Wymiana koła pasowego wału

czester-11
Początkujący
Auto:: Touran,BKD,2005
Imię:: sylwester

Wymiana koła pasowego wału

Post autor: czester-11 »

Witam,
Taka sytuacja podczas jazdy na autobahn zaczeło cos dziwnie ocierac z prawej strony po zjechaniu na prawe pobocze sprwdzeniu czy nic tam nie wisi auta juz nie mozna odpalic , ciezko kreci jakby akumulator slaby . auto na lawecie wrocilo do domu. Dzisiaj po sprawdzeiu zdiagnozowalem ze ociera wlasnie kolo pasowe walu po przekreceniu kluczyka i ruzeniu rozrusznikiem widac jak kolo ma odchyl na bok i slychac otarcie/przeskok.
Z tad moje pytanie czy to kolo jest z tlumikiem drgan i moglo sie rozjechac?

Druga sprawa to to ciezkie krecenie do momentu awarii auto palilo normalnie. tzn na zimnym o dlugim postoju ciezej ale to kwestia rozrusznika jak mniemam ale nie o tym chodzi mi o to ze po przekreceniu stacyjki na zaplon zauwazylem ze kierownica obraca sie bardzo lekko tak jak na wlaczonym silniku kiedy dziala wspomaganie. po wylaczeniu normalnie ciezko tak jak byc powinno. Z tad domniemam ze wspomaganie zabiera prad do rozrusznika dlatego nie ma sily krecic.

Ktos jest w stanie cos doradzic?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Wymiana koła pasowego wału

Post autor: wesol »

Kolego pisze się "stąd" nie ma takiego słowa jak "z tad".

Koło owszem może się rozejść na tej gumie tak że nawet jedna połowa poleci na asfalt. Awaria tego koła powoduje braki w napędzie na pasek czyli też i alternator. Na odpalanie raczej nie ma wpływu bo wtedy są same pobory pradu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
czester-11
Początkujący

Kolego przed "że" stawiamy przecinek ",". :)

No to już wiem koło do wymiany. Tylko co z tym wspomaganiem może być?
Normalnie powinno działać dopiero po odpaleniu silnika, bo tak to cały prąd pożera.
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Też miałem tak w jednym ze swoich touranów, że na samym zapłonie kierownica kręciła się lekko,ale tam miałem zabezpieczenie anty kradzieżowe dopóki i jak zrobiłem kombinacje do odpalenia(jeszcze na zapłonie) wspomaganie już nie działało,

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
czester-11
Początkujący

No u mnie nic takiego nie ma. Przynajmniej nic mi nie wiadomo i od 3 lat nic nie było. Spróbuję akumulator odłączyć może pomoże
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Mi też się parę razy trafiło że wspomaganiem działała mimo że auto nie było odpalone. Wykrywa elektronika podniesione napięcie i puszcza prąd na wspome pewnie. Tak przynajmniej bywało przy oplach z elektro-hydraulicznym układem
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
czester-11
Początkujący

A który bezpiecznik jest od wspomagania bo wyciągnąłem 11 i nie wyłącza go

-- Pn paź 29, 2018 17:08 --

W miejscu 11 w kabinie nie mam nawet wtyku na bezpiecznik. Wyciągałem też 18 w komorze i dalej prąd dostaje. Wspomaganie posiada przekaźnik może to on wali.

-- Wt paź 30, 2018 10:54 --

No to się niemiłe zdziwiłem. Po zdjęciu osłony rozrządu zobaczyłem że pasek jest za luźny zawsze był sztywny a teraz ma trochę luzu. Poluzowalem napinacz paska osprzętu i okazało się że koło jest całe ale ma luz na boki i wzdłużne razem z całą sruba która trzyma rozrzad do walu. Zdjolem koło i widać że zębata rozrządu wytarla już trochę materiału na obudowie z tyłu. Czy to panewka walu od strony rozrządu czy może jakieś łożysko jest jeszcze w tym uszczelnieniu walu które jest zaraz za zębata rozrządu.?

-- Wt paź 30, 2018 10:54 --

No to się niemiłe zdziwiłem. Po zdjęciu osłony rozrządu zobaczyłem że pasek jest za luźny zawsze był sztywny a teraz ma trochę luzu. Poluzowalem napinacz paska osprzętu i okazało się że koło jest całe ale ma luz na boki i wzdłużne razem z całą sruba która trzyma rozrzad do walu. Zdjolem koło i widać że zębata rozrządu wytarla już trochę materiału na obudowie z tyłu. Czy to panewka walu od strony rozrządu czy może jakieś łożysko jest jeszcze w tym uszczelnieniu walu które jest zaraz za zębata rozrządu.?
ODPOWIEDZ