VW Touran I by Tinware

Tutaj się witamy
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

VW Touran I by Tinware

Post autor: tinware »

Cześć,

Witam wszystkich forumowiczów. Od pewnego czasu stałem się posiadaczem VW Tourana I gen. z 2006 roku przed faceliftem z silnikiem 1.6 MPI 102KM BSE z myślą o instalacji gazowej. Poszukiwania tego egzemplarza trwały kilka miesięcy, gdyż bardzo ciężko jest znaleźć na rynku aut używanych takie auto w dobrym stanie, zwłaszcza z tym silnikiem oraz wyposażeniem.

Z zewnątrz auto posiada listwy i klamki w kolorze nadwozia oraz przedni grill i relingi w chromie. Lewy przód w mojej ocenie po zdarzeniu drogowym - niezgodność szczelin, przedni reflektor naciągany na siłę, zderzak również - w komorze silnika wszystko w porządku. Ze strony prawego tyłu zderzak jest 1mm od klapy bagażnika, szczerze mówiąc to 99% aut które widziałem miało tą przypadłość, czy to jakiś problem np. mocowań tylnego zderzaka czy wszystkie są aż tak "walone" - reszta w porządku, klapa, lampy.

W środku jest to czego potrzebowałem: klimatronik ECON z funkcją DUAL, tempomat, podłokietnik ze schowkiem, z tyłu nawiewy, wyświetlacz LCD po całości, szyby otwierane i zamykane z pilota, antynapad drzwi, 4x el. szyby, el. lusterka. Wszystkie elementy, które się mocno zużywają w tych autach, czyli przyciski szyb, klamki w tym egzemplarzu były jak nowe. Z tyłu płaska podłoga, muszę zakupić tylną tapicerkę na pełne koło zapasowe pod butlę z gazem.

Pod maską 1.6 MPI 102KM w rewelacyjnym stanie przy przebiegu 199 tyś. Przebieg potwierdzony z TUV 3 lata temu i może wyglądać na prawdziwy lub maksymalnie 30 tyś. większy, ale wydaje mi się, że auto stało przez ostatni rok po wypadku na placu. Spalanie tego silnika przy mojej jeździe to od 7.5 litra (trasa do max. 100kmh) do 9.5 litra (miasto i ekspresówka między miastami 130kmh) mierzone na zasadzie tankowania do pełna.

Na zakup spośród obejrzanych ok. 30 egzemplarzy w całej Polsce zdecydowałem się ze względu na jego stan techniczny w co wliczam pracę silnika, stan podwozia, zawieszenia, stan blacharski o dziwo bez szpachli oraz wnętrze, które nie posiada żadnych oznak zużycia. Z pełną świadomością nie bałem się kupić auta, w którym widzę naciągnięty reflektor na siłę z połamany zatrzaskami oraz zastępczym błotnikiem.

Z jakimi usterkami zakupiłem auto i co zrobiłem na początku?
- Sprężarka klimatyzacji nie załączała się, a handlarz mówił że na prawdę działała, jako że ten człowiek był inny niż Ci pozostali bajeranci z poprzednich komisów uwierzyłem mu, przyszedł chyba po 3 godzinach kiedy sam skończyłem oględziny auta, wydawało się, że mówi prawdę, ale fakt jest taki że teraz nie działa i trzeba zrobić. Po zajechaniu do domu odłączyłem akumulator i podłączyłem, klimatyzacja ruszyła, problem okazał się z klapą klimatronika, robi "kleklekle" w okolicach schowka pasażera, podejrzewam że sterownik wpadł w błąd i potrzebny był reset
- Zacinała się skrzynia biegów, nie wchodził zwłaszcza trzeci bieg po rozgrzaniu silnika - po konserwacji, smarowaniu, wymianie oleju wszystko chodzi idealnie
- Olej w skrzyni i silniku był w kiepskim stanie, ale widziałem że nikt nie kombinował z dolewaniem tam niczego innego jak w innych egzemplarzach (90 zł + 60 zł)
- Regeneracja konsoli (110 zł)
- Rozrząd + pompa (340 zł)
- Wahacze tył 2x (180 zł)
- Tuleje wahacza 2x (180 zł)
- Pasek klinowy (43 zł)
- Filtr oleju (22 zł)
- Filtr powietrza (50 zł)
- Filtr paliwa (62 zł)
- Filtr kabiny (33 zł)
- Świece (68 zł)
- Osłona przegubu (52 zł)
- Włączenie funkcji "Antynapad"
- Sonda lambda wypluwa błędy, ale na razie zostawiłem to
- Nie działa podgrzewanie lusterek bocznych - muszę to sprawdzić
- Zawias podłokietnika - uszkodzony

Na Tourana przesiadam się z samochodu VW Polo III 6N2 1.0MPI 50KM pierwszy właściciel, salon Polska :) Poruszam ten temat, ponieważ 1.6 MPI w tym aucie budzi wiele obaw, oczywiście dla mnie po takiej przesiadce 1.6 MPI w Touranie to wyścigówka - ale na serio da się tym jeździć, da się przyśpieszyć, określiłbym ten silnik w tym aucie jako słaby pod względem mocy niżeli mułowaty, zwłaszcza że przy komplecie pasażerów jedzie i jakoś przyśpiesza, Polo nie chciało nawet ruszyć :) Do zwykłej jazdy w zupełności wystarcza, problemem może być z jazda drogą ekspresową (125kmh - 3900rpm) oraz autostradą (145kmh - 4300rpm) - obawiam się o szybsze zużycie skrzyni biegów i fakt ten biorę po prostu na klatę. Jeśli chodzi o głośność przy tych prędkościach w kabinie jest bardzo cicho, porównuję oczywiście do Polo, gdzie przy 90kmh z otwartymi szybami trzeba było się drzeć do siebie, a w schowku była zawsze paczka Ibupromu na drogę i butelka wody.

Oczywiście auto z 2006 roku nie dorównuję pewnymi rozwiązaniami stosowanymi obecnie. Ponieważ z autem planuję związać się na kilkanaście najbliższych lat samochód będzie wymagać kilku modyfikacji. Dlatego na sam początek zdecydowałem się na zakup radia (stacja multimedialna) - zamiennik z systemem Android (7", Octa Core 1.5GHz, 4GB RAM, 32GB ROM).

1. W dniu wczorajszym przygotowałem wiązkę do kamery cofania. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie: chciałbym umieścić kamerę cofania na środku nad tablicą rejestracyjną, niestety w tamtym miejscu znajduję się przycisk do otwierania klapy, dysponujecie może jakimiś zdjęciami jak wygląda do od środka? Planuję przenieść przycisk na prawo od prawego światła oświetlenia tablicy wycinając nową dziurę pod niego, tą obecną zaślepić i do tej zaślepki zamontować kamerę.

2. W aucie na chwilę obecną wszystkie schowki są tak naprawdę bezużyteczne, ponieważ jak włożę coś tam o godz. 15:00 i pojadę gdzieś w trasę, to o godz. 21:00 trzeba latać po samochodzie z latarką, aby coś tam znaleźć, dlatego też wszystko to zacząłem oświetlać diodą LED 5mm z rezystorem 5 kOhm. Użycie takiego rezystora daje małą lekką poświatę i dzięki temu coś zaczyna być widać, ale światło jest na tyle słabe, że nie drażni i nie wygląda jak Tunning Golfa 3 ;) Oświetlenie klamek drzwi, schowków w drzwiach, trzech schowków pod sufitem, schowka podłokietnika, kubka z tyłu, kubków w tunelu środkowym, półki pod popielniczką, schowka w nadszybiu, klamki schowka pasażera pod AirBagiem - czy wiecie jak rozebrać same drzwiczki już po wyjęciu schowka? Tam znajduje się jedna śruba z lewej strony, jak dalej dobrać się do całego mechanizmu otwierania?

3. Dobranie się do zawiasu podłokietnika w celu jego wymiany - wyjąłem plastikowe dno schowka podłokietnika, z tyłu wyciągnąłem kubek oraz samą ramkę kratek od nawiewu. Śruby zawiasu widzę za kratkami nawiewu, jak wyjąc te kratki?

4. Wzbudzenie stacji multimedialnej do rozruchu przez rozryglowanie drzwi, aby po wejściu i włączeniu silnika stacja multimedialna była już włączona i gotowa do pracy, a nie rozpoczynała dopiero rozruch, który trwa około 20 sekund. Może wiecie gdzie znajdę przy drzwiach kierowcy odpowiedni przewód, na którym pojawia się sygnał masy lub +12V przez chwilę rozryglowania drzwi? Wydaje mi się, że nawet tak krótki impuls wprowadzi radio w rozruch i dopiero po 30 sekundach zacznie się wyłączać od nowa.

5. Światła po stacyjne - macie jakieś fajne rozwiązania jak zrobić to na przekaźniku i przewodzie? Oszczędzi mi to czas na pomiarach i główkowanie na skonstruowaniu schematu.

6. Oświetlenie liczników, radia, paneli klimatyzacji i całej reszty w środku auta po włączeniu świateł lub po stacyjce (bez konieczności włączania świateł) tak, abym stojąc na postoju z kluczykiem w stacyjce w pozycji zero miał podstawowe oświetlenie wyposażenia, które teraz dokładam - czy macie jakieś propozycję? Tak jak wyżej, oszczędzi mi to czas na pomiarach i główkowanie na skonstruowaniu schematu i tak na prawdę odkrywaniu koła na nowo.

7. Gniazda zapalniczki przód, tył, bagażnik po stacyjce - jak wyżej, może gniazda te mają wspólny bezpiecznik i trzeba dołożyć tam tylko przekaźnik i jego cewkę zasilić ze stacyjki?

8. Lusterka w dół podczas biegu wstecznego - czy to możliwe w tym roczniku?
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2018 16:47 przez tinware, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: VW Touran I by Tinware

Post autor: yox »

Witaj :omatko:
... myslę, że straciłbyś mniej czasu na uzycie funkcji :szukaj: niż napisanie tego postu.
... zasada: 1 "problem" = 1 temat
... hint: na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedż na forum ;) więc zanim załozysz nowy temat, j.w uzyj funkcji :szukaj: :)
ODPOWIEDZ