Tylna klapa sie nie otwiera

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Magdalena-89
Auto:: VW Touran
Imię:: Magdalena

Tylna klapa sie nie otwiera

Post autor: Magdalena-89 »

Witam serdecznie,
Szukam pomocy. Od jakiegoś czasu zacinało mi się otwieranie tylnej klapy... Po kilku próbach udawało sie ją w końcu otworzyć jednak dwa tygodnie temu wysiadła na dobre. Od wewnątrz sie udaję jednak z zewnątrz nie puszcza wcale ( dla matki dwójki małych smrodków to żadna frajda wciskać przez siedzenia wózek i zakupy). Klapa z pilota nie otwierała się od momentu w którym go kupiliśmy. Mechanik powiedział,ze musiał wysiąść moduł otwierania w zewnetrznej klapie. Kiedyś komuś to zamawiał i kosztowała ta część około 500 zł jednak teraz nie może jej nigdzie dostać. Czy poratuje mnie ktoś i wie gdzie to dostanę? Mam Tura 2005 r. 2.0. Poeatuje ktos?
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Re: Tylna klapa sie nie otwiera

Post autor: VWariaT »

pierwsze co trzeba zrobić to wymontować klamkę z mikrostykiem. Moim zdaniem jest "zawalony" syfem i błotkiem i wystarczy tylko porządne czyszczenie i smarowanie.
Ja miałem podobną sytuację. Czasami pomagało puknięcie ręką w okolicy poniżej loga VW. W końcu zdemontowałem wszystko, przeczyściłem i hula do dzisiaj.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Magdalena-89
Auto:: VW Touran
Imię:: Magdalena

Post autor: Magdalena-89 »

Już ktoś nam to doradził, mąż to wyczyścił dwa dni było dobrze i znowu pojawił sie problem.
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Post autor: VWariaT »

No to trzeba wymienić mikrostyk na nowy. Ale to nie kosztuje 500pln :)
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
ODPOWIEDZ