Złodziej prądu. Czyżby Bordnetz?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
2pek
Auto:: Touran '08
Imię:: Paweł

Złodziej prądu. Czyżby Bordnetz?

Post autor: 2pek »

Cześć. Przekonałem forum i znalazłem wiele informacji na temat co może kraść prąd w naszych Turkach. Jednak nie znalazłem podobnego przypadku jak mój. Mianowicie mam Tourana '08 2.0 BSX przerobiony z CNG na LPG. Po dniu stania coś tak wyssało prąd z AKU że nawet nie chciał się otworzyć. Sprawdziłem ładowanie na obciążeniu i było za małe więc wymieniłem alternator. Przez pewien czas był spokój lecz zauważyłem, że nie działa mi zapalniczka spryski grzanie foteli i wycieraczka tylnej szyby. W wolnej chwili sprawdziłem bezpieczniki i ukazał mi się patent poprzedniego właściciela... Zmostkowane bezpieczniki... Na F29 nie mam wcale prądu dlatego ktoś zmostkowal + z innego. I tu pojawia się pytanie dlatego tam nie ma prądu? Co odpowiada za to by prąd tam doprowadzić? Dodam że jak poprawiłem ten patent to wyposażenie wnętrza zaczęło działać i zaś wyssało mi prąd... Dzięki za odpowiedzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
Robal
Przeglądacz
Auto:: Touran, BKC, 2004
Imię:: Marcin
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: Złodziej prądu. Czyżby Bordnetz?

Post autor: Robal »

W pierwszej kolejności zmierz pobór prądu w stanie czuwania. Jest to gdzieś opisane na forum.
Następnie odłączałbym kolejno urządzenia, które wymieniłeś
nie działa mi zapalniczka spryski grzanie foteli i wycieraczka tylnej szyby.
(skoro po ich uruchomieniu wyssało Ci akumulator) i robił kolejne pomiary.
2pek

To wyczytałem już w innych postach. Bardziej mnie zastanawia dlaczego na bezpieczniki 29 nie ma prądu. Co nim steruje i gdzie szukać winowajcy.
marmu09
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marmu09 »

Z rozpiski bezp. 29 wynika że jest on zasilany z zacisku 75 skrzynki czyli po wyjęciu kluczyka ze stacyjki ma nie być na nim napięcia, jeżeli ktos zmostkował u Ciebie to został niewłaściwie podłączony.

viewtopic.php?f=15&t=11784&p=211434&hil ... 3w#p168596
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

po 30-40 minutach pobierany prąd powinien być nie większy niż 0,07-0,08A, w praktyce nie więcej niż 0,1A.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Raczej nikt nie da gwarancji przy zakupie aku z takim poborem. Tak 0.035A jest dopuszczalne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
marmu09
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,6 BSE 2009
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marmu09 »

misiek775 pisze:po 30-40 minutach pobierany prąd powinien być nie większy niż 0,07-0,08A, w praktyce nie więcej niż 0,1A.
:omatko: za dużo kolego
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Ja u siebie na mierniku z marketu miałem 0.07A. Dalem miernik do wzorcowania i teraz mam 0.03A. czyli miernik miernikiem. Na marketowym 0.07 jest dobrym wynikiem
2pek

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Powodem zmostkowania bezpiecznikow był brak prądu po zapłonie. Przyczyną był przekaźnik 460 w Bordnetz'ie prawy dolny. Poprzedni właściciel zamiast szukać przyczyny poszedł na łatwiznę. Prąd uciekał bo grzane fotele jak i zapalniczka działały nawet po wyciągnięciu kluczyka i zamknięciu auta. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
ODPOWIEDZ