Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni DSG
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni DSG
Witam kolegów!
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni DSG?Poziom oleju jest kluczowy w prawidłowej pracy skrzyni DSG.
Gdy jest za dużo to wiadomo-odkręcamy korek i nadmiar się wylewa.Ale gdy oleju jest za mało to już jest problem. Wprawdzie w VCDS można sprawdzić czy nie ma błędów ale fizycznie nie ma korka poziomu oleju. Znalazłem w necie poradnik i w nim pisze że należy podnieść auto na podnośniku ,położenie dźwigni P ,silnik załączyć, ma chodzić kilka minut i potem odkręcić korek spustowy(auto na chodzie) i jeżeli olej spływa kroplami to poziom OK ,jeśli wypływa strumieniem- za dużo, jeśli nie wypływa w ogóle to za mało. Czy to prawidłowa diagnoza?
Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni DSG?Poziom oleju jest kluczowy w prawidłowej pracy skrzyni DSG.
Gdy jest za dużo to wiadomo-odkręcamy korek i nadmiar się wylewa.Ale gdy oleju jest za mało to już jest problem. Wprawdzie w VCDS można sprawdzić czy nie ma błędów ale fizycznie nie ma korka poziomu oleju. Znalazłem w necie poradnik i w nim pisze że należy podnieść auto na podnośniku ,położenie dźwigni P ,silnik załączyć, ma chodzić kilka minut i potem odkręcić korek spustowy(auto na chodzie) i jeżeli olej spływa kroplami to poziom OK ,jeśli wypływa strumieniem- za dużo, jeśli nie wypływa w ogóle to za mało. Czy to prawidłowa diagnoza?
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Jeśli nie masz wycieków i skrzynia jest sucha to pewnie poziom oleju jest w porządku. Jeśli wiesz kiedy wymieniany był olej w skrzyni to bedziesz wiedział jak daleko jest do nastepnej wymiany. Jesli nie wiesz, najlepiej wymien olej jak najszybciej bo powinno sie go wymieniac co 60 tys. Jeśli sie to zaniedba przez złe smarowanie mozna uszkodzic skrzynie. Jak wymienisz sobie olej na nowy wtedy bedziesz wiedział ze masz prawidłowy jego poziom (tylko wymieniaj tam gdzie sie na tym znają) 
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Tak to najprostszy i skuteczny sposób. Jeśli olej nie będzie wypływał po odkręceniu to znaczy,że trzeba go dolać....zibi1961 pisze:Znalazłem w necie poradnik i w nim pisze że należy podnieść auto na podnośniku ,położenie dźwigni P ,silnik załączyć, ma chodzić kilka minut i potem odkręcić korek spustowy(auto na chodzie) i jeżeli olej spływa kroplami to poziom OK ,jeśli wypływa strumieniem- za dużo, jeśli nie wypływa w ogóle to za mało. Czy to prawidłowa diagnoza?
-
zibi1961
- Użytkownik
Martwi mnie poziom oleju ponieważ wymiana oleju w zeszłym roku nie przebiegła bez komplikacji. Umówiłem się z facetem na wymianę oleju i gość ten twierdził że ma ten przyrząd VW-na . Okazało się że ma przyrząd tzw. próżniowy który nie nadaje sie do DSG ponieważ skrzynia odpowietrza się automatycznie i nie można wytworzyć próżni. Olej był już spuszczony i nie miałem wyjścia.Olej został wtłoczony za pomocą ręcznej pompki i weszło go 5l. Teraz się trochę martwię że może być go za mało.Tak więc dla pewności to sprawdzę.Nabyłem od Jarry-go przyrząd jego konstrukcji i za jego pomocą spróbuje dolać i zobaczyć czy po dolaniu wypłynie .
- KamilGCZ
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Kamil
Re: Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni DSG
Panowie, gdzie ta ptrzyżąd można kupic. Proszę o namiry. Oczywiście nie mowie o orginalnym przyrządzie tylko zamienniku .
-
reqris
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0 tdi dsg, 2007
- Podziękował: 5 razy
Panowie, jeśli sprawdzę poziom oleju w dsg wykręcając korek i powiedzmy wyleci nadmiar. Zrobię jazdę testową poczekam aż ostygnie do odpowiedniej temperatury i sprawdzę ponownie i poleci znowu nadmiar którego teoretycznie już powinno nie być to czy w skrzyni ten olej się przelewa podczas jazdy do tej rurki spustowej i przy ponownym odkreceniu wylewa się to przelanie czy ja to źle rozumiem?
-
zibi1961
- Użytkownik
Po wymianie zapala się auto ,ustawia się dźwignię we wszystkich położeniach (jak w manualu) ,odkręcamy korek i spuszczamy nadmiar (musi być nadmiar ) i koniec .Olej rozchodzi się po całej skrzyni i ma prawo lecieć po jeździe chociaż skrzynia sama się odpowietrza . Podejrzewam ,że niewiele wyleciało ale jak tak będziesz sprawdzał to potem trzeba będzie powtórzyć procedurę napełniania oleju do odpowiedniego poziomu .Przy napełnianiu ważne jest żeby nalać więcej niż potrzeba i auto musi stać w miarę poziomo i jak spuścimy nadmiar to nie musimy martwić się o poziom oleju .Chyba że coś jest nie w porządku , skrzynia źle działa ,komputer zgłasza jakieś błędy.
-
michal8819
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2004
- Imię:: Michał
Witam wszystkim
Mam problem z Touranem 1.9 Tdi 105 km 2004 dsg
A mianowicie przy zmianie biegów jest mocne szarpniecie nie zawsze się to dzieje ale często.
Przy tym podczas jazdy faluje na obrotach.
Może to być wina niskiego poziomu oleju?
Oleju jeszcze nie wymieniałem był wymieniany przy 310-320 tyś teraz mam 380.
Komputer pokazał błąd
17100 czujnik prędkości wejściowej skrzyni biegów (G182) P0716 - 000
Niewiarygodny sygnał - sporadyczny
po skasowaniu wracał.
Proszę o pomoc.
A mianowicie przy zmianie biegów jest mocne szarpniecie nie zawsze się to dzieje ale często.
Komputer pokazał błąd
po skasowaniu wracał.
Proszę o pomoc.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
ten błądnie jest od poziomu oleju, więc ze tak powiem, nie myśl ze wymiana oleju tu pomożemichal8819 pisze:Witam wszystkim
Komputer pokazał błąd
po skasowaniu wracał.
Proszę o pomoc.
zwłaszcza jak błąd wraca
https://www.kolhosniki.ru/elsaonline&di ... xml_xsl--3
tu masz cos o tym G182
-
michal8819
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2004
- Imię:: Michał
Ok dzięki.
-- Wt sty 04, 2022 12:08 --
A to ten czujnik jest odpowiedzialny za to szarpanie?
-- Wt sty 04, 2022 12:08 --
A to ten czujnik jest odpowiedzialny za to szarpanie?
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
jak dostaje nie właściwe sygnały z czujnika to będzie szarpać, 60 tyś na oleju w dsg to czas najwyższy na wymianę
wymiany tego czujnika raczej sam nie ogarniesz
wymiany tego czujnika raczej sam nie ogarniesz