --
Up.
Nie dodałem, że świeżo kupiłem Tourana, winny był zabity filtr paliwa, aż się kleił i ledwo puszczał paliwo dalej. Wtryski i pompa też to odczuły. Oddanie wozu na rezerwie i pewnie lipne paliwo/brak wymiany filtra sprzedającego się do tego przyczyniły. Dodatkowo ciągle otwarty EGR, pęknięty przewód odma-dolot/komunikat abgas.. dołożyły swoje.
Problem rozwiązany.
[Rozwiązany] Silnik gaśnie przy puszczaniu sprzęgła 1.9 AVQ
-
krzysztof.7
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003
- Imię:: Krzysztof
-
mlodyenduro
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
- Imię:: Andrzej
Re: [Rozwiązany] Silnik gaśnie przy puszczaniu sprzęgła 1.9
Nie wiem czy problem rozwiązany czy też nie ale napisze Ci co ja mam w swoim 1.9 tdi avq. Mianowicie również w grupie 18 jak puszczę gaz wyskakują cyfry 128 jakby Ciebie. U mnie problem jest inny mianowicie mam drgania nieregularne na ciepłym silniku. Drgania ustają praktycznie całkiem jak załączę klime albo jak stoję z górki. Sprawdziłem wtryski o turbo wszystkie odczyty mam poprawne. Mechanicy zwalają na dwumas. Dodatkowo jak jest zimny podczas ruszania mam drgania na sprzegle :-( Obroty mi nie faluja ale jeszcze się zastanawiam nad wyczyszczeniem egr bo może on coś fiksuje. Żadnych błędów nie mam. Kiedyś miałem problem z abs i esp ale samo się uspokoiło chyba błąd czujnika prędkości koła albo był zabrudzony.
Jak masz jakiś pomysł na to wszystko daj znać może razem coś rozkminimy :-)
Pozdrawiam
Jak masz jakiś pomysł na to wszystko daj znać może razem coś rozkminimy :-)
Pozdrawiam