wiecznie brudna szba
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2006 (BKC)
- Imię:: Grzesiek
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
wiecznie brudna szba
witam, panowie mam problem
może dla części z Was wyda się to śmieszne, ale dla mnie to problem
problem to brudna przednia szyba od środka. umyje ją płynem do szyb porządnie wypucuje, i są maziaki. Po jakimś czasie zacząłem myć płynem i później dodatkowo odtłuścić i dalej są maziaki
ale największy problem polega na tym że wytrę porządnie szybę, w dzień jest okej, a po zmroku wychodzi gdzie są plamy jeszcze więc mikrofibra w dłoń i wycieram a po kilku sekundach, maziaki są ponownie
nawet ciepły nadmuch ich nie zlikwiduje
macie Jakiś pomysł jak to zwalczyć?
może dla części z Was wyda się to śmieszne, ale dla mnie to problem
problem to brudna przednia szyba od środka. umyje ją płynem do szyb porządnie wypucuje, i są maziaki. Po jakimś czasie zacząłem myć płynem i później dodatkowo odtłuścić i dalej są maziaki
ale największy problem polega na tym że wytrę porządnie szybę, w dzień jest okej, a po zmroku wychodzi gdzie są plamy jeszcze więc mikrofibra w dłoń i wycieram a po kilku sekundach, maziaki są ponownie
nawet ciepły nadmuch ich nie zlikwiduje
macie Jakiś pomysł jak to zwalczyć?
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: wiecznie brudna szba
Jakiego płynu używasz? Jakich mikrofibr używasz? Dedykowanych do szyb tzw. waflowych? Jeżeli zwykłych mikrofibr to jedną myjesz, a drugą docierasz, czy używasz tylko jednej? Myjesz szyby w rękawiczkach? Dłonie są zazwyczaj trochę tłuste i na forum kosmetykaaut.pl z reguły proponują mycie szyb w rękawiczkach np. nitrylowych.
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
mikrofibra ze sklepu np biedronka
płyn do mycia szyb z alkoholem, clin
tak, myje jedna ścierką, drugą trę do sucha
płyn do mycia szyb z alkoholem, clin
tak, myje jedna ścierką, drugą trę do sucha
- gordon
- ____________________
No to może spróbuj jakiś lepszy płyn do szyb np.: NIELSEN BLUE WINDOW CLEAN II, ja po nim nie mam żadnych mazów, a żona jak zobaczyła to mi butelkę z garażu do domu zabrała. Albo chociaż użyj mikrofibry waflowej do mycia. Wierz mi że sam si.ę zdziwiłem jaka jest różnica po zmianie tylko mikrofibry.
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
- kazan13
- Zaawansowany
- Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
zwykły płyn do mycia szyb i zwykły papier - ręcznik papierowy, wycierasz do sucha - żadnych mazajów i smug, ważne - u mnie nikt nie pali.
-
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 TDI BMM BMM
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja używam do mycia szyb płynu do spryskiwaczy. Stosowałem różne "domowe" płyny do mycia szyb i zawsze pozostawały jakieś smugi. Odkąd używam płynu do spryskiwaczy jak ręką odjął.
- gordon
- ____________________
Jakiś konkretny czy jakikolwiek?lukaszww pisze:Ja używam do mycia szyb płynu do spryskiwaczy. Stosowałem różne "domowe" płyny do mycia szyb i zawsze pozostawały jakieś smugi. Odkąd używam płynu do spryskiwaczy jak ręką odjął.
-
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 TDI BMM BMM
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Zwykły płyn do spryskiwaczy z Biedronki. Właśnie wróciłem z myjni, przeleciałem wszystkie szyby i nie ma ani jednej smugi. Dodatkowo ściereczka z mikrofibry.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
A co to jest"szba"?
Spróbuj po umyciu nałożyć preparat antypatra też pomaga.

Spróbuj po umyciu nałożyć preparat antypatra też pomaga.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Ja używam płynu do mycia szyb firmy Karcher, żonie kupiłem tą maszynkę do mycia okien i spróbowałem w touranie poprostu rewelacyjny jest ten płyn , ja pryskam na szybę i wycieram ręcznikiem papierowym,zero jakichkolwiek smug czy innych dziwnych śladów na szybie. płyn można zakupić w każdym markecie. Ja kupuję w mrówce
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- Grzesiek3253
- Przeglądacz
szefie kochany, wczoraj odebrałem w sklepie paczuszkę z płynem, i ścierki waflowe, przy okazji pare gratów do woskowaniagordon pisze:No to może spróbuj jakiś lepszy płyn do szyb np.: NIELSEN BLUE WINDOW CLEAN II, ja po nim nie mam żadnych mazów, a żona jak zobaczyła to mi butelkę z garażu do domu zabrała. Albo chociaż użyj mikrofibry waflowej do mycia. Wierz mi że sam si.ę zdziwiłem jaka jest różnica po zmianie tylko mikrofibry.
różnica mycia szyby, teraz a wcześniej KOLOSALNA
szyby czyste jak nigdy
dziękuję i polecam

- Tomas99
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI DSG 2018
- Imię:: Tomasz
Czasem zdarza sie ze ciezko jest odtluscic przednia szybe.
Powodow moze byc klika i zwykle zwiazane sa z nasza nieuwaga.
Jak juz klika osob wspomnialo sa liczne sposby ale czesto umykaja nam najprostsze detale.
Nalezy pamietac ze mikrofibra do szyb musi byc idealnie czysta, dobrze jest miec kilka sztuk, ktore uzywamy tylko i wylacznie do szyb tak by nie pozostawic na nich sladow wosku lub innych srodkow ktore moga narobic balaganu na szybie.
Najlepiej uzywac recznikow waflowych do czyszcznia i dobrych mikrofibr do polerowania (przed pierwszym uzyciem mikrofibry i reczniki powinny zostac wyprane).
Oprocz recznikow wspomnianych juz we wczesniejszych postach polecam rowniez Gyeon WaffleDryers w rozmiarze 600mm 400mm, ktore sa mniejsze od standardowych dzieki czemu latwiej sie pracuje we wnetrzu auta. Do finalnego wypolerowania szyb polecam male mikrofibry 400mm x 400mm ale o wiekszej gramaturze 360 g/m², ktrore dobrze sie sprawdzaja w polerowaniu powierzchni. Co sie tyczy zas plynow do szyb to ze wszystkich ktore uzywalem do tej pory najlepszy jest Auto Finesse Crystal. Nie uzywalem innego srodka ktorym pracowalaoby sie tak latwo. Minusem jest zapach ale ten szybko sie ulatnia.
Powodow moze byc klika i zwykle zwiazane sa z nasza nieuwaga.
Jak juz klika osob wspomnialo sa liczne sposby ale czesto umykaja nam najprostsze detale.
Nalezy pamietac ze mikrofibra do szyb musi byc idealnie czysta, dobrze jest miec kilka sztuk, ktore uzywamy tylko i wylacznie do szyb tak by nie pozostawic na nich sladow wosku lub innych srodkow ktore moga narobic balaganu na szybie.
Najlepiej uzywac recznikow waflowych do czyszcznia i dobrych mikrofibr do polerowania (przed pierwszym uzyciem mikrofibry i reczniki powinny zostac wyprane).
Oprocz recznikow wspomnianych juz we wczesniejszych postach polecam rowniez Gyeon WaffleDryers w rozmiarze 600mm 400mm, ktore sa mniejsze od standardowych dzieki czemu latwiej sie pracuje we wnetrzu auta. Do finalnego wypolerowania szyb polecam male mikrofibry 400mm x 400mm ale o wiekszej gramaturze 360 g/m², ktrore dobrze sie sprawdzaja w polerowaniu powierzchni. Co sie tyczy zas plynow do szyb to ze wszystkich ktore uzywalem do tej pory najlepszy jest Auto Finesse Crystal. Nie uzywalem innego srodka ktorym pracowalaoby sie tak latwo. Minusem jest zapach ale ten szybko sie ulatnia.
Everyday is a school day.