Problem z ciśnieniem oleju.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
lukasz
Początkujący
Auto:: Highline 2.0, CFHC, 2012
Imię:: Łukasz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Problem z ciśnieniem oleju.

Post autor: lukasz »

Cześć,

Opiszę moją historię i jeżeli jest na forum wątek, do którego nie trafiłem, a rozwiąże albo chociaż naprowadzi na rozwiązanie problemu to będę wdzięczny.

Auto posiadam od roku i zrobiłem około 20 tyś. od zakupu. Aktualny przebiego to 268k. km. i od około 4k km mam problem z niskim ciśnieniem oleju. Tak wiem - nie powinienem z tym problemem jeździć, ale do rzeczy.

W momencie zaświecenia się kontrolki ciśnienie oleju - wyłącz silnik udałem się do mechanika. Temat oczywiście znany i od razu manometr, ciśnienie max. 1.0 przy rozgrzanym silniku i obrotach 2tyś. Diagnoza - pompa oleju. Silnik posiadał pompę na pasku a nie na imbusie. Została zmieniona oryginalną używaną (niestety nie znam pochodzenia - kupiona przez mechanika). Po wklejeniu misku, zalaniu olejem ciśnienie niestety dalej na podobnym poziomie. Mechanik jeszcze raz zajrzał do miski i przyjrzał się panewkom. Niestety okazało się, że są zużyte - no więc wymiana panewek głównych + korbowodowych. Został też wyjęty wał i oddany do sprawdzenia czy nie trzeba wykonać szlifu. Wg. firmy wykonującej sprawdzenie wał był OK - obyło się bez szlifu. Złożenie i oddanie mi samochodu i powiedzenie, że jest OK. Niestety nie znałem pomiarów ciśnienia że jest OK. Cała naprawa przyniosła rezultat na około 1k. km. Po tym okresie znów pojawiła się kontrolka ciśnienia oleju. Mechanik, kóry wykonywał naprawę powiedział, że nic innego nie może być tylko czujnik ciśnienia oleju. Oddałem samochód na wymianę czujnika, ale wcześniej miało być zmierzone ciśnienie. Okazało się, że ciśnienie dalej jest słabe - tj. około 1.5 bara. Wymiana pompy po raz 2 na używaną z przebiegiem podobno około 100k km. PO włożeniu okazuje się, że silnik nie jest w stanie dać wyższego ciśnienia oleju niż 1.5 bara. Został wymieniony czujnik, ale mimo wszystko dalej mam za niskie ciśnienie.
Problem występuje teraz bardzo sporadycznie (bo ma prawo). Błąd ciśnienia oleju pojawia się na dobrze rozgrzanym silniku - tj. ponad 90 stopni, stałych obrotach 1400-1600 utrzymywanych podczas jazdy np. w korku i przyspieszeniu (zwiększenie obrotów) powoduje komunikat ciśnienia oleju. W przypadku gdy samochodem ruszamy energicznie błąd nie występuje.
Olej to motul 5w30. Wcześniej przed zakupem jeździł na longlife wymienianym w serwisach vw w Polsce.

Po konsultacji z 3 niezależnymi serwisami nikt nie chce podjąć się tematu naprawy, gdyż przypuszczalny koszt naprawy może przekroczyć koszt zakupu nowej jednostki napędowej. Z wymienianych przyczyn przez mechaników może być:
1) Turbina - chociaż w moim odczuciu dmucha tak samo jak wcześniej, nie odczuwam spadku mocy.
2) Szklanki - chociaż 1 mechanik mówi, że silnik pracuje ładnie i nie słychać odgłosów zużycia szklanek
3) Pompa oleju po raz kolejny.
4) zawór upustowy - każdy o nim mówi, ale z tego co udało mi się znaleźć informacje to takowy jest tylko w pompie.

W moim odczuciu po ostatniej wymianie pompy silnik pracuje jakby lepiej - czyt. ciszej, ale manometr mówi że jest to samo.

Za przekierowanie do postu, którym mogę znaleźć odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Przyznam, że jeżeli koszty naprawy będą sięgać około 2k złotych to zastanawiam się nad bloczkiem silnika.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Problem z ciśnieniem oleju.

Post autor: Dziadek13 »

lukasz pisze: Z wymienianych przyczyn przez mechaników może być:
1) Turbina - chociaż w moim odczuciu dmucha tak samo jak wcześniej, nie odczuwam spadku mocy.
Ale pluje olejem i obniża ciśnienie oleju.
Dalej można sprawdzić czy czasem ropa nie dostaje się do oleju przez uszkodzone uszczelniacze wtrysków i rozrzedza olej i też może być małe ciśnienie.
Sprawdzić umocowanie wałka rozrządu czy tam nie ma luzów.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie nie ma opcji takiej by turbo tak obniżyło ciśnienie oleju. Jakby wąż strzelil zasilający turbo to wtedy się zapali kontrolka.
Jeśli te pompy są okej to problem musi być na wale walkach rozrządu, zasilaniu popychaczy zaworowych itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
lukasz
Początkujący

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale jakby miabyć to turbo to już napewno bym o tym wiedział - zatarłbym je.

Pytanie - czy jeżeli myślimy o wałku rozrządu i popychaczach to możliwy jest aż taki ubytek ciśnienia? Czy słuchowo jestem w stanie usłyszeć, że "jest dziura w szklankach"?
Ernest1977
Auto:: TOURAN 2.0 tdi CFHC
Imię:: Ernest

Post autor: Ernest1977 »

Cześć.
Możesz napisać co było przyczyną niskiego ciśnienia?
czester-11
Początkujący
Auto:: Touran,BKD,2005
Imię:: sylwester

Post autor: czester-11 »

U mnie zapala la soe kontrolka co jakiś czas i gasla.
Zignorowalem to i się skończyło laweta. Przepuszczal simering na wale od strony rozrządu. LEKKO Był zapocony przewód ic w tym miejscu myślałem że to od turbo. Ale przytarla soe panewka na wale zaraz od rozrządu i po silniku
lukasz
Początkujący

cześć,

U mnie skończyło się wymianą silnika. Jeżdząc pół roku z zaświecającą się kontrolką w określonych sytuacjach to jak czekanie na lawetę. Decyzja zapadła, aby zdjąć miskę i zobaczyć jak wyglądają panewki po 10tys. od wymiany. Wyglądały tak jak te, które miały 260k. Nie szukałem dalej przyczyny tylko decyzja o wymianie całej jednostki napędowej.
Mój silnik ma być dalej reanimowany, osoby, które mi wymieniły, mają głowicę z innego silnika i mają z dwóch próbować zrobić 1. Dla mnie ekonomicznie nie było to opłacalne.

Touran po dostaniu nowego serca dostał też +30 KM i to jest fajne :)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

lukasz pisze:cześć,

U mnie skończyło się wymianą silnika. Jeżdząc pół roku z zaświecającą się kontrolką w określonych sytuacjach to jak czekanie na lawetę. Decyzja zapadła, aby zdjąć miskę i zobaczyć jak wyglądają panewki po 10tys. od wymiany. Wyglądały tak jak te, które miały 260k. Nie szukałem dalej przyczyny tylko decyzja o wymianie całej jednostki napędowej.
Mój silnik ma być dalej reanimowany, osoby, które mi wymieniły, mają głowicę z innego silnika i mają z dwóch próbować zrobić 1. Dla mnie ekonomicznie nie było to opłacalne.

Ale to żaden ratunek, poprostu poszedłeś na łatwiznę i to kosztowną, trzeba było oddać auto do dobrego mechanika który by to zrobił raz a porządnie, a tak jesteś parę tyś zł w plecy , jak dla mnie to nie do przyjęcia taka sytuacja

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
lukasz
Początkujący

marcyb3 pisze:
lukasz pisze:cześć,

Ale to żaden ratunek, poprostu poszedłeś na łatwiznę i to kosztowną, trzeba było oddać auto do dobrego mechanika który by to zrobił raz a porządnie, a tak jesteś parę tyś zł w plecy , jak dla mnie to nie do przyjęcia taka sytuacja

Kolego - czy możesz mi powiedzieć ile wydałem?
Znasz rozliczenie?
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Nie znam ale remont silnika i kupno drugiego nie kosztuje 1000 zł , siedzę w tym i znam ceny remontów jak i silników, więc nie mów że to jest wyście z sytuacji, bo tak naprawdę nie rozwązałeś problemu z silnikiem, poprostu poszedłeś na łatwiznę

był
Jest
lukasz
Początkujący

marcyb3 pisze:Nie znam ale remont silnika i kupno drugiego nie kosztuje 1000 zł , siedzę w tym i znam ceny remontów jak i silników, więc nie mów że to jest wyście z sytuacji, bo tak naprawdę nie rozwązałeś problemu z silnikiem, poprostu poszedłeś na łatwiznę

Kolego - jeżeli nie znasz to prosiłby o niekomentowanie w taki sposób.
Dla Ciebie to łatwizna a dla mnie podyktowana ekonomicznie decyzja - umiem dodawać i wiem ile w ramach takiej decyzji zaoszczędziłem.

Jak pisałem wyżej wymieniłem już panewki, teraz wyglądały jeszcze gorzej więc wiem jaki koszt jest remontu tego co już raz remontowałem i to też nie jest 1000 zł.

Cena roboczogodziny w Warszawie jest inna niż Jastrowie.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

A skąd wiesz ile w Jastrowiu kosztuje?? Nadal twierdzę że twoje rozwiązanie nie jest dobre, tak ogólnie to nie wiem skąd w tobie tyle agresji do mojej osoby, ja grzecznie do ciebie że nie potrzebnie wydajesz pieniądze, a ty robisz atak w kierunku mojej osoby, kończę rozmowę z tobą bo to do niczego nie prowadzi

był
Jest
lukasz
Początkujący

marcyb3 pisze:A skąd wiesz ile w Jastrowiu kosztuje?? Nadal twierdzę że twoje rozwiązanie nie jest dobre, tak ogólnie to nie wiem skąd w tobie tyle agresji do mojej osoby, ja grzecznie do ciebie że nie potrzebnie wydajesz pieniądze, a ty robisz atak w kierunku mojej osoby, kończę rozmowę z tobą bo to do niczego nie prowadzi

Nie powiedziałem, że wiem ile kosztuje roboczogodzina w Jastrowiu.
Nie jestem osobą, która chodzi na skróty - czyt. na łatwiznę i to te stwierdzenie ocenia mnie niezgodnie z prawdą. Ja nie zaglądam nikomu do portfela, a Ty się pofatygowałeś i oceniłeś.

Również kończę ten off-topic bo niestety Twój komentarz nie wniósł nic dla osób czyt. ten post w celu znalezienia rozwiązania problemu o podobnym charakterze.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert

Rzeczywiście znalazłeś rozwiązanie swojego problemu wymieniając silnik , zamiast znaleźć problem w poprzednim silniku, także też twierdzę że nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią do wątku

był
Jest
lukasz
Początkujący

marcyb3 pisze:Rzeczywiście znalazłeś rozwiązanie swojego problemu wymieniając silnik , zamiast znaleźć problem w poprzednim silniku, także też twierdzę że nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią do wątku

Jakbyś nie zauważył zostałem poproszony o odpowiedź, a Ty skomentowałeś nazywając mnie osobą chodzącą na skróty nie znając szczegółów. Postaraj się zrozumieć, że to Ty tą rozmowę skierowałeś na zły tor. Rozumiem, że jest to forum, na którym wymieniamy się doświadczeniami, pomagamy, ale nie oceniamy w chamski sposób czyiś decyzji.

Rozumiem, że na forum jestem juniorem, a Ty Ekseprtem - nie zwalnia Cię to z szacunku do innych użytkowników forum.
Zablokowany