Turan 2.0 TDI 170 km
-
tadzik134
- Auto:: touran 2.0 tdi 2007
- Imię:: Tadeusz
- Podziękował: 2 razy
Turan 2.0 TDI 170 km
Witam,
Jestem tu nowy, przepraszam że bez przywitania.
Kupiłem dziś Turana 2.0 TDI 170 km, przed zakupem byłem z poprzednim właścicielem w warsztacie, mechanicy stwierdzili, że autko jest w super stanie " brać bez zastanowienia" komputery cuda wszystko było robione.
Po zakupie po przejechaniu 90 km zapaliła się kontrolka poziomu płynu chłodniczego.
Pierwsza stacja płyn dolany, skontaktowałem się ze znajomymi mechanikami ( sam mało się znam), mówią dolej płynu, dojedz do domu ( jakieś 40 km). Po dojechaniu do domu płynu znowu było mniej. Dostałem rade, żeby samochód ostygł, dolać płynu, zobaczyć stan oleju, przejechać się cirka 30 km i sprawdzić czy nie zwiększył się stan oleju ? czy płyn nie ucieka do silnika. dojeżdżając po ok 30 km pod dom znowu zapaliła się kontrolka stanu płynu oraz zaczął kopcić na biało. w silniku go nie ma. Diagnoza prosta, ucieka do spalin - pęknięta głowica. Czy jest jakaś szansa na roszczenia? czy jestem w stanie coś udowodnić byłemu właścicielowi? czy to może być tak, że wlali jakichś uszczelniaczy i dopóki autko się nie zagrzało porządnie to wady nie było widać.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
Jestem tu nowy, przepraszam że bez przywitania.
Kupiłem dziś Turana 2.0 TDI 170 km, przed zakupem byłem z poprzednim właścicielem w warsztacie, mechanicy stwierdzili, że autko jest w super stanie " brać bez zastanowienia" komputery cuda wszystko było robione.
Po zakupie po przejechaniu 90 km zapaliła się kontrolka poziomu płynu chłodniczego.
Pierwsza stacja płyn dolany, skontaktowałem się ze znajomymi mechanikami ( sam mało się znam), mówią dolej płynu, dojedz do domu ( jakieś 40 km). Po dojechaniu do domu płynu znowu było mniej. Dostałem rade, żeby samochód ostygł, dolać płynu, zobaczyć stan oleju, przejechać się cirka 30 km i sprawdzić czy nie zwiększył się stan oleju ? czy płyn nie ucieka do silnika. dojeżdżając po ok 30 km pod dom znowu zapaliła się kontrolka stanu płynu oraz zaczął kopcić na biało. w silniku go nie ma. Diagnoza prosta, ucieka do spalin - pęknięta głowica. Czy jest jakaś szansa na roszczenia? czy jestem w stanie coś udowodnić byłemu właścicielowi? czy to może być tak, że wlali jakichś uszczelniaczy i dopóki autko się nie zagrzało porządnie to wady nie było widać.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Turan 2.0 TDI 170 km
Oczywiście że możesz odstąpić od umowy, bez podania przyczyny , masz na to dwa tygodnie
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
Jest
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
No nie wiem. Kiedyś się mówiło że dwa dni ale to też jeśli są wady ukryte. Tak to raczej może być problem. Tak to bym każdy film na DVD sobie kupił i następnego dnia oddawał.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Ferguss
- ____________________

- Auto:: Touran
- Imię:: Michał
Mechanik u którego byłeś był wskazany przez właściciela auta czy sam wybrałeś?
-- Pt lis 16, 2018 10:00 --
Poczytaj dodatkowo o rękojmi
https://autakrajowe.com.pl/106/ile-trwa ... od-uzywany
Ale z doświadczenia wiem, że każde pismo które będziesz wysyłał do kolesia niech sporządzi Ci prawnik.
-- Pt lis 16, 2018 10:00 --
Poczytaj dodatkowo o rękojmi
https://autakrajowe.com.pl/106/ile-trwa ... od-uzywany
Ale z doświadczenia wiem, że każde pismo które będziesz wysyłał do kolesia niech sporządzi Ci prawnik.
-
malgosia07
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 2006
- Imię:: Maniek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kolega wesol znów mało konkretny ale za to jak zwykle z pełnią sarkazmu ....no cóż niektórym wystarczy że licznik postów rośnie co tam pomoc innym...
Tadzik działaj ...jako pierwsze podjedz na stację diagnostyczną ..i zrób badanie ..dobrze by było mieć też papier od mechanika o obecnym stanie auta z opisem że powstałe uszkodzenia to efekt wad ukrytych przy sprzedaży .. nagle to może strzelić opona ..takie uszkodzenie z pewnością dawało już o sobie znać wcześniej ...
Najprawdopodobniej warsztat w którym byłeś był warsztatem zaprzyjaźnionym sprzedawcy ...
Tu masz wzór umowy o odstąpieniu od zakupu ...działaj z głową i na spokojnie -nerwy nic tu nie dadzą .
https://www.infor.pl/prawo/umowy/samoch ... PISMA.html
Możesz też się dogadać ze sprzedającym o obniżeniu kosztu zakupu i zwrotu części pieniędzy ..tzn on płaci za tę naprawę ...wszystko zależy od osoby czy da się z nią dogadać -jeśli nie - zwracaj bez skrupułów załatw tylko niezbędne opinie o aucie.
Pytanie też czy była to osoba prywatna czy komis ..jeśli komis to oni odpowiadają za wady ukryte w aucie .
Poczytaj :
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/j ... uta/b5v03t
https://www.eporady24.pl/odstapienie_od ... ,9459.html
Przy każdym starostwie działa rzecznik praw konsumenta -podjedz tam on z pewnością podpowie Ci jeszcze jak to załatwić jakbyś miał dalsze problemy
Tadzik działaj ...jako pierwsze podjedz na stację diagnostyczną ..i zrób badanie ..dobrze by było mieć też papier od mechanika o obecnym stanie auta z opisem że powstałe uszkodzenia to efekt wad ukrytych przy sprzedaży .. nagle to może strzelić opona ..takie uszkodzenie z pewnością dawało już o sobie znać wcześniej ...
Najprawdopodobniej warsztat w którym byłeś był warsztatem zaprzyjaźnionym sprzedawcy ...
Tu masz wzór umowy o odstąpieniu od zakupu ...działaj z głową i na spokojnie -nerwy nic tu nie dadzą .
https://www.infor.pl/prawo/umowy/samoch ... PISMA.html
Możesz też się dogadać ze sprzedającym o obniżeniu kosztu zakupu i zwrotu części pieniędzy ..tzn on płaci za tę naprawę ...wszystko zależy od osoby czy da się z nią dogadać -jeśli nie - zwracaj bez skrupułów załatw tylko niezbędne opinie o aucie.
Pytanie też czy była to osoba prywatna czy komis ..jeśli komis to oni odpowiadają za wady ukryte w aucie .
Poczytaj :
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/j ... uta/b5v03t
https://www.eporady24.pl/odstapienie_od ... ,9459.html
Przy każdym starostwie działa rzecznik praw konsumenta -podjedz tam on z pewnością podpowie Ci jeszcze jak to załatwić jakbyś miał dalsze problemy
-
tadzik134
- Auto:: touran 2.0 tdi 2007
- Imię:: Tadeusz
- Podziękował: 2 razy
Dzieki wszystkim za odpowiedz!
Ferguss - wskazany prze zemnie, ale jakby nie było 20-30 km od byłego właściciela. A warsztat z polecenia znajomego, wiec nie wiem czy to możliwe żeby aż tak było ugadane.
znajomi mechanicy zastanawiają się czy to na 100 % jest głowica a nie chłodniczka splin. Wg nich jakby była to głowica płynu uciekało by dużo mniej.
Jakie jest Wasze zdanie ?
Dzwoniłem do prawnika, mówi ze jest kilka wyjść, kazał wysłać umowę i zobaczy które z nich jest możliwe i najlepsze.
Ferguss - wskazany prze zemnie, ale jakby nie było 20-30 km od byłego właściciela. A warsztat z polecenia znajomego, wiec nie wiem czy to możliwe żeby aż tak było ugadane.
znajomi mechanicy zastanawiają się czy to na 100 % jest głowica a nie chłodniczka splin. Wg nich jakby była to głowica płynu uciekało by dużo mniej.
Jakie jest Wasze zdanie ?
Dzwoniłem do prawnika, mówi ze jest kilka wyjść, kazał wysłać umowę i zobaczy które z nich jest możliwe i najlepsze.
- wesol
- Władca postów
Droga Małgosiu dla twojej informacji nie zależy mi na liczniku postów. Wisiorka z niego sobie nie zrobię. Po liczniku podziękowań za to widać jak aktywna jesteś i pomocną. Jeszcze za co ta pomoc. Takie zwroty auta do komisów nie są tak proste a do cywila to już naprawdę. Ciekawe czy też tak wkoło warsztaty angażujesz bo auto będziesz sprzedawać. Ciekawe ilu właścicieli warsztatu pogonili byś tyłka nie zawracała. Myślisz że ludzie mają czas na takie bzdury. Powodzenia życzę w tej sprawie ale auto zwłaszcza powiedzmy 10 letnie może się popsuć nawet jutro.
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2018 22:14 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- m0nter
- ____________________

- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Jeśli w umowie była klauzula że zapoznałeś się że stanem technicznym, auto było na warsztacie, czyli sprzedający nie robił problemów ze sprawdzeniem to życzę powodzenia...
Na dzień dobry niezależny rzeczoznawca najlepiej wpisany jako biegły sądowy, który stwierdzi że usterka powstała wcześniej a sprzedający celowo ją ukrył... Jeśli to będziesz miał to zostaje dochodzenie swoich praw na drodze sądowej...
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Na dzień dobry niezależny rzeczoznawca najlepiej wpisany jako biegły sądowy, który stwierdzi że usterka powstała wcześniej a sprzedający celowo ją ukrył... Jeśli to będziesz miał to zostaje dochodzenie swoich praw na drodze sądowej...
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Paweł weź no popraw bo pomyślą że przedszkolak piszewesol pisze: Powodzenia rzycze w tej sprawie
- wesol
- Władca postów
Myślę że jak dany element który nie był śrutowany, naprawiany amatorsko tylko wcześniej był zdrowy i działał to nie ma co szukać. Jaka jest gwarancja że nowy właściciel nie zapial przyczepy kempingowej i nie cisnął top speed na drodze dłuższy czas. To nie jest nowe auto by dawać gwarancję na miesiąc rok czy ile tam ktoś sobie wymyśli. Było auto sprawdzić dobrze i niestety mimo to ryzyko zawsze jest. Co ma ten sprzedający dać gwarancję na głowice, pompowtryski, turbinę że jeszcze polata pięć lat?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... co sie czepiasz ? miało byc "ryczę"turek pisze:Paweł weź no popraw bo pomyślą że przedszkolak piszewesol pisze: Powodzenia rzycze w tej sprawie
- wesol
- Władca postów
Co za android. Noz pisze drutowany wyskakuje śrutowany pisze noz wysakuje niż. To też nie wiem jak wychodzi a powinno być normalnie. Te telefony chyba projektują w pacanowie. Nawet to pisze z małej litery.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Tak nie jest do końca Paweł, normalnie może odstąpić od umowy, mój ojciec ma firmę i handluje autami, kupując auto od firmy masz dwa lata na oddanie auta, jeżeli jest wada ukryta, a jak dobrze pamiętam to dwa tygodnie od osoby prywatnej , sprawa trafia do sądu i chciał czy nie to musi dany gościu zabrać auto, ostatnio ojciec kupił audi a4 z 2004 r niby 220 tyś nalotu, po sprawdzeniu dokładnym okazało się że 3 lata temu miała 360 tyś, gość powiedział że nie przyjmnie auta bo kupił drugie, sprawa do sądu i wciągu dwóch miesięcy gość zabrał auto i przeprosił za problemy, poniósł koszta sądowe, adwokata mojego ojca oraz zwrócił kasę za auto i za paliwo , łatwiej jest odzyskać od firmy już osoby prywatnej, ale da się to zrobić tylko trzeba to udowodnić odpowiednio
Jestem Marcin z Jastrowia
był
Jest
był
Jest
- wesol
- Władca postów
Jeśli wada ukryta. Nawet nie jestem pewien czy nie trzy lata. Albo w de jest trzy lata. Nie pamiętam na uczelni mieliśmy ale kogo to interesowało.
W każdym razie konia z rzędem tu w tym przypadku jak dostanie kasę bo auto zwróci. Jeszcze jak ten sprzedający nie jest chamem i cwaniakiem to jak mu się wsiądzie na ambicję to może odda z tysiąc złotych. Ale to naprawdę nie często się trafia.
Ile aut już tak ojciec "oddawał"? W sensie ponownie odbierał?
W każdym razie konia z rzędem tu w tym przypadku jak dostanie kasę bo auto zwróci. Jeszcze jak ten sprzedający nie jest chamem i cwaniakiem to jak mu się wsiądzie na ambicję to może odda z tysiąc złotych. Ale to naprawdę nie często się trafia.
Ile aut już tak ojciec "oddawał"? W sensie ponownie odbierał?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Jak trafisz na cwaniaka to tylko sąd, a potem komornik tylko na kasę możesz poczekać parę lat.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3