Wersja 5 vs 7 osobowa
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Wersja 5 vs 7 osobowa
Witam! Mam prośbę o wyjaśnienie jakie są różnice pomiędzy wersją 5-cio i 7 osobową poza oczywistą czyli 3 rzędem siedzeń
Czy siedzenia w wersji 7-osobowej składają się na płasko, czy możliwe jest ich wyjęcie ? Czy długość samochodu jest różna ? Jak z miejscem na koło zapasowe.

-
- Początkujący
Ja mam wersje 7-mio osobową i:
- nie jest dłuższy niż wersja 5-cio osobowa
- siedzenia składają się na płasko, przy czym w porównaniu do wersji 5-cio osobowej w 7-ce "podłogę" bagażnika masz jakieś 12-15 cm (na oko) wyżej, czyli mniej pojemny bagażnik
- koła zapasowego oczywiście brak - jest zestaw naprawczy.
Nie próbowałem jeszcze wyjmować tych siedzeń (nie miałem powodu
), więc nie wiem, czy to możliwe. Aczkolwiek raczej nie wyglądają na "przyspawane na amen" do podwozia 
- nie jest dłuższy niż wersja 5-cio osobowa
- siedzenia składają się na płasko, przy czym w porównaniu do wersji 5-cio osobowej w 7-ce "podłogę" bagażnika masz jakieś 12-15 cm (na oko) wyżej, czyli mniej pojemny bagażnik
- koła zapasowego oczywiście brak - jest zestaw naprawczy.
Nie próbowałem jeszcze wyjmować tych siedzeń (nie miałem powodu

-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
siedzenia 2-go rzedu w wersji 7-mi osobowej mozna normlanie wyjąć; siedzenia 3-go rzedu można odkręcic - gdyby ci było potrzeba o te kilkanaście cm więcej miejsca w bagażniaku ale to już chyba sztuka dla sztuki; poza tym w wersji 7-mio osobowej masz schowek na zagłówki idący na całej szerokości samochodu w bagazniku zaraz przy krawędzi klapy bagażnika. z takich szczegółów podobno sa mocniejsze amorki lub spręzyny na tył - gdzies tak czytałem ale nie musiłem wymieniać wiec na 100% nie wiem.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Ale i tak są na równo z krawędzią załadunkową (płaska podłoga.emil pisze:w porównaniu do wersji 5-cio osobowej w 7-ce "podłogę" bagażnika masz jakieś 12-15 cm (na oko) wyżej, czyli mniej
Przykręcone śrubami.emil pisze:nie wyglądają na "przyspawane na amen" do podwozia
Ponadto masz dodatkowe pasy w suficie i zagłowki w schowku bagażnika.
Chyba inne boczki w bagażniku (z miejscem na kubki)
-
- Początkujący
Raczej poniżej sufitu, w "słupkach" zaraz przy tylnej klapie.niko02 pisze: Ponadto masz dodatkowe pasy w suficie i zagłowki w schowku bagażnika.
Tak i dodatkowo uchwyty oraz jeden mały schowek (komórka się mieści).niko02 pisze: Chyba inne boczki w bagażniku (z miejscem na kubki)
Przy podejściu pedantycznym do płaskości podłogi - tam gdzie są oparcia siedzeń podłoga jest płaska. Tam, gdzie jest schowek na zagłówki schodzi lekko pod kątem w dół do krawędzi załadunkowej.
- mativic
- Początkujący
Jeżeli ktoś kupił wersję 5 osobową, a teraz ma potrzebę dodatkowych miejsc ?aki pisze:jaki jest sens przerobienia auta 5 na 7 osobowe? jak ktoś chce 7 os. to niech takie sobie kupi a nie kombinuje później, ja mam 5 os. i mi to wystarcza nie ruszałbym przeróbki na 7 os.
Ja nie widzę przeszkód - zarówno moralnych jak i technicznych

- RedArt
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
No własnie ... pytanie czy to da sie wykonac .. w koncu taki samochod musi przejsc badania techniczne i miec homolagacje na 7 osob inaczej policja sie doczepi ... pytanie tylko jak to zrobic ... sam myslalem nad 7 ale nie znalazlem takiej co mi odpowiadala i jest 5 ... ale czasami 7 by sie przydala.niko02 pisze:No to jeszcze trzeba dowód zmienić...
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
chciałbym 7 osobowe to tego sprzedam i poszukam 7 osobowego na zachodzie oczywiście.mativic pisze:Jeżeli ktoś kupił wersję 5 osobową, a teraz ma potrzebę dodatkowych miejsc ?aki pisze:jaki jest sens przerobienia auta 5 na 7 osobowe? jak ktoś chce 7 os. to niech takie sobie kupi a nie kombinuje później, ja mam 5 os. i mi to wystarcza nie ruszałbym przeróbki na 7 os.
Ja nie widzę przeszkód - zarówno moralnych jak i technicznych
Później przy sprzedaży mogą się czepiać że była 5 po vinie a jest 7 teraz. Wiem jacy ludzie są, kupują używane auto a chcą żeby było jak nowe za bardzo małą kasę.