Touran II lift - Jaki motor wybrać i kilka pytań.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
kadziaj
Auto:: MB 250D 1986
Imię:: Łukasz

Post autor: kadziaj »

Witam miłosników przestrzeni z wybory lub nie !

W związku z powiekszeniem się rodziny w sumie juz 5 osób, poszukuje czegos gdzie komfortowo zmieszczę 3 foteliki na tylne siedzenia. Co mnie interesuje silnik diesla i tylko manual oraz auto po 2- gim lifcie.

1. Czy silniki 1.6 i 2,0 CR są blizniacze (chodzi mi o ceny osprzętu np. wtryskiwacz, egr czy turbo itp ). Auto ma być niezawodne, jaki motor jest bardziej trwały i ile powinien przejechać bez poważnych wymian ?
2. Posiada ktos 3 foteliki na tylnych siedzeniach ? Jest to mozliwe i bezpieczne ?
3. Temat korozji nadwozia, podwozia czy zawieszenia. Czy w Touranie cos poprawiono wzgledem poprzednich wersji apropo zabezpieczenia antykorozyjnego ? Czy jest to wciąż ta sama liga co S-max czy Mondeo gdzie lepiej pod spód auta nie zagladać :D

Dziekuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
kubawojcik
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2011r
Imię:: Jakub
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Touran II lift - Jaki motor wybrać i kilka pytań.

Post autor: kubawojcik »

Mam 1.6 tdi i moge smialo polecic.
Obecnie mam 182kkm i narazie zero problemow. Poprzedni wlasciciel wymienil tylko EGR.
Jesli szukasz z DSG to trwalsze sa te w 2.0 bo przy 1.6 jest DSG 7 biegowe ktore jest fajne ale nie tak trwale.
Ja przy 180kkm robilem sprzeglo i mechatronik.
Jacek zrobil mi program na 150KM/300nm i auto sobie radzi. Bez wiekszych problemow rozpedza sie do 180km/h ale to Touran a nie Golf GTI :)

Mam 2 foteliki z tyłu i po środku miesci sie jeszcze żona albo teściowa :) Nie masz tez problemu zeby sie tam dostac.
Przy 3 fotelikach szukalbym auta ktore ma wszystkie fotele tylne takiej samej szerokosci.
Osobiscie nie widze w Touranie 3 fotelikow z tylu. Bedzie ciezko pakowac dzieciaka na srodkowy fotel, ale to pewnie zalezy tez od tego jakie te foteliki masz.

Jesli chodzi o korozje to absolutnie zadnej w moim egzemplarzu pomimo ze byl powypadkowy (przod + lewa strona + tyl blotnik), nic nie wyłazi wiec jestem zadowolony.

Duzo ludzi pisze zeby nie kupowac 1.6 tylko 2.0 ale ja osobiscie nie zaluje ze kupilem 1.6
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

Ja z swojego jestem też zadowolony a co do silnika przejec się 1.6 i 2.0 . kupić 1.6 i potem zwiększać moc ? No chyba że się trafi igła 1.6.Najwazniejsze liczy się stan auta.Korozji podwozia brak i wydaje mi się że długo nie będzie.3 pełnowymiarowe foteliki z tyłu będzie ciężko
bartour
Początkujący
Auto:: VW Touran, 1.6 cr, 2014
Imię:: Miłosz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: bartour »

Trzy foteliki zmieścisz chyba. że masz bardzo szerokie. Co do mocy to nie narzekam przy 1.6 cr ale jeżdżę jak dziadek, w każdym razie na trasie bardzo przyjemnie przy 140 jest jeszcze zapas mocy żeby zjechać z lewego pasa wariatom co jadą 170. To oczywiście moje wrażenia, które mogą być trochę wypaczone poprzednimi samochodami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Ostatnio zmieniony pn maja 13, 2019 22:13 przez bartour, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: tinware »

kadziaj pisze:3. Temat korozji nadwozia, podwozia czy zawieszenia. Czy w Touranie cos poprawiono wzgledem poprzednich wersji apropo zabezpieczenia antykorozyjnego ? Czy jest to wciąż ta sama liga co S-max czy Mondeo gdzie lepiej pod spód auta nie zagladać :D
Mój 13 letni Touran ma tylko rdze w okolicach oświetlenia tablicy rejestracyjnej na tylnej klapie, i to wszystko... W Volkswagenie z tych lat raczej nie spotkasz rdzy
AJGOR76
Początkujący
Auto:: Sharan 7n 170 km,DSG
Imię:: Roman

Post autor: AJGOR76 »

To może poszukaj sharan 7n fajne auto.
thomas_81
Przeglądacz
Auto:: Touran AVQ 1.9 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy

Post autor: thomas_81 »

Witam jestem zainteresowany kupnem touranika z 2015 roku jaki silnik będzie najtrwalszy i najmniej awaryjny z diesli?

Pozdrawiam
thomas81
Thomas_81
ODPOWIEDZ