2.0 FSi kontrolka silnika.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
dziechu
Początkujący
Auto:: Touran 1T 2.0 FSi 2006
Imię:: Alek
Podziękował: 4 razy

2.0 FSi kontrolka silnika.

Post autor: dziechu »

Witam. Kilka dni temu kupiłem Tourana z silnikiem 2.0 FSi (2006). Dzisiaj, przy nieco mocniejszym przygazowaniu zaświeciła się kontrolka z symbole silnika (nie EPC tylko ta wyglądająca jak silnik). Czy jak jakaś chwilowa usterka ustąpi, to kontrolka sama gaśnie, czy wymaga skasowania błędu? I czy jest to powod do zmartwienia? Poza tym silnik działa normalnie.

-- N gru 30, 2018 19:08 --

Wiem że pewnie gdzieś jest, że wyszukiwarka, że … ale auto kupiłem kilka dni temu i jestem po prostu wystraszony czy nie kupiłem jakiegoś złomu. Napiszcie coś :)
matu2388
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 benzyna 2004
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Re: 2.0 FSi kontrolka silnika.

Post autor: matu2388 »

Zaczął bym od przywitania w odpowiednim dziale.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

dziechu pisze:Witam. Kilka dni temu kupiłem Tourana z silnikiem 2.0 FSi (2006). Dzisiaj, przy nieco mocniejszym przygazowaniu zaświeciła się kontrolka z symbole silnika (nie EPC tylko ta wyglądająca jak silnik). Czy jak jakaś chwilowa usterka ustąpi, to kontrolka sama gaśnie, czy wymaga skasowania błędu? I czy jest to powod do zmartwienia? Poza tym silnik działa normalnie.
Jak pojawiła się kontrolka to i pojawił się komunikat na liczniku, jak masz licznik duży FIS, czyli duży wyświetlacz na liczniku. Jak kontrolka świeci ciągle, to pewnie przy przekręcaniu kluczyka pojawia się informacja o błędzie, oczywiście jak masz duży FIS.
Jak nie masz dużego FIS-u, lub informacja nie pojawia się przy przekręceniu kluczyka to tylko podłączenie komputera i odczyt błędów Ci zostaje. Kontrolka silnika na "blacie" może oznaczać bardzo dużo mniej lub bardziej poważnych problemów.
Rozumiemy, że masz problem i chcesz go szybko rozwiązać, ale byloby nam naprawdę miło jakbyś przywitał się w odpowiednim dziale.
dziechu
Początkujący

Ok, zaraz się przywitam, choć napisałem "witam" i nie bardzo wiem co mogę jeszcze więcej powiedzieć :)

-- N gru 30, 2018 22:43 --

Nie wiem jaki to jest duży a jaki mały wyświetlacz. Mój ma ok. 5x7cm (na oko :). Wyświetla "zapnij pasy", albo "serwis teraz" :) ale chyba kodów błędów nie.

-- N gru 30, 2018 22:59 --

To chyba chodzi o część graficzną wyświetlacza. Mały fis ma obszar graficzny jakieś 3x5cm na dole, reszta wypełniona stałymi ikonami, duży fis ma część graficzną na cały ekran, tak? Jeżeli tak to mam duży fis.
matu2388
Początkujący

Generalnie miałem podobnie.Po podpieciu pod kompa wyskoczył mi błąd katalizator, za mała skuteczność (16804) po za zapaleniem kontrolki na liczniku,nie było innych objawów.Auto jeździło normalnie.Podstawa to podpiąć pod komputer i odczytać numer błędu, bez tego nie wiele zrobisz.
dziechu
Początkujący

Tak myślałem. Mam interfejs VAG, ale stary. Działa z moim golfem ale z turankiem nie chce. Niby łączy się, wyświetla podstawowe dane silnika itp. ale przy próbie wejścia w błędy nie ma komunikacji. Muszę kupić coś nowszego, a teraz akurat weekend, nowy rok itd. Chciałem się tylko upewnić że można z tym jeździć, póki nie odczytam błędów. Wygląda że tak.

-- Pn gru 31, 2018 12:31 --

Dzisiaj kontrolka zgasła, to chyba nic poważnego, ale najpierw muszę sczytać VAG. Kupiłem taki Mini VAG 505 K+CAN, ale ma problemy z komunikacją. Łączy się, pokazuje podstawowe parametry silnika (typ sterownika itd.), ale potem przy próbie sczytania błędów, wejścia do bloku pomiarów itp. jest informacja "Nie udało się komunikować" i tyle.
matu2388
Początkujący

I jak,udało się rozwiązać problem?
ODPOWIEDZ