Wybiórcza awaria świateł, żarówki dobre, moduł świateł?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Adzi25
Początkujący
Auto:: Touran 1.9tdi 2006
Imię:: Adrian
Podziękował: 1 raz

Wybiórcza awaria świateł, żarówki dobre, moduł świateł?

Post autor: Adzi25 »

Hej, od jakiegos czasu jest taki problem, że padają mi różne światła. Zaczęło sie od wszystkich swiatel w lewej lampie, przy nastepnym odpaleniu juz lampa działa, potem byla sama żarówka postojowa lewa przod,nastepnie zarowki od podświetlenia tablicy rejestracyjnej i teraz tylne swiatlo postojowe lewe. Na allegro znalazlem cos takiego jak moduł świateł. Na jednym z forów ktoś mial podobny problem i wymiana tego zalatwila sprawę. Moje pytanie, gdzie ten moduł sie znajduje jak do niego dojść i może ktoś z Was ma doswiadczenie z podobna sytuacją?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Wybiórcza awaria świateł, żarówki dobre, moduł świateł?

Post autor: Dziadek13 »

Nazywa to sie Bordnetz z niego wszystko zasila znajduje się to za bezpiecznikami tam gdzie masz lewe kolano jest prawie nie naprawialne tylko wymiana można na nowszy model ale na pewno ci to tu opisą.Ot i pełna informacja na ten temat viewtopic.php?t=1748
I tu viewtopic.php?f=17&t=11356
Albo sam luknij tu viewtopic.php?f=15&t=1363
Ale warto poczytać też viewtopic.php?f=15&t=24813&view=unread#unread
Co by ogarnąć troche temat no i trza mieć vcds co by przekodować nowy do starego lub inne kodowania.
Adzi25
Początkujący
Auto:: Touran 1.9tdi 2006
Imię:: Adrian
Podziękował: 1 raz

Re: Wybiórcza awaria świateł, żarówki dobre, moduł świateł?

Post autor: Adzi25 »

Wielkie dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź, niestety nie mam oprogramowania i sprawa nie jest az tak prosta jak mi sie wydawalo
ODPOWIEDZ