Demontaż panelu by wymienić radio VW Touran
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Demontaż panelu by wymienić radio VW Touran
Wiem, że panel jest zdejmowany, nie ma żadnych śrub trox. Z tego co czytałem są dwie techniki od góry lub od dołu. Może ktoś zdejmował i podzieli się jak ten panel zdjąć bez uszkodzenia, może gdzie podłożyć kliny. W "Sam naprawiam: jest to opisane, ale bezcenne są przecież doświadczenia.

Ostatnio zmieniony pn lip 09, 2012 13:28 przez cheles, łącznie zmieniany 2 razy.
- cheles
- Władca postów
A możesz mi napisać gdzie są te zaczepy jak się domyślam to po dwa na każdej ze stron bliżej końców.pabloxxx pisze:Jeżeli chodzi o ramkę wokół radia, ja zaczynam od dołu,
możesz użyć jakiegoś szerszego śrubokręta i podważać w pobliżu zatrzasków,
jest ich w sumie 8.
Ramka wygląda na delikatną szczególnie w górnej częściale najważniejsze podważać blisko zaczepów to nie pęknie
![]()
powodzenia
-
- Zaawansowany
- Auto:: TouranCross 2.0 CR CJFA
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 136 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Weź zacznij od dołu. Zaczepny są jakieś 2-3cm od krańca ramki. Najlepiej to zrobić szerszym śrubokrętem, delikatnie podważyć a później już do góry pójdzieJeżeli chodzi o ramkę wokół radia, ja zaczynam od dołu,
możesz użyć jakiegoś szerszego śrubokręta i podważać w pobliżu zatrzasków,
jest ich w sumie 8.
Ramka wygląda na delikatną szczególnie w górnej części ale najważniejsze podważać blisko zaczepów to nie pęknie
powodzenia
A możesz mi napisać gdzie są te zaczepy jak się domyślam to po dwa na każdej ze stron bliżej końców.

Ja dzisiaj właśnie zmieniałem Radio na RCD510 i ściągałem ramke, więc najlepiej śrubokrętem od dołu podważyć
- LYJO
- Władca postów
- Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
- Imię:: Olek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
cheles, od dołu sa mniej więcej na "wysokości" pokręteł, u góry też w podobnym rozstawieniu. Po bokach na wysokości srodka pokrętel klimy i dolnej części wyświetlacza.
Oczywiście to orientacyjne miejsca co podałem bo nie siedze teraz w samochodzie, żeby na tip top określic
Zacznij od dołu i w górę. Delikatnei bo pewnie zapieczone. Po wyciągnięciu nasmaruj sobie dziury z zaczepów smarem zeby na przyszłośc lepiej wychodziły
Oczywiście to orientacyjne miejsca co podałem bo nie siedze teraz w samochodzie, żeby na tip top określic

Zacznij od dołu i w górę. Delikatnei bo pewnie zapieczone. Po wyciągnięciu nasmaruj sobie dziury z zaczepów smarem zeby na przyszłośc lepiej wychodziły

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Zaczepy są w miejscach, gdzie widać żółte blaszki na zdjęciach.
Patent na zdjęcie taki:
Od dołu karta bankomatowa lub inna w miarę sztywna, mniej więcej na środku dolnych zaczepów. Odchylamy do siebie tak, żeby wcisnąć palec. Najpierw jeden, potem drugi i ciągniemu do siebie.
Teraz jest ciepło i plastik jest elastyczny, więc nie ma się co martwić o ułamanie panelu, chociaż jak się ciągnie, to jest chwila zawachania, bo wygląda to słabo ale będzie dobrze
Idzie ciężko, więc widziałem patent, że na drugi raz aby było lepiej, niektórzy delikatnbie natłuszczają te "zatrzaski" - blaszki.
Mam nadzieję, że pomogłem.

Patent na zdjęcie taki:
Od dołu karta bankomatowa lub inna w miarę sztywna, mniej więcej na środku dolnych zaczepów. Odchylamy do siebie tak, żeby wcisnąć palec. Najpierw jeden, potem drugi i ciągniemu do siebie.
Teraz jest ciepło i plastik jest elastyczny, więc nie ma się co martwić o ułamanie panelu, chociaż jak się ciągnie, to jest chwila zawachania, bo wygląda to słabo ale będzie dobrze

Idzie ciężko, więc widziałem patent, że na drugi raz aby było lepiej, niektórzy delikatnbie natłuszczają te "zatrzaski" - blaszki.
Mam nadzieję, że pomogłem.

- cheles
- Władca postów
Dla tych co będą pierwszy raz demontować ramkę parę porad w jednym poście:niko02 pisze:Wyciągnąłem razem z ramką i potem wypadł gdzieś na dywan, jednak usilne poszukiwania miały happy end mimo, że było ciemnopabloxxx pisze:niko02 chyba Ci dolnego zaczepu brakuje.
1. Nie proponuję demontować przy minusowych temperaturach, - niko02 słusznie zauważył, że w cieple ramka jest bardziej elestyczna.
2. Zacząć od dołu najlepiej podważyć palcami od środka przesywając się do krawędzi, a poźniej do góry.
3. Przed założeniem posmarować np: wazeliną techniczą, co ułatwi ponowny demontaż, celna uwaga Lyjo i także Turanka.
P.S Fakt, cieżko schodziła ale się udało.